onsdag 29 februari 2012

Bondsoppa

Denna soppan ser väldigt god ut men jag har inte lagat den tidigare så vi får se när vi provsmakat. Till 1,3 liter soppa behöver du:

300 g fläskkött, typ schnitzel
1 gul lök
1 morot
1 liten paprika
1-2 msk smör
2-3 tsk curry
1 dl ris
6 dl kraftik köttbuljong
5 dl mjölk
1-2 tsk soya
1 äggula
1 dl grädde

Gör så här:
Skör köttet i tunna strimlor. Skala löken och moroten, kärna ur paprikan. Finhacha löken, strimla moroten och paprikan fint.
Bryn köttet i smör i en gryta. Strö över curryn, låt den brynas med ett tag.
Tillsätt löken, riset, mjölken och buljongen. Låt koka på svag värme under lock ca 15 min. Tillsätt moroten, paprikan och soyan. Koka ytterligare 5-10 min
Vispa samman äggulan och grädden. Rör ner i soppan.

Servera med ett gott bröd.

tisdag 28 februari 2012

Kerstins kolakakor

Småkakor har jag aldrig varit speciellt bra på. Har jag försökt att baka det så har det ofta slutat i ett misslyckande - kakor som bara flyter ut förutom detta recept som jag fått av min barndomskamrat Kerstin (därav namnet).
Det här behöver du:

200 g smör
2 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
5 dl mjöl

Blanda samman alla ingredienser i en matberedare och kör tills du får en jämn deg.
Rulla ut tre längder som du lägger på ett bakplåtspapper på en långpanna. Platta till längderna lite med en gaffel (så dom är ca 3 cm breda.
Grädda i 175 grader. Skär kakorna i sneda bitar ca 2 cm breda och låt dem kallna på plåten.

Dessa kakor är mina barns favoriter, sega och goda!

måndag 27 februari 2012

Laxlasange

Imorgon tisdag har jag skrivit Laxlasange på veckomatsedeln. Theo som inte gillar lax får väl ha något annat men jag tycker att receptet ser gott ut. Sedan väljer du själv om du vill göra den gräddig och krämig eller om du vill göra en lite nyttigare variant (den kör jag på. Däremot så kommer jag nog att hoppa över fänkålen och anisfröna.

Receptet har jag hittat på Allt om Mat:s hemsida, visst ser det gott ut?

http://www.alltommat.se/recept/Laxlasagne-med-spenat-och-tomat-10523

Timjanbiffar med lökragu

För ett drygt halvår sedan hittade jag detta receptet i HN. Det har blivit en favorit här hos oss. Det här behöver du till 4 pers:

Biffar
500 g nötfärs
1 ägg
1 tsk konc kalvfond
1 tsk timjan
1 vitlöksklyfta salt och svartpeppar.

Blanda färsen med ägg, kalvfond, timjan, riven vitlök, salt och peppar. Forma till 4 stora biffar. Bryn dem och låt dem sedan steka på eftervärme tills dess dem är genomstekta (ca 10 min).

Lökragu
1 gul lök
1 röd lök
0,5 purjolök
1,5 dl grädde
2,5 dl vatten

Skala och skär lökarna i skivor. Stek dem lätt i samma fett som biffarna stekts i. Slå på grädde och vatten och låt allt koka ihop till en tjock sås.

Lägg upp biffarna och fördela över lökragun, servera med råstekt potatis och en sallad.

söndag 26 februari 2012

Linas goda våfflor

Här kommer Linas goda recept på våfflor! Snart är det ju våffeldagen....

Våffelsmet
1 ägg
325 g mjöl
125 g socker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
en nypa salt
6 dl mjölk
210 g smält smör.

Blanda ihop alla torra ingredienser först, sedan ägget och späd med mjölken. Rör ihop tills alla klumpar vispats bort. Låt stå minst i 30 min, allra bäst blir det om du låter smeten stå över natten.

Vecka 9

Så var det söndag igen och dax för en ny veckomatsedel. Förr åt jag ibland lunch på sjukhuset och då kändes det ofta som om dem hade ca 20 rätter som rullade runt på deras veckomatsedel.
Nu när jag själv lägger ut matsedel så känner jag det svårt att variera, att jag kanske har "tråkig" mat. Men jag tror att de flesta människor har en viss "repetoar".

Denna veckan har jag tagit med två för mig nya maträtter. Den ena är laxlasange, min väninna Kristina brukar laga det så när jag såg detta recepetet så tänkte jag att det kan vi prova.
Sedan har jag även med en ny soppa denna veckan, den har jag inte provlagat men den ser god ut.

Det maträtter som finns med i veckomenyn finns antingen i bland mina tidigare recept eller så kommer dom att läggas ut här under veckan.

lördag 25 februari 2012

Vinprovning 2

Till helgen ska vi till familjen Wikstrand - Petersson på vinprovning. Ska bli väldigt trevligt! Fast jag är så fruktansvärt dålig på att beskriva doft- och smak. Ikväll när jag surfade runt så var jag inne på systembolagets hemsida, en bra hemsida för övrigt. Där hittade jag en artikel som handlade om Ord som beskriver doft- och smak. Jag lägger upp länken här, den var bra.

http://www.systembolaget.se/Dryckeskunskap/Om-vin/Doft--och-smakord/

fredag 24 februari 2012

Rödvinssås/balsamico sås

När det gäller rödvinssås så finns det väldigt många olika recept. Den här såsen gjorde jag första gången för ca 10 år sedan. Den är väldigt koncentrerad i smaken och gör att man inte behöver så mycket sås. Av de recept jag har lagat så är detta den godaste. Det här behöver du:

2 hela vitlökar
1 msk olivolja
3 msk socker
2 msk tomatpuré
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
2 krm salt

Sätt på ugnen på 200 grader. Bryt isär vitlöken i klyftor (behöver ej skalas). Lägg vitlöken i en oljad eldfast form och rosta den i ca 20 min. Smält socker med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftor, balsamvinäger, rödvin och kalvfond. Låt detta koka ihop tills det återstår ca 4 dl. Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner smör och smaka av med salt.

Så var såsen klar, skulle du få sås över så går den bra att frysa. Receptet är beräknat för 10 personer men det räcker den inte till. Tror nog att jag skulle göra en sats till 6 personer.

torsdag 23 februari 2012

Pasta med strimlad biff och gorgonzolasås

Denna snabblagade rätt gör du enklast på lövbiff.
Till 4 personer har jag följande ingredienser:

300 g pasta
400 g nötkött, t ex lövbiff
1 gul lök
2 dl crème fraiche eller 2 dl grädde
1 msk oxfond
100 g gorgonzola eller ädelost

Gör så här:
Koka pastan enligt anvisning på förpackningen. Strimla köttet tunt. Skala och hacka löken. Salta och bryn köttet i smör i en stekpanna. Lägg i löken och låt den fräsa med. Vispa ihop crème fraichen eller grädden, vatten och fond. Häll det i pannan. Låt koka 2–3 min. Smula ner osten i såsen, smaka ev av med mer kryddor.Servera med den nykokta pastan.

Det där med recept är inte riktigt min grej, jag tar ofta vad jag har. Har jag champinjoner hemma så fräser jag dem och blandar i såsen, eller kanske lite hackade sockerärter eller sugarsnaps.
Har du inte någon gorgonzola så ta ädelost eller någon annan mögelost. Vill du ha lite tjockare sås så red den lite.

Morberg

Åhh så glad jag blev idag! Leif och Alma har varit på bokrean och köpt två böcker till mig. Den ena var Per Morbergs kokbok! En jättefin kokbok med både recept och skildringar från familjen Morbergs liv. Sedan var det också en dessertbok som heter Choklad, mummms. Massor av goda desserter som alla innehåller någon form av choklad.

Recept kommer framöver.

onsdag 22 februari 2012

Fjärsing

Förra veckan var Lina och jag på Läjets fisk för att handla middagsmat. Det färskaste som fanns i butiken var fileead fjärsing.
Denna lilla "firre" är känd för sin väldigt giftiga gadd. Blir du stucken kan du få intensiva smärtor men giftet är inte dödligt för människan.
I Sverige förekommer fjärsingen utmed hela västkusten. Fjärsingen är en bottenfisk och ligger gärna nedgrävd på grus- och sandbotten så att endast den främre ryggfenans taggar och ögon sticker upp. Där inväntar den sitt byte som huvudsakligen består av räkor, småfisk och småkrabbor

Personligen tyckte jag att fiskens konsistent påminde lite om makrill. Fast den var inte lika fet som makrill.
Vi vände fisken i mjöl och stekte den i smör, till fisken hade vi potatismos och lingon.
Fisken var god men jag föredrar nog ändå torsk.

tisdag 21 februari 2012

Fettisdagen

Idag är det "fettisdagen".
Så här står det i Wikepedia: Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen (en beteckning som dock även något oegentligt används för tisdagen i stilla veckan), i Finland fastlagstisdagen, är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är därmed rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den andra av de tre dagarna i fastlagen, dagarna före fastan, där den första är blå måndagen och sista askonsdagen. Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen. Ordet är belagt sedan 1594.

Kanske inte så viktigt att veta ovanstående?!? Idag har jag tänkt överraska min familj semlor med semlor. Mina semlor kommer jag att köpa på Kustbageriet. Deras semlor ska vara superfina och mandelmassan gjord på äkta mandel och florsocker*

Se tidigare inlägg om Marsipan eller http://www.valden.se/

måndag 20 februari 2012

Sydafrika

I lördags kväll var vi hos Anna o Fredde, vi fick lite typ tapas till förrätt och till huvudrätt fick vi ugnsbakad lax, var jättegott!

Då vi skulle se på deras semesterfoton från Sydafrika så tyckte vi att det passade bra att köpa med oss två olika viner från Sydafrika.

Så här lyder beskrivningen på Systembolagets hemsida: Diemersfontein Coffee Pinotage (nr 6315)

Generöst fruktig smak med påtaglig rostad fatkaraktär, inslag av kaffe, björnbär, choklad och vanilj. Pris 85 kr.

Rekommenderas varmt!

söndag 19 februari 2012

Vecka 8

Äntligen så har barnen sportlov. Då mina barn har det tufft i skolan så är det helt underbart för dem att bara få släppa allt som har med skolan att göra.

Imorgon och på fredag är jag ledig, vi får se vad vi ska hitta på.

Veckans matsedel ligger ute, om ni vill ha lite middagsförslag.

Nu ska det bli frukost för hela "lan" gänget, rätt skönt att det är söndag och sista speldagen för dem.

Ha en fortsatt härlig helg!

lördag 18 februari 2012

Chokladsås....

...glömde ju liksom pricken över i:et på min Banana Split. Det ska vara en god chokladsås till som serveras varm. Så här gjorde jag:

1 dl kakao
1 dl strösocker
0,5 dl sirap
0,5 dl vatten
50 g smör.

Blanda samman alla ingredienser och låst såsen koka upp under omrörning.
Såsen kan du göra klar i god tid och bara värma den lite inför serveringen.

Banana split

För några dagar sedan satt jag och Alma och titta de på repriser av Per Morbergs program: Vad blir det för mat?
Programmet visades i dubbelavsnitt och bl a gjorde han en Banana split till dessert.

Imorgon ska vi till Anna och Fredrik, vi ska ha med oss dessert så jag har tänkt göra en variant på Per Morbergs Banana Split

Först gör man sin egen glass. Jag har lånat Linas glassmaskin och det är faktiskt första gången jag gör glass. Så här gör jag min vaniljglass

Ingredienser:
5 dl grädde
5 dl standard mjölk
2 vaniljstänger
2 dl strösocker
10 äggulor.

Gör så här:Skilj äggulorna från vitorna, vispa äggulor och strösocker poröst. Häll i mjölk, grädde och de urskrapade vaniljstängerna i en kastrull. Låt detta koka upp. Börja med att försiktigt droppa i gräddblandningen i din vispade äggulor, rör samtidigt. Fortsätt att blanda i all gräddmjöken i gulorna. När allt är blandat häller du tillbaks det i kastrullen och värmer under omrörning till ca 75 grader. Låt sedan blandningen svalna. Dagen efter kör du den i glassmaskinen.

Har även gjort egna maränger idag och lyckats för första gången i mitt liv. Så här gjorde jag:

Vispa 5 äggvitor på medelhastighet till dem blivit till ett hårt skum. Blanda sedan i 2 dl strösocker och en nypa salt successivt, vispa på hög hastighet i 6 min.
Klicka eller spritsa ut smeten på bakplåtspapper. Grädda i 130 grader i ca 50 min. Låt dem sedan svalna i ugnen.

Vid servering börjar du med att lägga marängen på ett fat, lägg på en delad eller skivad banan, skeda upp vaniljglassen och spritsa på lite vispad grädde. Ringla över chokladsås och garnera med lite jordgubbar. MUMS!

fredag 17 februari 2012

Foccacia

Foccacia är ett italienskt bröd som bakas i långpanna. Här kommer ännu ett recept från Lina. Receptet blir till en stor långpanna.

Foccacia
7,5 dl vatten
50 g jäst
0,75 dl olivolja
1,1 - 1,4 l vetemjöl
5 dl rågsikt
0,75 dl ljus sirap
2 msk salt

Kör allt förutom saltet till en smidig deg, ca 20 min. Tillsätt salt. Spraya och häll olivolja i en långpanna. Tryck ut degen. Jäs. Smaksätt med ex. rosmarin och olivolja.

175 grader, någon tid har jag inte men åtminstone 30 min.

torsdag 16 februari 2012

Umami

...har ni hört talas om Umami? Det hade jag inte gjort innan det att jag läste en annons om att man kunde tillbringa en kväll på restaurang Sjömagasinet. Där skulle man få lära sig lite mer om smakernas fysiolog och de fem grundsmakerna?!?
Själv har jag bara hört talas om fyra grundsmaker: sött, surt, salt och beskt. Numera finns det ytterligare en smak UMAMI.

Detta var jag tvungen att googla på, här kommer Wikepedias förklaring;

Umami som kallas "den femte smaken" skulle man kunna säga är smaken av protein. Umami fungerar som en förstärkare för många andra smaker.
Exempel på produkter, där smaken naturligt förstärks av umami:
sojasås
miso
fermenterade svarta bönor
orientalisk fisksås
torkade räkor
torkad svamp
parmesan (och annan lagrad ost)
serrano- och parmaskinka
lufttorkad salami
soltorkade tomater
svamp som shiitake och matsutake (goliatmusseron.

Många andra typer av fria aminosyror och liknande ämnen ger umamieffekt. Dessa ämnen kan bildas i stora mängder när proteiner bryts ner på rätt sätt. När mat lagras sker ofta en explosion i umamismaken. Även färska livsmedel som lök, tomat, skaldjur och selleri har en del umamismak.

onsdag 15 februari 2012

Taste by Louise

I lördags var jag och mina tjejer på stan. Vi var på Cafe Mignon och fikade, som vanligt köpte "Alma" fel fika. Hon köpte en varm baguette med ost och skinka som naturligtvis innehöll någon pepparrotskräm, typiskt. Hon skrapade bort det mesta då det smakade starkt.

Väl ute på stan igen kom vi till Göranssons bokhandel, där stod Louise Johansson och signerade sin bok Taste by Louise. Vi smög runt lite och kikade på henne. När hon blev ensam gick vi fram och sa hej och pratade med henne, en rar liten tjej. Vi pratade om programmet, hennes bok (som var priset i tävlingen) om vad hon gjorde nu osv. Hon hade arbetat med kokboken och nu åkte hon runt i Sverige och signerade och "promotade" sin bok. Vad hon sedan skulle göra var inte helt klart.

Vi sa för oss själva efteråt, undrar hur det ska bli för henne, om hon kommer att få något kock jobb eller inte? Eventuellt skulle hon öppna en egen restaurang, vi får väl se. Kanske är det inte så enkelt nu när alla tv lamporna slocknat? I varjefall så önskar vi henne lycka till!

Hon har en blogg också om ni är intresserade: http://tastebylouise.com/

tisdag 14 februari 2012

Alla Hjärtans dag

Tisdag den 14 februari = Alla hjärtans dag!
En mysig opretansiös dag där man mitt i veckan får lova att mysa till det lite extra!

Först ska jag till skolan och träffa Ankarskolans nya specialpedagog. Därefter är det vernissage på skolan och sedna får vi väl ha lite extra mys och något gott att äta....förslag mottages tacksamt!

Då jag ska till skolan på samtal så har jag inte haft tid och engagera mig i detta med mat. Så hos oss idag blir det bara pasta med laxsås, till barnen får vi väl göra lite Carbonara.

Han en härlig Alla hjärtans dag och tänk på att sprida glädje omkring dig!

måndag 13 februari 2012

Semlor

Snart är det dax för årets första semla. Det finns så många olika semlor men visst ska väl semla vara semla?!?!
Det finns recept på "smal" semla, calvados semla, choklad semla, saffrans semla, lång semla med mera, med mera.

Själv föredrar jag en lagom stor semla, en luftig bulle med mjuk smidig mandelmassa och lättvispad grädde och så förstås pudrad florsocker på toppen. Men är det så gott så det är värt att slösa bort kalorier på detta? Jag har gjort ett eget recept på en minisemla som innehåller ca 180 kcal. Köper du en normalstor bageri semla så ligger den på ca 350 - 400 kcal men visst kan man unna sig det ibland, bara inte varje dag.

söndag 12 februari 2012

Vecka 7

Vad blir det för mat!!!

Ungefär den kommentaren man får ett par gånger om dagen och sätter man på tv så rullar det repriser på Per Morbergs - Vad blir det för mat! Jag gillar Per.....det är så många som stör sig på honom och hans "slabbande" men jag tycker han är kul. Tyvärr använder han för mycket grädde för min diet :( häromdagen fick jag på tv:n...Alma kollar på Per och han lagar någon fiskrätt, lubb tror jag att det var. Det såg supergott ut och jag säger till Alma, han är väl ingen grädde i det? Jo mins 5 dl svarar Alma. Där rök min lagning av det receptet.

Hur som helst så ligger vecka 7:s veckomatsedel ute

lördag 11 februari 2012

Sockerkaka med vanilj

En enkel och väldigt god sockerkaka med vanilj. Kakan är lika god dagen efter den bakats.
Det här behöver du:

3 dl socker
4 st ägg
2 tsk bakpulver
3 dl mjöl
1 dl kokande vatten

Vaniljfyllning
125 g smör
1 dl mjölk
4 msk vaniljsocker

Tillagning
Sätt ugnen på 200°. Vispa sockret och äggen pösigt.
Blanda bakpulvret med mjölet. Rör ner det i äggsmeten. Häll i vattnet. Smörj och bröa en form, 24 cm i diameter. Häll i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 40 min.
Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Tillsätt vaniljsockret. Låt koka häftigt ca 3 min. Rör hela tiden så att inte mjölken bränns.
Ta kakan ur ugnen. Dela den till två bottnar innan den har hunnit kallna. Fördela vaniljfyllningen på en av bottnarna. Lägg ihop kakan.
Garnera med lite att pudra över florsocker.

fredag 10 februari 2012

Fläskfilé i senapssås

Ikväll har jag tänkt att vi ska äta denna rätt.

Att ha lite fransk Dijon senap i såsen ger väldigt god sma. Du kan naturligtvis använda någon annan senap - kanske någong grovmald fransk senap. Vill du ge såsen ett grövre utseende kan du krossa hela senapskorn. Sedan väljer du själv om du använder lätt eller vanlig creme fraiche till såsen.

Ingredienser till 4 pers
600 g fläskfilé
2 msk smör
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 st lök
1 - 2msk Dijon senap
2 dl crème fraiche

Putsa filén och skär den i 1 cm tjocka skivor. Hetta upp smöret i en stekpanna och bryn köttet hastigt runt om. Salta och peppra under tiden du steker. Lägg upp köttet efter hand på ett fat.
Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i stekpannan. Tillsätt senap, creme fraiche och salt. Lägg ner filéskivorna och sjud i ca 5 min.

Servera genast med klyftpotatis eller ris, vad ni helst föredrar.

torsdag 9 februari 2012

Choklad med flingsalt

Sista året har jag sett en del recept med mörk choklad och flingsalt. Själv har jag inte riktigt förstått kombinationen och att det kan vara gott?!? Nu har jag testat Lindts Excellence with a touch of Sea Salt och den kan varmt rekommenderas

Min kvällsfika de senaste veckorna brukar bestå av en kopp kaffe och en ruta mörk choklad, mmmmm jag verkligen njuter.

Så har ni inte testat så gör det.

tisdag 7 februari 2012

Lax med chevré

För flera år sedan var vi på middag hos goda vänner i Gullbrandstorp. Jag minns att det var någon ugnsbakad lax med potatis och chevré. Har letat efter receptet men inte hittat det. Idag googlade jag på ICA:s hemsida och fann ett recept som såg spännande ut, dessutom hade det fått 5 i betyg av 5 möjliga. Detta ska testas på lördag, kanske gör jag inte exakt lika men här får ni länken till recpetet http://www.ica.se/Recept/lindas-laxgratang-487225/

måndag 6 februari 2012

Morotsmuffins

Visst är det väl gott med morotskaka. Första gången jag bjöds på denna kaka var en gång i början av 90-talet. Det var på jobbet och min arbetskamrat Babsan hade bakat morotskaka, jag tyckte det lät sådär lagom gott men den var jättegod! Saftig och påminde lite om mjuk pepparkaka. Receptet fick jag av henne och jag har bakat den många gånger under årens lopp. Ibland har jag dock tyckt att det blir lite kladdigt med glasyren.

Häromdagen när jag bläddrade i en Allt om Mat så hittade jag detta recept. En Philadelphisafylld morotsmuffins, den ska jag testa. Här får ni en länk till receptet om ni vill prova.

http://www.alltommat.se/recept/Philadelphiafyllda-morotsmuffins-6411

söndag 5 februari 2012

Vecka 6

Redan vecka 6 och snart är våren här. Vi har haft en råkall vecka men det har varit soligt och fint!
Nästa veckas middagar finns nu utlagda.
Själv försöker jag laga smalt och använder mig av minimalt med smör och grädde men ni väljer själva hur ni lagar maten.

lördag 4 februari 2012

Goda kex med parmesan och timjan

Det finns massor av kex och knäckebröd att köpa men det är också kul att servera sina egna. Det här receptet ger ca 25 kex.

Ingredienser:
2,5 dl mjöl
1 tsk salt
50 g smör
2,5 dl riven parmesan
2 tsk färsk timjan
1 dl gräddfil.

Blanda de torra ingredienserna i matberedaren. Tillsätt den rivna osten och hackad timjan. Kör några sekunder.
Blanda ner gräddfilen, lite i taget rör till en slät deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en rulle, ca 3 cm i diameter. Rulla in den i plastfolie och låt den vila minst 1 tim i kylskåp. Sätt på ugnen på 175 gr. Skär rullen i 0,5 cm tjocka skivor och lägg ut på ett bakplåtspapper.
Grädda i ca 20 min eller tills kexen är gyllenbruna. Låt dem svalna på galler.

Servera på buffé, som tapas med någon röra eller som drinktilltugg.

fredag 3 februari 2012

Biscotti

De här recepten på biscotti hör inte hemma på fika bordet utan mer som lite tapas eller tillbehör till någon god röra.
Ingredienserna är till ca 20 st biscotti:

3 dl mjöl
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
75 g smör
1 msk olivolja
1 ägg
0,5 dl mjölk
75 g chévre
25 g hackade torkade fikon
25 g hackade valnötter

Sätt på ugnen på 175 gr.
Blanda ihop det torra ingredienserna i en matberedare, klicka i smöret och kör snabbt till en smulig deg.
Vispa ihop olivolja, ägg och mjölk, häll sedan ner det i matberedaren och kör en kort stund. är degen för kladdig tillsätt lite mer mjöl. Smula sedan ner osten, de hackade fikonen och valnötterna.
Forma degen till två längder som är ca 3 cm breda. Lägg dem på en plåt och pensla med ett uppvispat ägg, grädda ca 30 min.
Låt längderna svalna lite på plåten , skär dem sedan med en vass kniv i sneda bitar. Sänk sedan värmen till 125 gr och grädda dem 20 min till. Låt dem svalna på plåten.

Testa och blanda halva degen med en annan fyllning som tex 2 soltorkade tomater som strimlas, lite feta ost och någon msk hackad färsk basilika.

onsdag 1 februari 2012

Grönsaker med dipp

Framåt kvällen blir man gärna sugen på något - ska man nu var nyttig så blir det mest att man tar en frukt, det är så enkelt.
Till helgen har jag tänkt att jag ska anstränga mig och göra iordning ett härligt fat med grönsaker och kanske två olika dipp såser.

Har tänkt servera gurkstavar, morotsstavar, sockerärter och lite blomkål.

Dippsåser kan man göra av gräddfil och någon mix, ex Estrella.

Själv har jag tänkt att experimentera med två egna röror. Bland mina recept finns en kall sås på sweet chili, rivet limeskal och vitlök. Den passar bra som dipsås. Sedan har jag hittat ett recept på en pepparotsdipp som jag har tänkt testa:

2 dl gräddfil eller turkiskt yoghurt
0,5 dl lättmajonäs
1 msk riven färsk pepparrot
1 tsk torkad persilja
0,5 tsk worcestershiresås
1 tsk citronsaft
1 msk riven lök
salt och peppar

Blanda ihop alla ingredienser och smaka av med salt och peppar.

Eller gör en chevré röra genom att mixa chevré, philadelfia ost och ev lite lätt creme fraiche för att göra röran lösare, också gott att dippa!
Bara fantasin sätter gränsen.