tisdag 31 januari 2012

Skottegryta

Egentligen vet jag inte om detta receptet är en "äkta" skottegryta men så här lagar jag den. Du behöver:

500 g nötfärs
1 gul lök
600 g potatis
1 buljongtärning
kinesiskt soya
salt och peppar

Bryn färsen, skala och hacka löken och låt den brynas. Skala och skär potatisen i tärningar 1 x 1 cm. Blanda ner potatisen bland köttfärsröran. Häll på 0,5 liter buljong och lite kinesisk soya. Salta och peppra och låt detta puttra i ca 30 min eller tills potatisen är mjuka.
Servera med en sallad.

måndag 30 januari 2012

Pasta med rostad paprika, spenat, kyckling mm

Om ni vill laga "min" pasta denna veckan så har ni receptet här: 4 port

3 kycklingfiléer
150 g champinjoner
2 paprikor
1 gul lök
1 påse färsk babyspenat
1 - 2 vitlöksklyftor
smör att steka i
salt och peppar ev grädde eller creme fraiche

Börja med att rosta paprikan.
Dela en paprika i två delar, stryk på lite olivolja på ovansidan Lägg paprikorna på ett bakplåtspapper på en plåt med skalsidan uppåt. Sätt i i 250 gr varm ugn, högt upp och låt dem stå där ca 15 min eller tills skalet är svart. Ta sedan ut dem ur ugnen och låt dem svalna, skala dem.

Skala och skär en lök i klyftor, bryn den lätt. Dela sedan svampen i bitar eller skivor, bryn även den. Strimla kycklingfilén, salta och peppra och bryn även den. Häll sedan ihop allt i en kastrull, pressa i vitlöken och tillsätt lök, svamp, paprika (som du strimlat) och svamp. Häll på ett par dl grädde eller gör min smalare variant - ska testa lätt creme fraichen med parmesan. Vill du inte ha någon sås så behövs det inte.

Smaklig middag

söndag 29 januari 2012

50 000 besökare

Imorse hade jag min 50 000:nde besökare på bloggen!
Bloggen startades den 7 augusti och sedan dess har jag skrivit drygt 300 inlägg och lagt ut ca 160 recept. Före nyår hade jag som mest 1 700 besökare på EN dag....det var väl många som googlade för att hitta goda nyårs recept.

Tack alla mina trogna besökare!

Vecka 5

Då var det dax för veckomatsedel igen.
I fredags var jag med Theo hos dietisten och vi diskuterade mycket mat och matvanor. Jag berättade för henne att jag har gått med i Viktklubb och att jag försöker gå ner i vikt. Hanna sa en klok grej som har satt sig: "Om du inte har tänkt äta så här för livet och motionera på samma sätt som nu så behöver du inte banta. För annars går du upp i vikt igen" Detta visste jag egentligen men behövde få höra det från någon annan.

Så här kommer denna veckas matsedel

lördag 28 januari 2012

Lökpaj

Min favoritpaj är lökpaj. Många rynkar på näsan och säger usch men det är fantastiskt gott! Första gången jag åt det var hemma hos Birgitta en fd arbetskamrat. Sedan dess är den min favvo.

Här kommer receptet:

Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör eller margarin 2 msk vatten

Häll mjölet i en matberedare, tillsätt smöret i tärningar. Kör tills det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det blir en deg. Låt degen vila i kylskåp minst i 30 minuter. Har du ingen matberedare går det lika bra att göra för hand. Hacka ihop smöret väl med mjölet innan du tillsätter vattnet. Knåda sedan ihop till en slät deg, låt vila på samma sätt som ovan.

Fyllning: 2 - 3 stora lökar, du kan även blanda röd, gul och purjolök 1 msk smör 3 dl mjölk (eller 2 dl mjölk och 1 dl grädde 100 - 200 g lagrad ost.

Sätt på ugnen på 225 grader. Kavla ut pajdegen eller tryck ut den i en pajform, nagga med en gaffel. Grädda ca 15 min. Under tiden föbereder du fyllningen. Skala och skiva löken, stek den mjuk och glansig utan att den får färg. Vispa samman ägg och mjölk (och ev grädde) och lite svartpeppar + ev lite salt. När pajskalet är förgräddat lägger du i den stekta löken och strör över den lagrade osten. Sist häller du över äggstanningen. Sänk värmen till 200 grader och grädda pajen i 20 - 25 min eller tills äggstanningen har stelnat.

Servera med en god sallad.

fredag 27 januari 2012

Risonisallad med spenat och parmesan

Risoni är en pasta som ser ut som lite större riskorn. Denna sallad är väldigt god, kanske lite mer passande till vår och sommar. När jag serverar en buffé så brukar jag ha med den. Receptet är till 20 portioner men det är bara att minska ner. Observera att mängden är räknad till en buffé som ensamrätt blir det inte lika många portioner

1 pkt Risoni, 500 gr
2 liter grönsaksbuljong (tärning)
500 g färsk spenat
1 msk smör
3 - 4 vitlöksklyftor
1 tsk salt
00,5 tsk vitpeppar

Garnering:
2 dl grovriven god parmesan
2 dl ruccola
100 g svarta oliver

Koka risonin i buljongen i 11 min. Häll den i ett durkslag och låt den rinna av. Hacka och smörfräs spenaten snabbt. Pressa över vitlöken.
Blanda ihop detta och krydda. Häll upp på ett stort uppläggningsfat och stör över parmesan. ruccola och oliver. (då jag inte tycker om oliver brukar jag utesluta dem.

På min buffé brukar jag ha denna sallad till den honungsmarinerade kycklingen ni fick recept på tidigare i veckan.

torsdag 26 januari 2012

Hemlagade hamburgare

Visst kan man köpa färdiga frysta hamburgare men hur goda och nyttiga är dem?

Testa att laga dina egna hamburgare, det är så himla gott!
Så här gör jag mina:

Häll upp lite drygt 0,5 dl ströbröd och 1,5 dl vatten. Låt detta stå och svälla i 5 min, det ska vara som en lös smet.
Riv en halv gul lök och 2 vitlöksklyftor, blanda ner det i ströbrödet. Tillsätt 2 msk ketchup, 0,5 msk kalvfond, salt och peppar. Blanda runt och tillsätt 1 kg nötfärs. Om du inte kan smaka på köttfärssmeten så provstek en liten klick och tillsätt ev mer kryddor. Forma till 8 stora bullar som du plattar ut när du lägger dem i stekpannan.
Jag brukar bryna mina och sedan köra färdigt dem i ugnen ca 15 min.

Till detta har vi hamburgerbröd, sallad, gurka, tomat, paprika, en skiva ost, stekt lök, lite amerikansk hamburgerdressing. Leif och barnen äter pommes frites till och jag gör mina egna.
Min smalvariant gör jag så här: Skala två ganska stora potatisar, skär dem i stavar i pommes storlek. Lägg potatisstavarna i en skål, häll på någon tesked olivolja och blanda runt. Lägg ett bakplåtspapper i en eldfast form, salta och peppar. Stek i ugn i 225 grader i ca 30 min.

onsdag 25 januari 2012

Basilikasås

En annan av mina såsfavoriter är kall basilikasås. Den passar bra till en pastasallad men även till både grillat kött och grillad fisk.

Basilikasås
2 dl turkisk yoghurt
en kruka färsk basilika
2 vitlöksklyftor
salt och peppar.

Häll i yoghurten i en skål eller i en blender. Pressa i två klyftor vitlök och tillsätt all basilikan förutom de grova stjälkarna.
Mixa till en slät sås, smaka av med salt och peppar.

tisdag 24 januari 2012

Heta chiliräkor

Receptet räcker till 4 port:

1 burk Kosterräkor (240 g räkor)
1 purjolök
1 röd paprika
2 hackade tomater
1 vitlöksklyftor
1 burk creme fraiche paprika - chili
salt och peppar

Skölj och skiva purjolöken.Smält en klick smör i en kastrull, häll i purjolöken och pressa ner vitlöken. Låt detta fräsa några minuter. Strimla paprikan och hacka tomaterna, låt detta fräsa på medelvärme under tiden du kokar pastan.
När det är ca 5 min kvar på pastans koktid häller du i creme fraichen och räkorna. Smaka av med salt och peppar. Låt allt bli genomvarmt men låt inte det koka för då blir räkorna sega.

Servera med pasta, rätten blir lite spicy så om du vill ha den mildare så byt ut hälften av creme fraichen mot naturell lätt creme fraiche. Receptet kommer lite sent men tiden har inte räckt till.

Lime- och sweet chilisås

Såser som är gjorda på yoghurt är ett bra alternativ om du vill äta lite nyttigare. Här är en av mina favoriter:

Lime och sweet chilisås
2 dl turkisk yoghurt
skalet av 1 - 2 lime
sweet chilisås efter smak pressad vitlök (kan uteslutas)

Tvätta och riv limefrukterna, rör samman med yoghurten och rör i sweet chilisås enligt egen smak och pressa ev i lite vitlök.

Denna sås är god att ha till grillat kött eller som dressing till en sallad. Senare i veckan kommer ni att få ett recept på risonisallad som såsen passar bra till!

måndag 23 januari 2012

Marinerad kycklingfilé

Idag ska det bli bulgur i quinoa med sockerärter, tomater, rödlök, grön sparris, ruccola och marinerad kycklingfilé.

Så här gör jag kycklingen:
4-6 port

4-6 kycklingfileér
smör att steka i
salt och peppar

Marinad:
0,5 dl olivolja
0,5 dl balsamvinäger
0,5 dl flytande honung
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk flingsalt
1 krm svartpeppar
färsk timjan

Bryn fileérna och låt dem eftersteka i ca 15 - 20 min. Skär dem i sneda ca 2 cm tjocka skivor.
Blanda ingredienserna till marinade och lägg i kyckling. Låt detta dra minst en timma innan ni ska äta.

Denna kycklingen har jag ofta på buffé. Till den brukar jag servera en risonisallad gjord på spenat coh parmesan. Recept kommer så småningom.

men idag har jag tänkt blanda ner kycklingen i en sallad

söndag 22 januari 2012

Vecka 4

Säga vad man vill men nu när jag försöker lägga om min kost så blir det svårare med matsedeln. Till er som inte vill äta smalt så lagar ni som ni brukar med grädde och smör. Själv så utesluter jag grädden och nästan allt fett.

En av maträtterna har jag aldrig tidigare lagat så jag vet inte om jag rekommenderar något gott eller ej. Jag har ätit liknande men inte lagat själv. Ska försöka göra rätten så som jag tror att den ska lagas. Det är heta chiliräkor, återkommer med mitt recept under veckan.

Strax blir det poängpromenad med familjen. Mina nya bungypump stavar får jag spara tills en dag snön är borta.

lördag 21 januari 2012

Grillpremiär!!!

Igår kväll hade vi årets grill premiär!!! Gud så gott, det smakar inte bara gott utan det är också himla mysigt att stå ute i kylan och köttet grillas.

Vi grillade fläskfilé från Årnäs, hyfsat nyttiga klyftpotatisar, en god sallad med blandsallad, soltorkad tomat, lite feta ost, salladslök mums. Till sås blev det till mig en kall variant gjord på turkisk yoghurt, sweet chili, limeskal och pressad vitlök. Barnen får en god och lite gräddig champinjonsås.
Drack även ett glas gott rosé vin som smakade helt förträffligt.

Lite senare på kvällen blev det lite keso med färska hallon.

En helt ok fredagskväll!

fredag 20 januari 2012

Taco krydda

Fredagar är ofta en dag då det äts tacos. Det är lättlagat och ofta barnens favorit.
Men vet ni att taco kryddblandningen innehåller fett!?!? Visst är det trist. Läs på innehållsförteckningen så ser du:

Ingredienser: Druvsocker, salt (17,5%), lök, mod. stärkelse (potatis), chilipeppar, spiskummin, vitlök, potatisfiber, oregano, paprikaextrakt, arom, klumpförebyggande medel (E551), syra (citronsyra), maltodextrin, jästextrakt

Näringsvärde/100 g är:
Energi:290 kcal / 1200 KJ
Protein:5,5 g
Kolhydrater:51 g
Fett:4,5 g.

Så varför inte göra sin egen kryddblandning? Om du googlar hittar du flera olika recept. Här är ett förslag

Taco kryddblandning
Ingredienser:
2 msk anchochilipulver
1 tsk paprikapulver
2 tsk spiskummin
1 tsk oregano
1 tsk vitlökspulver
1 tsk chiliflakes
3 krm salt
2 krm råsocker.

Mät upp och blanda alla kryddorna och förvara i en burk med lock. Chili flakes är torkad smulad chili, kan uteslutas om man inte gillar chilihetta.

Till 400 g köttfärs använder jag 2-3 tsk av blandningen.
Med denna hemmagjorda blandning slipper du ex druvsocker, mod stärkelse, E551, maltodextrin och jästextrakt.

torsdag 19 januari 2012

Ingers morotssoppa med chili

Min syster bor granne med Inger och det är hon som delat med sig av detta recept. Ska bli spännande att testa!

Morotssoppa med chili
4-6 pers

500 g morötter
3 potatisar
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
8 dl vatten
2 msk konc grönsaksfond
1 tsk timjan
2 dl lättcremefraiche smaksatt med paprika och chili
salt och vitpeppar

Skala och skriva morötter och potatis, skala och skiva lök och vitlök.
Fräs löken i lite smör i en kastrull, späd med buljongen, lägg i potatis och morötter och låt det koka tills dem är klara.
Häll av buljongen och mixa soppan, blanda i creme fraichen och späd med buljongen tills soppan är lagom tjock.

Garnera med färsk timjan och servera med ett gott bröd.

Lunch

Det viktigaste för mig när det gäller att äta nyttigt är att planera vad man ska äta. Just så att du har framförhållning och inte behöver rusa iväg och köpa färdigmat på stan.

Ett bra tips är att laga lite extra till middag, just så att du får en portion över till lunch nästkommande dag. När jag gör iordning min matlåda så gör jag en portion i en påläggsburk som rymmer 3 hg, det blir en lagom stor lunch.
Ni vet väl annars hur lätt det är att få med sig en mega stor portion....det ser ju "så lite ut" i matlådan...jag får nog ta ltie till...

Min nästa taktik är att när jag äter middag så äter jag på en assiett, låter säkert urfånigt men det känns bra för mig. För mentalt känns det bättre att äta mat från en full lastad assiett istället för att ha en liten ensam klick mat på en stor tallrik. Just detta med övervikt hade diskuterats på tv förra veckan och då hade man bl a visat hur tallriken storlek har ökat sedan 50-talet. Det ansågs vara en av anledningarna till att vi numera äter för mycket.

Sedan två veckor har jag också börjat ta längre luncher. Tidigare åt jag min middag, flexade in och började arbeta efter ca 20 min. Nu äter jag och sedan går jag en snabb promenad på ca 3 km.
Det är så skönt att komma ut mitt på dagen och få lite dagsljus! Hoppas verkligen att min entusiasm smittar av sig på er!

onsdag 18 januari 2012

Frukost

Det här med mitt nyttigare liv kommer att förändra mitt bloggande, både på gott och ont!
Det funkar inte att jag ska blogga om en massa godsaker nu när jag lagt om min kost. Talade med syrran igår kväll och sa just att det är så svårt för mig att skriva och känna inspiration nu. Anita föreslog då att jag skulle skriva om mina nya matvanor. Så idag tänkte jag berätta hur en vanlig frukost ser ut.

Väckarklockan ringer vid 06:00, vid den tiden är jag inte så värst hungrig men måste äta något. I regel tar jag ett glas lätt youghurt med lite musli eller så kokar jag havregrynsgröt och äter det med lättmjölk.

På jobbet har vi förmiddagsfika kl 09:00 då äter jag en smörgås, typ lingongrova eller polarkaka med lite skinka.
Blir jag hungrig på fm så äter jag en frukt.

Beach 2012

......som ni säkert har märkt så har mitt bloggande tappat fart. Anledningen till detta är att jag (äntligen) har tagit tag i mig själv. Nu JÄKLAR, motivationen är på topp - jag har satt som mål att gå ner 15 kg på 16 veckor.
Nu tänker ni säkert - hon är ju inte riktigt klok. Så nu äter jag cirka 1 300 kcal per dag och så går jag raska promenader.

För mig är det viktigt att komma igång, att jag relativt snart går ner några kilon för att känna att jag kommer att lyckas. Naturligtvis är det inte det viktigaste att det ska gå så snabbt men jag vill ha en bra start så att jag känner motivationen.

Två gånger tidigare i mitt liv har jag gått ner 20 kg, varje gång har jag tänkt att jag ska aldrig mera bli tjock igen men tyvärr. Nu är det tredje gången gillt!

Jag har gått med i Viktklubb vilket passar mig väldigt bra. En del tror att jag svälter mig på 1 300 kcal men det gör jag inte men jag ändrar mina matvanor.

Nu är jag inne på min 2:a vecka, efter en vecka så visade vågen -1,5 så gott!

tisdag 17 januari 2012

RAW food - levande föda

Mycket olika mattrender finns det. Senaste tiden har jag hört talas om raw food.....vad är det? Tack vare internet finner man snabbt och enkelt information.

Bland annat står det så här: Rawfood är främst råvaror som har upphettats lite eller inte alls. Rawfood är fyllt med näring och ger dig hälsoeffekter som gör dig piggare, friskare och starkare. Maten är hälsosammare med långt mycket mer enzymer, vitaminer och mineraler än tidigare.

Visst låter det väl hur bra som helst men jag kan inte tänka mig att bara äta kall mat? Men man kanske vänjer sig. Min personliga uppfattning är att man kanske kör denna kosten ett tag men knappast för livet - eller vad tror ni?

måndag 16 januari 2012

Yoghurt

Sist jag var och handlade så fastnade jag på mejeriavdelningen. Herregud så många olika produkter det finns! Och vad är skillnaden? Det finns säkert 15 olika creme fraicher, keso och andra smaksatt produkter.
Jag ska ha yogurt nu när mitt nyttigare liv har börjat. Vad ska man välja, turkisk? grekisk? rysk?

Idag har jag varit inne på en leverantörs hemsida, Lindahls mejeri. Så här skriver dem om yogurt:

Turkisk yoghurt 10% - mild med en behaglig syra. En allroundyoghurt som passar lika bra naturell till färska bär, som till kalla krämiga såser.

Grekisk yoghurt 10% - frisk, något syrligare än Turkisk yoghurt. Innehåller mer protein vilket ger fastare konsistens. Perfekt i desserter, tzatziki och andra sammanhang där du vill balansera sötma och få en fastare konsistens.

Rysk yoghyurt 17% - Lyxigt krämig men med yoghurtens friska syra. Perfekt istället för crème fraiche, grädde och smetana, då den har likvärdiga kokegenskaper men är betydligt magrare.

Nu blir det kanske lite enklare att välja produkt.

söndag 15 januari 2012

Rostad fänkålssoppa

....visst låter det lite halvskumt? Fänkål får mig att tänka på anis och det kan väl inte vara gott i soppa.
Till nyår kunde man köpa tre rätter middag på COOP och då var just denna soppa förrätt. Så detta måste prövas - ännu mer övertygad att testa blev jag när Lina hört att det ska vara så gott. Jag har googlat runt och satt samman ett recept som jag ska testa. Det här behöver du:

1 000 g delad fänkål
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
8 dl vatten
2 dl grönsaksfond
1 dl vitt vin
timjan
1,5 tsk salt
0,5 tsk svartpeppar

Dela fänkålen i bitar, skala och klyfta lök och skiva den skalade vitlökem. Lägg grönsakerna på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen 5–10 minuter. Lägg grönsakerna i en kastrull och slå på vatten och grönsaksbuljong.
Koka 10 minuter. Tillsätt vin, timjan, salt och peppar. Mixa med en stavmixer till en slät soppa.

Servera med en klick crème fraiche, lite färsk timjan och lite gott bröd.

Nu har jag testat att provlaga soppan men tyvärr fick jag aldrig smaka på den. tyckte inte att det luktade så värst gott men när jag skulle mixa den med min stavmixer så gick mixern sönder....metallflisor i soppan så det blev sophinken utan smakprov.
Mitt råd till er som ska laga soppan - skär fänkålen i små bitar innan du rostar den.

lördag 14 januari 2012

Vecka 3

Vet inte om jag nämnt att jag försökt att börja ett sundare liv. Jag bara MÅSTE gå ner i vikt. På något sätt så måste jag lära mig att äta rätt för livet och inte bara vid de tillfällen jag bantar. Det är lite svårt att bryta sina vanliga mat mönster men det är bara att kämpa på. Numera handlas det inte mycket grädde men oerhört mycket frukt och grönt. Nu till veckans matsedel.
Som vanligt blir det färs, pasta, ris, soppa och kött. Ha en bra vecka!

Smarrig mandeltårta

Kanske vill ni ha något gott till dessert i helge? Denna mandeltårta med kolakräm är supertgod! Lite söt så den kräver vispad grädde. Så häg gör du:

Tårtbottnar
400 g mandelmassa
4 äggvitor

Kolakräm
4 äggulor
0,5 dl sirap
1 dl socker
1 msk kakao
0,5 dl vispgrädde
150 g smör

Tårtbottnar:
Sätt ugnen på 175°. Riv mandelmassan grovt. Vispa äggvitorna hårda och blanda försiktigt med mandelmassan. Bred ut blandningen till 2 runda bottnar ca 24 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Du kan behöva 2 plåtar men grädda då en botten i taget mitt i ugnen ca 20 min till en gyllenbrun färg. Låt bottnarna svalna lite och vänd dem upp och ner så går bakpapperet att lossa. Låt båda bottnarna kallna.<å>Kolakräm:
Blanda äggulor, sirap, socker, kakao och vispgrädde i en kastrull. Värm under vispning på medelvärme tills krämen tjocknar. Den får inte koka. Rör ner smöret i bitar och låt det smälta. Låt krämen kallna i kyl.

Bred kolakrämen på en botten. Lägg på den andra och täck med kräm. Rosta flagad mandel i torr stekpanna och strö ovanpå tårtan.
Servera med vispad grädde

fredag 13 januari 2012

Kycklingfilé med parmaströssel

Idén till detta receptet har jag tagit ifrån en middag vi blivit bjudna på hos våra goda vänner Susanne och Kalle. Jag har bytt ut kalkonfilén mot kycklingfilé och i grundreceptet ska det vara bacon men jag använder kallrökt skinka eller parma. Receptet är avsett för 4 personer.

Ingredienser:
4 kycklingfileér
4 dl creme fraiche (lätt fungerar bra)
1 hönsbuljongtärning
2 vitlöksklyftor
1 msk fransk senap
2 msk kinesisk soja
1 dl riven ost
150 g kallrökt skinka
1 msk smör
½ dl hackad persilja

Gör så här:
Sätt på ugnen på 200 grader. Lägg den kallrökta skinkan på ett bakplåtspapper, sätt in dem i ugnen i 5 - 10 min, tills dem är knapriga. Passa dem väl för det bränns lätt. Låt dem kallna på hushållspapper.
Sänk ugnsvärmen till 175 grader.

Skiva filéerna och lägg i en smord ugnsfast form. Blanda créme fraiche med smulad buljongtärning, vitlök, senap och soja. Häll blandningen över köttet och strö över ost. Stek i ugn 35-40 minuter.
Smula över den kallrökta skinkan och persilja, servera med basmatiris och en sallad.

Snacks

Ett enkelt och ganska nyttigt snacks kan du enkelt själv göra av vanlig sötmandel.

Sätt på ugnen på 200 gr. Lägg mandeln i en skål med vatten i ca 10 min. Häll av vattnet och strö över flingsalt över mandeln.
Häll ut mandeln på ett bakplåtspapper och sätt in i ugnen 5 - 10 min, passa dem då det snabbt bränns.

torsdag 12 januari 2012

Quesadilla med olika fyllningar

Quesadilla kan du servera på en buffé, som en liten vickningsrätt, förrätt eller som drinktilltugg. Du kan nästan göra dem på vad du vill.
Huvudingredienserna är mjuka tortillabröd. Här kommer lite olika förslag på fyllningar.

Quesadilla med kyckling: Bred philadelfia ost på en tortilla, lägg på tunna skivor av kycklingfile, strö över lite finhackad chili och lite finstrimlad paprika. Lägg på lite god lagrad ost och täck med en tortilla. Stek denna i en torr stekpanna på medelvärme så att osten smälter. Ta upp quesadillan och lägg den på en skärbräda och skär i 8 trekanter.

Quesadilla med tonfisk: Gör en röra på tonfisk i vatten, finhackad chili, 2 msk majonäs, en halv finhackad rödlök, 50 g philadelfiaost, salt och peppar. Fördela röran på en tortilla så att det täcker, strö över riven ost och täck med en tortilla. Stek i torr stekpanna tills osten smält. Ta upp quesadillan och lägg den på en skärbräda och skär i 8 trekanter.

Det är gott att ha en dipsås till quesadillas. Till den med kyckling passar det bra med en dipsås gjord av gräddfil, mango chutney och lite majonäs.
Till tonfisk quesadillasen är det gott med en vitlöksdip gjord på creme fraiche, pressad vitlök, gräslök och lite majonäs.

Ska du servera detta som en vickningsrätt så ska du ha sallad till.

I princip kan du fylla dina quesadillas med vad du själv tycker är gott. Bara fantasin sätter gränser.
Som bas har jag alltid philadelfiaost och en god lagrad ost.

Chevrébollar

Dessa munsbitar kan du servera till en drink som tilltugg.

Till 25 kulor behöver du 200 g chevréost och ca 100 g philadelfiaost.
Blanda ostarna och ställ in röran i kylskåp 30 min. Rulla sedan små bollar. Bollarna ska sedan rullas i ex finhackad gräslök, finhackade dadlar, finhackade valnötter. Du kan även göra parmachips i ugnen - smula sönder skinkan och rulla bollarna i det.

Rulla bollarna i lite olika hack, det blir vacker att servera och gott med de olika smakerna.

onsdag 11 januari 2012

Halloumi

Har ni ätit denna goda ost? Den kallas även för "knarr" ost då det nästan knarrar i tänderna när man äter den.

Halloumi är en ost av fåtmjölk som tillverkas på Cypern men som idag görs även av get- och komjölk. Osten är ganska salt och lite gumjmiaktig i konsistenten. Då den är både hård och salt passar den bra att grillas.

Första gången jag åt halloumi var på en grekiskt restaurang i Stockholm för drygt 10 år sedan.
Vi äter ofta halloumi som en enklare förrät här hemma. Här kommer lite olika tips på hur du kan använda halloumi.

Grillad halloumi med tomatsalsa
Skär halloumin i 0,5 cm tjocka skivor, stek den i lite olivolja och servera med en tomatsalsa gjord på goda kvisttomater, finhackad rödlök och balsamvinäger. Ät med en skiva gott bröd.

Grillad hallomumi med chili och honung.
Skär halloumin i 0,5 cm tjocka skivor. Pensla demmed olivolja och grilla dem. Passa dem för de bränns lätt. Strö över finhackad chili och ringla över lite honung.

Gör du en god matig sallad som ensamrätt så är det väldigt gott att ha tärninga av stekt halloumi i salladen.

Sveriges Mästerkock

Nu har äntligen mitt favoritprogram börjat igen. Denna veckan kommer det att visas måndag, tisdag, onsdag och torsdag. Det är nu uttagningarna sker. Därefter kommer programmet att sändas på onsdagar och totalt i 15 avsnitt.

Sveriges mästerkock bygger på det brittiska programformatet Masterchef, som hade premiär i Storbritannien 1990, och den utvecklade tävlingsstrukturen från Masterchef Australia. Internationella versioner har producerats i ett flertal länder: förutom Storbritannien, Australien och Sverige även USA, Nya Zeeland, Danmark, Finland, Norge, Frankrike och Belgien, med flera.

Varje säsong inleds med en auditionturné till fyra städer, där amatörkockar får visa upp sina talanger inför juryn. Sammanlagt går ett 40-tal sökande vidare till en slutgallring, där 14 tävlande sållas fram via en serie prov och utmaningar. Därefter börjar den egentliga tävlingen, där deltagarna varje vecka ställs inför en utmaning. Utmaningarna är av skiftande slag, och kan bestå i att improvisera en maträtt utifrån ett antal givna ingredienser, eller att kopiera en rätt tillagad av någon av jurymedlemmarna. De som får godkänt betyg av juryn går automatiskt vidare till nästa omgång, medan de deltagare som får underkänt ställs mot varandra i ett ”stresstest”. Den som enligt juryn lyckas sämst i stresstestet får lämna programmet. De två sist kvarvarande deltagarna ställs mot varandra i finalen. Vinnaren belönas med 250 000 kronor och kontrakt på en egen kokbok.

Så har du inte något bättre för dig så titta på programmet!

tisdag 10 januari 2012

Kotletter, rostad potatis och kall sås

Det är var det står på matsedeln idag. Kotletterna gör jag som vanligt i stekpannan och när jag brynt dem häller jag på lite soya, tillsätter morötter och lök så får dem puttra i någon halvtimma ungefär tills potatisen är klar.
Skala och klyfta potatis och morötter, lägg i en långpanna. Har du svamp hemma kan du även lägga med den och lite lök. Ringla över olivolja och krydda med salt och peppar. Sedan in i ugnen cirka 30 min i 225 grader

Till detta serverar jag Kristinas kalla sås (receptet som lades ut i morse.

Kristinas kalla sås med smak av lime och honung

Denna sås åt jag för första gången i lördags hos Thomas och Kristina, den var väldigt god! Såsen är gjord på 3 dl turkisk eller grekiskt yogurt, saften från en pressad lime och limeskalet och 1 - 2 msk flytande honung. Krydda med salt och peppar.

Du kan också göra såsen på creme fraiche fast den blir då lite onyttigare.

Såsen passar bra till kyckling, fläskkött och rostade grönsaker.

måndag 9 januari 2012

Guacamole

Det finns färdig guacamole att köpa men gör din egen! Det är så mycket godare och så lätt att göra. Köp hem avokado ca 4-5 dagar innan du ska äta den. För att få finast avokado så köp den omogen och låt den mogna hemma i rumstemperatur. Det tar några dagar. Skulle den mogna på kort tid så håller den sig bra om du lägger in den i kylen.

Så här gör jag min guacamole: Dela två avokado, ta bort kärnan och gröp ur fruktköttet. Mosa fruktköttet och blanda med 1 - 2 pressade vitlöksklyftor, 0,5 tsk finhackad chili, 0,5 msk pressad lime, 0,5 dl gräddfil eller creme fraiche, salt och peppar. Du kan köra med en mixer eller blanda i en matberedare eller för hand, vilket som passar dig bäst.

Vi har alltid guacamole till tacos men även till Quesadillas....recept på dem kommer på torsdag.

Avokado

Avokado är en riktig superfrukt med mycket vitaminer, mineraler, nyttiga fettsyror och antioxidanter. Avocado har högt fettinnehåll men det mesta är nyttigt enkelomättat fett. Frukten är rik på vitamin, framförallt vitamin A.

Avokado kommer ursprungligen från Central- och Sydamerika, men odlas idag i USA, Israel, Chile, Mexico, Brasilien och Dominikanska republiken. Avokado är frukten från ett vintergrönt träd, Persea americana, som kan bli 65 meter högt men vanligen är runt 25 meter. Ett träd ger cirka 180 frukter per år.

Avokadon kom till Sverige på 70-talet så började vi äta halverad avokado med räkor till förrätt. Första gången jag åt den var hemma hos Tommy och Siv någon gång i slutet av 70-talet.

Avokadon är god att äta som den är, gärna med fyllning. Fyllningen kan vara en god skagenröra men det är även gott med ex keso med grillad paprika.
Avokadon har också en given plats i en sallad.
Du kan med fördel lägga i en halv avokado när du gör en smoothie.
Sist men inte minst så gör du din egen guacamole på avokado. Recept kommer framöver.

söndag 8 januari 2012

Vecka 2

Vår router har kraschat och vi har problem med att ansluta till nätet, det tar KRAFT man är ju van vid att allt bara ska fungera!

Denna dag kommer att starta med brödbakning, mitt "vanliga" surdegsbröd. Sedan blir det frukost och veckohandling.

Veckans matsedel finns nu upplagd.
Imorgon blir det spagetti och köttfärssås, den kommer att tillagas utan grädde och/eller creme fraiche. Nu är det nytt år och nyttiga tider!
Därefter blir det kotletter, fisk, soppa och kött igen. Hoppas att något ska inspirera er.

lördag 7 januari 2012

Regnig lördag

Igår visade sig solen äntligen och vi hade en underbar dag men säg det dom varar.....idag är det åter mörkt och regnigt.
Igår kväll var vi hos våra goda vänner Thomas och Kristina. Vi bjöds på god mat och dryck, sedan spelade vi TP och Alias. Så här skulle man umgås oftare!.

Ikväll blir det asiatisk wok, det känns både nyttigt och gott. Min wok gör jag på kycklingfilé och mycket finstrimlade grönsaker. Morötter, sockerärter, rödlök, salladslök, vattenkastanj, champinjoner, broccoli, chilipeppar, i princip kan du använda dej av de grönsaker ni tycker om.
Börja med att finstrimlade kycklingen och woka den. Krydda den med curry, salt och peppar, när den är klar tar du upp den, lägg över den i en kastrull. Woka sedan grönsakerna, börja med dem som har längst stektid. Lägg successivt i resterande grönsaker.
Häll sedan på 1 - 2 burkar kokosmjölk. beroende på hur mycket sås ni vill ha, sweet chilisås och kryddor. Lägg sedan i kycklingen och låt allt bli genomvarmt.

Servera med basmati ris.

Scones

Överraska familjen med nybakade scones till frukost! Visst är det mysigt att kunna sitta i lugn och ro utan att behöva stressa iväg till skolan eller jobbet. Här är ett enkelt recept på scones som går snabbt att baka:

Du behöver
1 st ägg
500 g vetemjöl special
10 g bakpulver
10 g salt
100 g socker
150 g smör
250 g mjölk

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Tillsätt salt och socker samt det rumtempererade smöret. Rör med en slev så det blir smuligt.
Tillsätt mjölken och rör försiktigt till en slät deg.
Kavla ut degen på ett mjölat bakbord ca 2 cm tjock och stick ut runda bottnar eller valfri form. Sätt bottnarna på en plåt med bakplåtspapper. Pensla bottnarna med ett uppvispat ägg.
Baka sedan i 225 gr i ca 15 minuter så de får vacker färg.

Sconsen ska ätas nybakade med lite sylt eller marmelad, mums.

fredag 6 januari 2012

Kaffedrink

Har ni googlat på kaffedrinkar? Gör det så ser du att det finns massa varianter.

Efter middagen och istället för en dessert passar det bra med en kaffedrinkt. Jag är lite mer för de söta så jag förderar Bailys eller Kahula coffe.
Gör på samma sätt som du gör en Irish coffee men byt ut whiskyn mot ovanstående, kaffe och en klick grädde. Gott!

Ikväll ska vi till grannen på middag, känns så mysigt att bara gå bort utan att behöva tänka på att laga mat.
Desserten ska vi stå för och det blir en kokostosca med lättvispad grädde, det duger nog!

Räksoppa

Tänk på att aldrig kasta några räk- eller kräftskal, av dem har du grunden till en god fond som du sedan kan göra soppa på. Vill du inte göra fonden exakt när du har skalen så frys ner dem till ett annat tillfälle.
Från min förrätt igår har jag räkskal över och tänker göra en fond på dem. Här är receptet på en soppa du kan använda din fond till. Du kan även ha den till mitt recept på skaldjursgryta.

Räksoppa
Det här behöver du:

600 g räkor med skal
1 liten vitlöksklyfta
1 gul lök
1 msk tomatpuré
2 msk olivolja
6 dl fiskbuljong
1 dl vitt vin, torrt
3 dl grädde
1 msk cognac

Skala räkorna och spara skalen, skala och finhacka löken, och vitlöken.
Rosta räkskalen eller fräs dem direkt i oljan under några minuter, tillsätt lök, vitlök och tomatpuré och fräs ytterligare en några minuter. Häll på fiskbuljongen och vinet. Låt detta puttra i 10 min. Sila soppan.
Häll i grädden och låt soppan sjuda ytterligare 10 min. Smaka av med salt, peppar och cognac. Vill du kan du skumma soppan med en stavmixer, tillsätt räkorna och värm soppan utan att den får koka.

Servera med ett gott bröd och ett glas kallt vitt vin.

torsdag 5 januari 2012

Smördegsbakelse med räk- och dill stuvning

Visst låter det som en gammaldags förrätt men den är inte att förakta. Detta var något som min mamma tyckte mycket om.

Smördegsbakelse med räk- och dill stuvning
Till 4 personer behöver du 2 smördegsplattor.

Sätt ugnen på 225 grader. Halvtina smördegsplattorna. Skär plattorna mitt itu till kvadrater. Kavla ut dem lite, ca 1 cm åt varje håll.
Lägg smördegsplattorna på en bakpappersklädd plåt. Skär en cirkel mitt på varje kvadrat, skär inte igenom helt. Pensla kvadraterna med uppvispat ägg. Grädda smördegsbitarna mitt i ugnen ca 12 minuter. Låt dem kallna på galler. Ta loss cirkeln försiktigt.

Gör en god stuvning med dill och räkor. Fyll formarna med stuvningen och servera.

Vill du inte göra bakelserna själv så brukar dessa finnas att köpa på bagerier.

Oxrulader

Visst kan man väl bli trött på "fin" mat? Kycklingfilé, fläskfilé, ryggbiff, entrecote - visst är det gott men till slut blir det enformigt.

Ikväll ska vi umgås med Lina och Stefan och vi ska äta oxrulader! Traditionell husmanskost, det kommer att bli supergott!

Ingredienser till 4 pers.
8 skivor oxinnanlår
4 skivor bacon eller kallrökt fläsk
1 rödlök
1 gul lök
inlagd gurka
1 äpple 2 msk dijonsenap
salt och peppar
smör att steka i

Sås:
8 dl steksky
2 dl grädde
1 gul lök
2 äpple
2 morötter
0,5 dl anjovisspad
salt och peppar

Gör så här:
Skär baconet eller fläsket i strimlor, bryn det lätt. Skala och skär lökarna i smala strimlor. Skär gurkan och de skalade äpplet i tärningar. Lägg ut köttet och platta ut skivorna. Bred på senapen, salta och peppra. Lägg på fläsk, gurka, äpple och lök på skivorna, rulla ihop dem så hårt det går.
Trä upp ruladerna på ett grillspett. Bryn i smör tills ruladerna får fin färg. Ta upp spetten och vispa ur pannan med lite vatten. Fyll upp med 1 liter vatten, smaka av med salt, peppar och buljong.

Lägg över spetten i en stekgryta. häll över skyn och anjovisspadet. Låt detta puttra under lock i ca 1 tim.
Skala och skiva löken till såsen. Skala och kärna ur äpplena och morätterna, skär dem i bitar. Lägg i löken, äpplena och morötterna efter halva koktiden.

Servera med kokt potatis och inlagd slanggurka. Recept på gurkan finns under safta och sylta.

Receptet är en variation på Mannerströms oxrulader med kallrökt fläsk.

onsdag 4 januari 2012

Ingefära

Så här i förkylningstider tänkte jag tipsa om en huskur med ingefära som bas.

Ingefära är en av de kryddor som innehåller flest antioxidanter. Räknat för antal antioxidanter per gram är ingefära också ett av de livsmedel som överhuvudtaget innehåller flest antioxidanter.
Här kommer lite tips:

Het ingefärsdryck: Skala och skiva 2 cm färsk ingefära. Tvätta och skiva en apelsin. Koka upp ingefäran och apelsinskivorna i 6 dl vatten. Ställ av kastrullen och låt det svalna såpass så du kan dricka det. Häll i honung efter egen smak. Denna dryck "lenar" bra i halsen och dämpar hostan. Hettan i ingefäran stimulerar salivavsöndringen, vilket kan dämpa hosta och irritation i halsen. En studie visar också att ingefära kan dämpa köldrysningar vid förkylning.

Drinktilltugg

Till vår nyårsfest gjorde jag ett väldigt enkelt och gott drinktilltugg. Nu är det ju ny helg i antågande så kanske ni vill ha ett litet tips.

Smördegskruvar Det här behöver du:

2 frysta smördegsplattor 1 uppvispat ägg västerbottenost eller annan lagrad ost vallmofrön och/eller sesamfrön.

Tina upp smördegsplattorna och kavla ut dem. Pensla dem med de uppvispade ägget. Till nyår gjorde jag en platta med riven västerbottenost och en med vallmo- och sesamfrön.

Skruvar med ost - täck smördegsplattan med riven ost, platta till osten med handen. Skär sedan cm breda remsor och vrid dem åt olika håll så att det blir en "skruv".

Skruvar med frön - strö över rikligt med vallmofrön och eller sesamfrön, stör på flingsalt. Skär i remsor och vrid dem som ovan.

Lägg dem på en bakpappersklädd plåt och grädda ca 10 min i 225 gr

tisdag 3 januari 2012

Nytt fiskrecept

Det här receptet har Lina tipsat mig om. När jag läste receptet så kändes det lite skumt med öl, vitt vin, curry, äppelcidervinäger mm men på fotot ser maträtten riktigt god ut. Till helgen ska det provlagas.

Receptet finns på recept.nu jag bifogar länken: http://www.recept.nu/1.302251/melker_andersson/huvudratter/fisk_skaldjur/melkers_curryfisk

Smoothie

Som ni säkert vet är smoothie är en kall och oftast söt dryck som består av frysta eller färska frukter, bär eller grönsaker. Smoothien kan jämföras med milkshake, men till skillnad från en milkshake innehåller en smoothie sällan glass eller mjölk, utan istället yoghurt, och har därför en något tjockare konsistens. En smoothie serveras väl kyld, därför används ofta frysta frukter eller bär, annars används ofta krossad is. Smoothien blev populär på 90- och 2000-talet och är numer vanligt förekommande i både caféer och mataffärer. Ordet kommer från engelskans smooth, som betyder len, slät.
Ur Wikepedia

En smoothie är en bra start på dagen. Särskilt för mig som har svårt att äta direkt när jag vaknar men ändå har ett behov att få något i sig innan fikat på jobbet.

Det finns massor av recept på smoothie, själv gör jag oftast på banan, hallon och naturell yougurt. I princip kan du hälla i vilka bär eller frukter du har hemma. Har du ingen blender så fungerar det bra med mixerstav också.
Jag har även läst att man kan ha i en halv avokado och det ska bara så gott, detta ska testas.
Återkommer med recension när jag testat.

måndag 2 januari 2012

Middag på en assiett

Mat har alltid varit ett stor intresse för mig, både att laga och att äta.
Jag har bantat mer eller mindre hela mitt vuxna liv och vid två tillfällen har jag gått ner 20 kg. Båda gångerna har jag tänkt att jag ska ALDRIG mer bli tjock. Tyvärr så har jag misslyckats båda gångerna.
Ju äldre man blir desto svårare är det att bli av med sina kilon.

I juni åker vi till Mallorca och jag har som mål att tappa lite vikt. Som person är jag väldigt "on" eller "off". Men nu har jag tänkt försöka tänka på att äta nyttigare och framförallt mindre portioner.
Så idag åt jag middag på en assiett - rent mentalt känns det bättre att äta på en liten tallrik med mycket mat på än att äta på en stor tallrik med lite mat.

Förhoppningsvis så kommer detta också att resultera i lite mer nyttig mat här på bloggen

Hemlagad musli

Så här i början av året när motivationen är hög tänker jag att vi ska äta mindre socker. Särskilt vår Alma är helt sockerberoende och trycker i sig så allt som innehåller socker.

Har tänkt börja göra min egen musli. Det finns hur många olika recept som helst på nätet men detta recept fastnade jag för. Receptet är hämtat från Allt om Mat

http://www.alltommat.se/recept/Ewas-GI-musli-8877

Visst låter det väl både gott och nyttigt?

söndag 1 januari 2012

Biff Greta

Idag ska jag för första gången göra en klassisk Biff Greta Denna maträtt härstammar från Stadshotellet i Karlstad. Den serverades ofta som vickning till sena gäster men fanns inte med på menyn.

Det är nästan en variant på pytt i panna. Ingredienser:

600 g oxfilé
2 st lökar
10 st potatisar
smör till stekning
2 msk Dijon senap
2 äggulor
salt och peppar
hackad persilja, till servering

Gör så här:
Tärna köttet i cm stora bitar. Skala och hacka löken fint.
Skala och skär potatisarna i tärningar. Koka potatistärningarna några minuter i lättsaltat vatten. Häll potatisen i durkslag och låt rinna av väl. Stek sedan potatisen färdigt i smör.
Blanda senap, äggulor, lök och köttärningar i en bunke. Hetta upp en stekpanna ordentligt, smält en klick smör i pannan och stek köttblandningen hastigt, salta och peppra.
Lägg upp potatis på ena halvan av ett fat eller tallrikar och kött på den andra. Strö hackad persilja över och servera genast.

Vecka 1

Nytt år, visst känns det väl alltid som om man ska försöka att bli "lite bättre" på allt i samband med ett årsskifte?

Man ska börja motionera, eller börja banta, bli mer ekonomisk, köpa mindre "köp-mat", sluta röka etc, etc.

Själv tänker jag att jag ska bli bättre på att motionera och att jag ska gå ner i vikt. I tanken så är det bara till att äta mindre potioner och mer frukt och grönt men helt plötsligt ligger det en stor portion mat på min tallrik. Jag blir så trött på mig själv - att jag ska ha så dålig karaktär!!!

Hur som helst ska jag vänta en vecka med att bli sund. Efter trettondehelgen då jäklar.......så här kommer veckans måltider. Ha en fortsatt bra dag