torsdag 31 maj 2012

Rabarber- och jordgubbssaft

Har du aldrig gjort saft så prova, det är enkelt och så himla mycket godare än den köpta saften.

Dagens recept är en frisk och lite syrlig saft. Receptet ger ca 1,5 liter koncentrerad saft. Här kommer ingredienserna:

3 st rabarber, (ca 600 g)
5 dl vatten
800 g jordgubbar
1 lime, rivet skal och saft
5,5 dl socher

Tillagning
Skär rabarbern i bitar.
Koka upp vattnet i en kastrull. Lägg i rabarber, jordgubbar, limeskal och limesaft. Koka ca 10 min under lock. Mosa bären mot kastrullens kant.
Häll upp bärmassan i en silduk och låt saften rinna av.
Koka upp saften och rör i sockret. Koka upp på nytt och koka tills sockret har smält. Skumma väl och häll upp saften på rengjorda varma flaskor.

Har du plastflaskor så går det bra att frysa saften, fyll inte flaskan helt.

onsdag 30 maj 2012

Välkomstdrinkar

Recept på olika drinkar är alltid spännande. På Allt om Mat:s hemsida finns nu ett reportage om 10 olika välkomstdrinkar.
Här finns många drinkar som ser goda och läskande ut.
Klicka på länken så kommer du till sidan:

http://www.alltommat.se/Dryck/Valkomstdrink-till-sommarens-fester-1.51399

Testar du så skriv gärna en recension under kommentaren!

tisdag 29 maj 2012

Blomkålsgratäng

Kål i alla former är nyttigt och gott. Min familj tycker inte om blomkål men ibland gör jag en gratäng som blir både lunch och middag till mig.
Till en av mina förrätter i helgen hade jag blomkål men behövde inte mer än 250 g så jag hade mycket kvar. Så här lagar jag min gratäng:

Skär loss buketterna från stocken, lägg dem i en kastrull. Salta och täck med vatten, låt koka i 10-15 min, tills kålen är mjuk. Sätt på ugnen på 225 grader.

Under tiden gör du en ostsås, gärna med en god lagrad ost. Vill du vara bekväm så fungerar det med Keldas ostsås.

När blomkålen är mjuk heller du av vattnet och lägger den i en smord eldfast form. Strö över rökt skinka, kassler eller stekt bacon. Häll över ostsåsen och strö över lite ströbröd.

Gratinera i ugnen i ca 15 min. Klart att äta!

Gratängen på bilden här är lite "blek" då jag gratinerar den när jag ska äta den.

måndag 28 maj 2012

Rödbetor med keso

Rödbetor glöms ofta bort i vår matlagning. Här är ett enkelt recept på ett tillbehör till mat.

Koka 4 rödbetor i vatten med salt och någon msk socker. Låt dem svalna och skala dem sedan.
Skär rödbetorna i oregelbundna bitar. Häll över någon matsked balsamvinäger, strimlad basilika, salt och peppar. Lägg upp dem på ett fat.
Blanda en liten burk naturell keso med någon msk god olivolja, lite rivet citronskal,lite färsk timjan, salt och svartpeppar. Klicka ut keson runt och emellan rödbetorna, ringla över lite olivolja, strö på lite mer citronskal och lite nymald svartpeppar.

Servera som sallad till en middag eller på en buffé.

söndag 27 maj 2012

Lax och skaldjursås

I vår familj är vi väldigt förtjusta i nästan alla slags skaldjur och lax. Idag tänkte jag ge er ett recept på en kall sås som man kan ha både till skaldjur och lax.
Till 4 port behöver du:

2 dl creme fraiche
2 msk grovkorning senap (typ skånsk)
0,5 msk socker
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
1,5 tsk vitvinsvinäger
1 dl hackad dill
ev mjölk

Blanda samman alla ingredienser. Låt såsen stå kallt i minst 2 timmar för servering. Tycker du såsen är för tjock kan man späda den med lite mjölk.

Naturligtvis kan du välja att göra såsen på den magrare creme fraichen

Mors dag!

Vilken underbar dag vi får idag! Själv har jag startat med att åka till mammas och pappas grav för att sätta lite blommor. Det blev en bukett i vitt och bått, mammas favoriter!

Väl hemma igen fick jag frukost på altanen, läjeslimpa med ägg och kavier, väldigt gott.

Ikväll kommer Lina och Stefan så nu ska jag förbereda inför kvällens måltid. Till förrätt bler det en tallrik med två olika förrätter.....än så länge är det hemligt. Efter det vankas grillad kalv entrecoté och lite gott Amarone vin.

Njut av dagen!

lördag 26 maj 2012

Rabarbermojito

På Allt om mats hemsida hittade jag detta receptet! Drinken ser väldigt god och läskande ut. Här är en lite förenklad version av drinken:

0,5 lime
6 cl rom
myntablad
3 msk rabarbersirap
sodavatten
is

Rabarbersirap:
250 g rabarber
1,5 dl socker
0,5 dl vatten

Skala och skär rabarbern i 2-3 cm långa bitar. Lägg dem i en kastrull och tillsätt socker och vatten. Koka upp och låt sjuda ca 10 min. Låt massan rinna av i en sil. Pressa med en sked så att all vätska rinner ut.
Har du provat att laga Linas rabarber- och jordgubbspaj så kan du använda dig av den sockerlagen du gjorde där.
Häll rabarbersaften i en kastrull och låt koka utan lock till sirapsliknande konsistens ca 5 min. Låt detta kallna.
Skölj limen väl och skär den i klyftor. Blanda limeklyftor, rom, mynta och 2 msk rabarbersirap i ett glas. Muddla eller stöt med skaftet av en slev eller trämortel.
Fyll på med krossad is och sodavatten. Ringla i 1 msk rabarbersirap. Garnera med ­limeklyftor och myntablad

fredag 25 maj 2012

Västerbottenlax med ljummen potatissallad och romsås

Så här till pingst så tycker jag att lax passar bra. Är det nu också så att vi får fint väder så passar denna rätt ännu bättre. Receptet har hittade jag en gång i Allt om mat och det har hängt med genom åren (säkert en 8 - 10 år).

Ingredienser:
600 g skinn- och benfri laxfilé
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
2 msk mjöl
1 st ägg, uppvispat
125 g västerbottensost, finriven
1 msk smör, till stekning

Potatissallad
600 g färskpotatis
200 g färsk grön sparris
200 g sockerärter
1 msk smör
1 dl dill, hackad
0,5 tsk salt

Romsås
2 dl gräddfil
100 g löj- eller sikrom
1 dl gräslök, fint skuren
1 krm salt
0,5 krm peppar, nymald

Tillagning
1. Sätt ugnen på 200°. Borsta och skrapa potatisen väl. Koka den i lättsaltat vatten 15-20 min. Slå av vattnet. Skär av det nedersta på sparrisen och skär i bitar om de är stora. Koka sparrisen ca 2-3 min och sockerärterna ca 1 min. Spola av grönsakerna i kallt vatten.
Förbered under tiden sås och lax.

2. Sås: Blanda gräddfil, rom och gräslök. Smaka av med salt och peppar.

3. Skär laxen i portionsbitar. Salta och peppra och vänd bitarna runt om i vetemjöl, sedan i ägg och sist riven ost. Hetta upp smör i en panna med släpplättbeläggning och stek laxen ca 2 min på medelstark värme på båda sidor. Hit kan förberedas.

4. Sätt in laxen i 200°, 3-5 min tills den känns färdig och är nästan helt genomstekt. Tiden beror på hur tjock laxen är och om den är nystekt eller har kallnat.

5. Dela potatisen i mindre bitar och slunga den varm i smör tillsammans med sockerärter och sparris. Tillsätt dillen och smaka av med salt.

6. Lägg upp och servera på varma tallrikar.

Servera med ett gott glas vitt vin

torsdag 24 maj 2012

Vaniljsås

Även detta recept kommer från min Lina. En hemlagad vaniljsås som räcker till ca 4 pers:

2 äggulor
0,5 dl socker
0,5 vaniljstång
2,5 dl grädde

Koka upp vaniljstång och grädde. Vispa ihop äggulorna med sockret tills det blir pösigt.
Droppa försiktigt den varma grädden över äggblandningen. När du blandat samman allt häller du tillbaka det i kastrullen.
Sjud försiktigt tills vaniljsåsen tjocknar. Låt den svalan och sila bort vaniljstången efter någon timma.

onsdag 23 maj 2012

Vegetarisk pastasås

Ibland blir jag så trött på kött och försöker då hitta ett alternativ som även barnen äter. Här är en variant på en vegetarisk pastasås som "duger" till hela familjen. Det här behöver du till 4 port:

4 morötter, ca 200 g
1 gul lök
1o cm purjolök
2 dl creme fraich
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl riven lagrad ost
1 dl prästost.

Skala och riv morötter och löken fint, skölj och skiva purjolöken. Lägg en klick smör i en kastrull och fräs det rivna grönsakerna några minuter.
Häll på creme fraichen och krydda. Låt såsen småkoka i 5-10 min tills morötterna känns mjuka.
Rör i den rivna osten och låt den smälta. Blanda ner persiljan och smaka av.

Servera med nykokt pasta.
Idag finns många smaksatta creme fraicher om du vill variera dig.

tisdag 22 maj 2012

Kassler på risbädd

Det här är enkel vardagsmat, tror nog att det var en ganska typisk 80-tals maträtt. Helt ok som en vardagsmiddag.
Det här behöver du till 4 port:

400 g kassler
1 msk fransk senap
2 dl creme fraiche
1 dl vatten
0,5 buljongtärning
6-9 dl kokt ris
riven ost
ananas (kan uteslutas)

Sätt på ugnen på 250 grader.
Koka riset enligt anvisningar på paketet.
Koka upp creme fraichen med 1 dl vatten, senap och buljongtärningen.
Lägg de kokta riset i botten på en eldfast form. Skiva kasslern och lägg på riset, häll över såsen. Vill du ha ananas så lägg lite på varje skiva. Strö över riven ost.

Gratinera i ca 10 min, servera genast med en sallad till.

måndag 21 maj 2012

Fiskpudding på mammas sätt

Usch säger många när man säger att "Vi ska ha fiskpudding till middag". Tror nog att de mesta av oss spontant tänker på den fiskpuddingen som serverades i skolan och den var inte god.
Min mamma lagade däremot en väldigt god fiskpudding. Det är så roligt när vi haft barnens kompisar här och bjudit dem på middag, dem har knappt vågat smaka och sedan har man fått lämna recept till föräldrarna. Så här lagade min mamma sin fiskpudding:

Fiskpudding
ca 700 g torskfilé
50 g smör
0,5 dl mjöl
5-7 dl mjölk
3 ägg

Sätt på ugnen på 225 grader. Smörj en eldfast form, lägg i torskfilén, salta och peppra. Täck formen med folie och sätt in i ugnen i 20 - 25 min (tills fisken är klar)

Under tiden gör du en vit sås. Smält smöret och vispa i mjölet. Då jag är dålig på att mäta så är mina mått på en höft. Smöret och mjölet ska vara som en tjock gröt, späd sedan med mjölken. Salta och peppar och låt såsen koka upp tills den är lagom tjock (ska vara som ett mellanting mellan sås och stuvning). Ställ såsen att svalna lite.

När såsen har svalnat lite vispar du i äggen och blanda ner fisken.

Sätt in formen i 225 gr i ca 30 - 35 min eller tills den är lite brun.

Servera med kokt potatis, skirat smör och riven pepparrot.

söndag 20 maj 2012

Jordgubb- och rabarberpaj

I fredgas var vi hos Lina och Stefan. Vi var dit bjudna på lite mat och kortspel. Först fick vi en väldigt smarrig drink - lite typ jordgubbsdaquari, väldigt gott.
Till mat fick vi hemgjord smörgåstårta, väldigt gott och något jag inte ätit på en väldig massa år. Det absolut godaste var ändå desserten, här får ni receptet:

Dag 1: Fyllningen:
ca 500 g jordgubbar
2 stora rabarber
0,5 vaniljstång
3 dl socker
1,5 dl vatten

Koka upp vatten, socker och vaniljstång. Skala rabarbern och skär i 2 cm tjocka skivor. Häll sockerlagen över rabarberna och låt detta stå ett dygn.

Smuldeg
200 g kallt smör
1,5 dl cocos
1,5 dl socker
1,5 dl havregryn
2,5 dl vetemjöl

Tärna smöret och blanda ihop de torra ingredienserna, nyp sedan ihop allt till en deg.

Dag 2:
Sila rabarbern. Spara gärna lagen och använd den till en drink t ex.
Dela jordgubbarna på hälften, lägg dem och rabarbern i en smord pajform. Strö över 1 msk maizena och blanda runt.
Fördela smuldegen över frukten. Det blir ganska mycket deg så ta inte allt om det ser för mycket ut.

Baka av pajen i ca 200 grader i 20 min.

fredag 18 maj 2012

Fryst creme fraiche tårta

Denna dessert är lättlagad och kan göras iordning flera dagar innan den ska serveras. Receptet är lagom till ca 8 pers.

2 äggvitor
1,5 dl grädde
2 äggulor
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
1 liten citron
2 dl creme fraiche (fungerar även med den 17%)

Till formen behövs 6 digestivekex

Skilj äggvitorna från äggulorna. Lägg äggulorna i en stor skål. Vispa äggvitorna till hårt skum. Därefter vispas grädden.
Blanda äggulorna med socker, vaniljsocker, det rivna citronskalet samt saften av en citron med creme fraichen.
Vänd sedan försiktigt ner den vispade grädden och äggvitorna, blanda väl.

Krossa digestivkexen och strö ut hälften av smularna i en form med löstagbar botten. Häll sedan i gräddsmeten och strö på resterande smulor över smeten.
Täck formen med plastfolie och ställ den i frysen.
Efter fyra timmar är tårtan klar att servera, låt den gärna stå 30 min innan den serveras.

Servera med lite färsk frukt som jordgubbar, hallon och/eller kiwi.

onsdag 16 maj 2012

Galette

Galette i olika former är en vanlig kaka i Frankrike. Ofta smasätter man degen med citron. Kavlar ut degen till en stor tunn kaka som man täcker med smör och socker.
Denna kaka kan man också göra som en salt variant. Här kommer ett recept

Galette med rosmarin
25 g jäst
1 dl ljummet vatten
4,5 - 5 dl vetemjöl
1 tsk salt
100 g smör
1 ägg

Fyllning:
1 msk färsk rosmarin (funkar med torkad)
50 g smör
flingsalt

rör ut jästen i vattnet. Blanda mjöl och salt. Finfördela smöret i blandingen eller kör i matberedare. Rör i ägg och jästblandningen och arbeta ihop till en smidig deg. Jäs under bakduk i ca 30 min.

Sätt på ugnen på 250 grader. Kavla eller tryck ut degen till en stor kaka (30 cm i diameter) på bakplåtspapper på en plåt. Vik upp kanten lite.
Strö över rosmarin, hyvla på smöret med en osthyvel och lägg det på kakan. Strö över flingsalt.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 min och servera det ljummet till en sallad eller på en buffé.

Galette kan också vara en typ av franska boveteplättar

tisdag 15 maj 2012

Chilipeppar

I söndagsmorse fastnade jag i soffan framför tv:n och såg en del repriser. Bland annat såg jag delar av ett väldigt trevligt program som heter Spisa med Price. Två danska bröder lagar mat och babblar. Igår handlade det om olika chili frukter. Väldigt intressant!

Så jag bestämde mig för att googla lite på chilipeppar. Här kommer lite fakta:

Chilifrukten innehåller capsaicin som gör att de smakar starkt. Hettan mäts i enheten scoville.
Paprika ligger på mellan noll och 100 scovillegrader, jalapeño på 2 500–5 000 och rent capsaicin på 16 miljoner. Den hetaste chilifrukten är Naga Jolokia som har uppmätts till 1 041 427 scovillegrader. De största mängderna capsaicin återfinns framförallt i fruktens fröfäste och mellanväggarna. Det går ofta enkelt att minska styrkan genom att skära bort dessa delar av frukten. Äter man regelbundet chilipeppar så ökas successivt toleransnivån för dess styrka.

De vanligaste chiliarterna:
Spanskpeppar, hit hör bland annat jalapeño och vanlig paprika.
Bärpeppar, samlingsnamnet för flera av artens sorter är Aji. De är vanligast förekommande i Peru.
Havannapeppar, hit hör bland annat habanero vilket är en mycket stark chili, är vanliga i Västindien och Mexiko.
Flerårig spanskpeppar, hit hör bland annat tabasco och den brasilianska malagueta.
Rokotopeppar, hit hör manzano och canario.

Naga Jolokia är så stark att den används i andra sammanhang än som krydda i mat. T.ex. Indien har gjort försök att använda den i granater mot kravaller. Vid kontakt med hud och slemhinnor orsakar den en stark känsla av smärta och neutraliserar offret.

Kanske är detta lite onyttigt vetande men ändå intressant

måndag 14 maj 2012

Paj med salami och fetaost

Egentligen så behöver man inte något speciellt recept på paj. Gör en pajdeg och förgrädda den, sedan kna du nästan lägga i vad du vill och lägga på ost och äggstanning.

Här kommer ett förslag:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 - 2 msk kallt vatten

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa, eller kör det i en matberedare. Tillsätt vattnet och rör ihop till en deg. Låt degen vila i minst 30 min.

Fyllning:
2 gula lökar
100 g salami
2 tomater
100 g fetaost
smör
salt och peppar
ca 10 oliver
3 ägg
2 dl grädde
1 dl mjölk

Gör pajdegen och låt den vila i kylen.
Sätt på ugnen på 200 grader.
Skala och skiva löken. Strimla salamin och grovhacka tomaterna.
Fräs löken mjuk i smör i en stekpanna. Rör i salamin och tomaterna, krydda med salt och peppar.
Vispa ihop äggstanningen.

Tryck ut pajdegen i en form, nagga botten med en gaffel. Täck kanterna med folie för att undvika att kanterna sjunker ner. Förgrädda pajskalet 10 min.

Lägg i salamiröran i pajskalet, smula över osten och lägg i oliverna.
Häll över äggsmeten.

Grädda i nedre delen av ugnen i 30 - 35 min.
Vill du göra en magrare variant så byt ut grädden mot mjölk och lägg i ett ägg till.

Servera med en god sallad.

söndag 13 maj 2012

Halv special grillad

Lite hemlagad korvkiosk mat blir det här.

Laga ett gott mos, grilla korven och stek gärna lite lök till. Alla gör sin egen halva special - så här ser min ut:

Ett färskt korvbröd, en grillad god korv, PG:s senap, en rejäl klick mos och överest lite stekt lök.

Tänk att något så här enkelt kan vara så gott!

lördag 12 maj 2012

Coffee Pinotage

.

När vi skulle hem till våra vänner fam Nielsen för att se bilder ifrån deras Sydafrika resa så köpte vi med oss ett par flasker rödvin. Ett av vinerna var en riktig fullträff, något jag gärna vill rekommendera till er.
Sist när vi träffade Anna och Fredrik så sa dem att dem köper bara detta vinet nu, det är så gott.

Vinet heter Diermersfontein Coffe Piontage (nr 6315). Så här låter beskrivningen på Systembolagets hemsida:

Årgång: 2011
Alkoholhalt: 14,5%
Serveras vid 18 grader, gärna till lamm eller nötkött
Smak: Generöst fruktig smak med påtaglig rostad fatkaraktär, inslag av kaffe, björnbär, choklad och vanilj.
Doft: Generöst fruktig doft med påtaglig rostad fatkaraktär, inslag av kaffe, mörka bär och choklad.
Druvan är en Pinotage

Ett gott prisvärt vin som kostar 89 kr

fredag 11 maj 2012

Grillspett

Så fort solen visar sig så tänds grillar både här och där. Själv tröttnar jag ganska fort på grillat.
Det vi grillar brukar bli fläskfilé, kycklingfilé, ryggbiff, karré etc, etc. Som variation till detta gör vi grillspett ibland.

På våra grillspett har vi oftast lök, paprika, korv med bacon runt, skivor av chorizo, champinjoner - i princip kan du ta vad du har hemma.
Köttet brukar jag marinera några timmar innan vi ska grilla. Sedan gör vi iordning spetten, lägger dem på galler över en het glöd. Det är bra om du har en del av grillen där du inte har kol, detta för att du ska kunna lägga spetten där och låta dem eftersteka.

Grilla spetten tills de har lagom färg. Lägg dem sedan åt sidan och låt dem eftersteka. Har man dem på grillen hela tiden så blir gärna köttet lite torrt.

Servera med en god sallad, någon potatis och bea, pepparsås, gorgonzola sås eller bara någon kall sås. Väldigt gott!
Har ni barn så kan man anpassa deras spett med ex lite köttbullar.

torsdag 10 maj 2012

Gerds Svearutor

Vill ni ha en god fika till helgen så tycker jag att ni ska testa detta receptet.

På min arbetsplats har vi "fredagskaka" - det innebär att vi turas om att bjuda på fika på fredagar. Det kan vara hembakat eller köpt, vad man själv känner för.
Då jag försöker gå ner några kilo så har jag gått ur vår fredagsfika men för ett par veckor sedan var det min arbetskamrat Gerd som hade fika.

Gerd tillhör dem som nästan alltid bjuder på något hembakat och trots att jag inte är med på fikan så tog jag ändå en kaka och den var supergod! Så jag frågade Gerd om receptet och om jag fick lägga ut det på bloggen och det fick jag gärna göra.

Kakan påminner lite om en tosca kaka fast det är kakao i bottnen och nötter i toscan.

Här kommer receptet:

4 ägg
3 dl socker
2 dl vetemjöl
2 msk kaffepulver
2 tsk bakpulver
2 msk kakao
100 gr smält smör

Vispa ägg och socker poröst.Smält smöret.Blanda de torra ingredienserna och vänd ner i äggsmeten, tillsätt sist det smälta smöret.

Glasyr:
150 gr nötter
150 gr smör
1,5 dl socker
2 msk vetemjöl
2 msk mjölk

Hacka nötterna. Blanda alla ingredienserna till toscasmeten och låt det koka upp.

Häll smeten till kakan i en smörad och bröad långpanna (eller på bakplåtspappaer), sätt in i ugnen 225 gr ca 10 min.

Ta ut ur ugnen och bred över toscasmeten, sätt in i ugnen igen och låt stå tills glasyren får fin färg.

Väldigt god kaka!

onsdag 9 maj 2012

80 000 besökare

Just nu för 5 minuter sedan så har jag haft 80 000 besökare på min sida!!!
Det hade jag aldrig vågat tro, det är helt fanstastiskt!

På sidan Hitta recept har jag avancerat från 820:de plats till 143:e.
Första inlägget i bloggen skrev jag den 7 aug 2011. Det innebär att jag har haft nästan 9 000 besökare per månad i genomsnitt!

Det är verkligen kul att så många människor är inne på min sida!

Fisksoppa

De sista veckorna har jag varit lite dålig på att laga soppa men denna veckan blir det en fisksoppa. Det här behöver du till 4 pers:

250 g laxfilé
250 g torskfilé
1 l fiskbuljong
2 dl grädde
100 g champinjoner
1 röd paprika
1 gul lök
1 dl purjo
broccolibuketter
1,5 tsk curry
1 msk olivolja
salt och peppar
färsk persilja

Skiva champinjonerna och hacka paprikan fint. Skala och skiva löken. Finhacka purjolöken.
Häll olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt kryddor, champinjoner, paprika, lök, purjolök och och låt fräsa i någon minut. Häll på buljong och grädde och låt koka i ca 15 minuter.
Skär laxen och torsken i mindre bitar och bryt broccolin i buketter. Lägg detta i soppan och låt sjuda i ca 5 minuter. Krydda med salt och peppar och eventuellt mera curry. Strö på hackad bladpersilja före servering.

Servera ett gott bröd till soppan.

tisdag 8 maj 2012

Pinot Gris

Till skaldjur eller milda fiskrätter passar detta vin ypperligt!

I helgen serverade jag det till min halstrade röding och det passade utmärkt!

Vinet är franskt, från Alsace.
Smak: Torr, druvig smak med viss sötma, inslag av röda äpplen, honung, melon och päron.
Doft: Druvig doft med inslag av röda äpplen, melon och päron.
Vinet bör vara 8 - 10 grader vid servering.
Pris: 89 kr.

måndag 7 maj 2012

Grönsaker Julienne

Kommer från franskan och är egentligen inte något annat än riktigt fint strimlade grönsaker.
Du kan strimla dem för hand med kniv, eller med en mandolin eller ett Julienne järn.

Min Julienne gjorde jag av purjolök, morötter, selleri och palsternacka.
När grönsakerna skalats och strimlat la jag ner dem i kokande saltat vatten och lät det koka upp-

Häll av grönsakerna i ett durkslag och precis innan servering slungade jag dem lite i smör.

Dessa grönsaker är väldigt goda till en fisk rätt.

söndag 6 maj 2012

Hollandaise sås

Idag har jag för första gången i mitt liv gjort Hollandaise sås - den blev jättebra! (tills jag skulle värma den, då skar den sig). Det här behöver du:

200 g smör
0,5 dl matolja (neutral)
4 äggulor
2 tsk citronsaft
1 msk vatten
cayennepeppar och salt

Börja med att smälta smöret på låg värme, när vasslen sjunkit till botten häller du över smöret i en annan kastrull men spara vasslen.
Vispa upp äggulorna med vattnet i en kastrull, sätt på svag värme och rör hela tiden. När äggen skummar och börjar bli krämiga tar du av kastrullen från värmen
Tillsätt smöret i en svag stråle, rör hela tiden. När du blandat i allt smöret tillsätter du kryddor och citronsaft. Tycker du såsen är för tjock så tillsätt lite av vasslen.

Nu är såsen klar, när du sedan ska äta den värmer du den försiktigt i vattenbad.
Du måste vara jätteförsiktig när du värmer annars så skär den sig. Servera såsen till pressad potatis och en god fisk.

lördag 5 maj 2012

Halstrad röding

I fredags kom syrran på besök. Jag hade bestämt mig för att laga fisk.

Vi körde till Läjets fisk och Mats fixade finaste rödingen till mig.
1 kg ny fileéad röding, kan det bli bättre?

Det var en del pill med att plocka ur lite småben ur fisken. Sedan saltade och pepprade jag fisken, brynte den på hög värme på skinnsidan under ca 3 min.
Därefter la jag den på bakplåtspapper i en eldfast form. Strax innan vi skulle äta körde jag in dem i ugnen, ca 10 min på 150 grader.

Hade gjort grönsaker Julienne, dessa la jag upp på ett uppläggningsfat, därefter la jag upp fisken. Till detta hade vi pressad potatis och hemlagad hollandaise sås.

Till detta drack vi en Pinot Gris. En kanonmiddag blev det!

fredag 4 maj 2012

Världens 50 bästa restauranger

Är ni ute och reser och vill äta mat på en unik restaurang så kan ni titta på Allt om Mats hemsida.
Där har man en artikel och en länk till Världens femtio bästa restauranger 2012 och där finns även flera svenska restauranger med på listan. Denna lista är framtagen av Restaurant Magazines.
Tyvärr har jag inte varit på någon av dessa restaurangen men någon gång blir det kanske.
Här är länken: http://blogg.alltommat.se/njutbart/2012/04/30/varldens-femtio-basta-restauranger-2012-utsedda-vi-har-flera-svenska-restauranger-pa-listan/

torsdag 3 maj 2012

Grönpepparsås

I helgen käkade vi grillspett med rostade färskpotatisar och grönpepparsås.
Grönpepparsås glöms ofta bort men det är verkligen gott. Så här gör jag min sås:

1 finhackad bananscharlottenlök
1,5 - 2 tsk torkad grönpeppar
2 dl grädde
1 dl gräddfil
1 klick smör
0,5 - 1 msk konjak
1 dl steksky
salt

Om du lagar denna såsen till stekt kött så ta till vara på lite steksky när du stekt ditt kött.

Smält smöret i en kastrull och lägg i den finhackade löken och lät den steka tills den mjuknat utan att ta för mycket färg. Under tiden krossar du grönpepparn och häller sedan i den och låter den fräsa med löken utan att brännas.
Efter någon minut häller du i stekskyn, har du inte någon sky så ta lite vatten med några droppar köttfond i. Häll i grädden och låt såsen småkoka 5 - 10 min, rör om då och då. Ev kan du reda med lite majzena utrört i vatten. Häll sedan i gräddfilen och smaka av med salt och konjak.
Obs, såsen får inte koka sedan du lagt i gräddfilen för då skär den sig.

onsdag 2 maj 2012

Kolapaj

Denna paj är lättlagad och väldigt god, dock inte kalorisnål men vilken dessert är det?
Det här behövs till ca 10 bitar.

Pajdeg:
3,5 dl mjöl
100 g rumstempererat smör
1 msk matolja
1 äggula
2 msk vatten
1 msk socker

Paj: Sätt på ugnen på 250 grader. Lägg i samtliga ingredienser i en matberedare, kör någon minut tills du får en sammanhållande deg.
Tryck ut degen i en pajform som är ca 25 cm i diameter, tryck noga upp degen på kanterna. Nagga pajskalet med en gaffel och vik folieremsor och tryck fast på degen längs kanten.
Grädda i metten av ugnen 10 min. Låt sedan pajskalet svalna.

Kolasmeten:
1,5 dl brunt farinsocker
1,5 dl ljus sirap
1,5 dl grädde
2 tsk kakaopulver
1 tsk vaniljsocker
150 g smör
2 dl grovhackade hasselnötter

Kolasmeten: Blanda farinsocker, sirap, grädde, kakao och vaniljsocker i en vid kastrull. Koka upp och koka smeten i på medelstark värme i 10 minuter. Rör om då och då, se till att smeten kokar hela tiden. Hacka hasselnötterna grovt under tiden kolan kokar.
Ta kastrullen från värmen och rör i smöret klickvis, rör hela tiden. Sist blandar du i de hackade nötterna.

Häll kolasmeten i pajskalet och ställ in pajen för att svalna i kylskåp.

Servera med lättvispad grädde eller vaniljglass.

tisdag 1 maj 2012

Brasserie Rendez-Vous i Örebro

I helgen när vi var i Örebro så käkade vi en kväll på en restaurang som heter Brasserie Rendez-vous, det var verkligen superbra!
God mat, trevlig personal, mysig miljö och hyggliga priser. Just i lördags var det ett grabb gäng som var där, dem sölade i sig en del öl och jäger vilket gjorde dem lite högljudda men det var inte något som störde oss.

Vi hade bokat bord i förväg, som tur var då det var fullsatt i restaurangen när vi kom kl 19:00. Vi fick vårt bord och efter en liten stund kom servitrisen in med en korg nybakat tre sorters bröd och vispat smör med lite olja.
Det fanns massa goda rätter på menyn, vi bestämde oss för att äta huvudrätt och dessert. Till huvudrätt kunde man välja på grillad biff med kappa och bearnissås eller halstrad röding men hollandaise och potatismos med kräftstjärtar.

Sedan kunde du välja valfri dessert, detta kostade 255 kr per person.
Theo, Alma och Leif valde kött rätten, till den serverades en fin tomatsallad och HEMLAGADE pommes. Själv så åt jag halstrad röding, grönsaker julienne, hollandaise sås och mos med kräftstjärtar i, det var fantastiskt gott! Vi var alla lika nöjda.
Till dessert åt vi Creme Brulee och drack en kopp kaffe. Kaffet serverades i gammaldags små vackra porslinskoppar och kaffet i en tillhörande kanna, verkligen trevligt.
Det var kanonbra service och trevlig personal, Alma blev särskilt förtjust i en av de manliga servitörerna.

Är ni i Örebro så kan jag varmt rekommender ett besök här!
Bifogar en länk till deras hemsida www.brasserierendez-vous.se