söndag 30 september 2012

Granatäppelkärnor

Häromdagen satt jag och tittade på programmet Halv åtta hos mig. Då såg jag att en av deltagarna köpte frysta granatäppelkärnor. Så perfekt! Det är ju trots allt lite söligt att använda sig av granatäpple.

En paket med 250 g kostade knappt 20 kr, ganska billigt. Dessutom är det så enkelt att ha dem i frysen.

Passar bra att lägga i en drink
Strö på en sallad
Strö på frukostfilen

En bra produkt tycker jag!

lördag 29 september 2012

Semifreddo med kanderad mandel, choklad och apelsin

Det där med desserter är inte min bästa gren.
Ofta tycker jag att det blir för mäktigt men denna desserten var verkligen i min smak. Övriga familjen var lite mer kritiska, Alma tyckte att den smakade för mycket apelsin, Theo gillar inte sött och Leif kunde inte säga varför den inte var i hans smak men gillar apelsin och choklad så testa!.

Här får ni ivarjefall receptet. Till 6 personer behöver du följande:

Semifreddo:
4 ägg
0,5 dl ljust muscovadosocker
5 dl grädde
100 g kanderade mandlar
50 g mörk 70% choklad
10 maränger
skalet av 1-1,5 apelsiner

Garnering:
50 g kanderade mandlar
50 g mörk 70% choklad
6-8 maränger

Gör så här:
Börja med kandera mandeln. Smält 3 msk strösocker i en kastrull. När sockret börjar bli gyllenbrunt lägger du i mandeln. Rör runt tills mandlarna är sockriga och det börjar knäppa i dem. Häll upp dem för att svalna på ett bakplåtspapper.

Dela äggen och vispa vitorna till hårt skum. Vispa sedan äggulorna med muscovadosocker tills det blir pösigt.Vispa grädden fast.

Vänd ner de vispade äggvitorna i den pösiga äggsmeten. Vänd till sist i grädden.
Grovhacka mandel och choklad, krossa marängerna och riv apelsinen. Blanda även ner detta i smeten.

Häll smeten i en form med löstagbar botten, 24 cm i diameter. Klä formen med plastfolie. Ställ in i frysen i minst 4 timmar.

Vid servering, stjälp upp semifreddon på ett fat, strö över garneringen och servera. Verkligen supersmarrigt!!!

fredag 28 september 2012

Rostbiffsrulle med avokado och sweet chili

Även dessa rullar fick vi hos fam Kristensson - receptet på dem från Systrarna Eisenmans mingelmat och dom är verkligen supersmarriga!

Det blir ca 24 skivor. Det här behöver du:

150 g rostbiff i skivor
100 g philadelfiaost
4 tsk sweet chili
0,5 avokado

Täck en skärbräda med plastfolie och lägg ut rostbiffskivorna omlott på folien.
Rör ihop philadelfiaosten med sweet chili och fördela krämen över rostbiffen.
Skiva avokadon och fördela skivorna på krämen. Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en rulle. Låt den vila i kylskåp minst 30 min innan du skär den i skivor.

Skär sedan rostbiffen i ca 2 cm tjocka skivor. Servera som dom är eller på en rostad baguetteskiva

torsdag 27 september 2012

Vesterhavsost

Tänkte tipsa er om en god ost som kan avnjutas som tapas eller på en ostbricka med lite tomatsylt eller någon söt chutney.

Vesterhavsost - osten sägs vara Danmarks svar på parmesan. Det håller jag kanske inte med om men den är värd att prova.

Vesterhavsost har en god knäckig och lite nötig smak. Doften är fräsch och god.
Osten serveras med fördel rumstempererad.

onsdag 26 september 2012

Rårörda lingon

Nu kan man komma över färska lingon - antingen genom att plocka eller köpa.

Mina barn är bara vana vid att få färdigköpt Lingonsylt, vilket inte smakar så mycket lingon utan mer sött. Tror kanske inte att dem gillar rårörda lingon men jag tycker om det.

Här kommer ett recept:

500 g lingon
2,5 dl råsocker

Rensa lingonen och lägg dem i en bunke och häll på sockret. Rör tills sockret smält.
Om du gör sylt på frysta bär så ta ut dem ur frysen dagen före och häll på sockret direkt. Låt stå i rumstemperatur över natten.
Häll upp lingonen på väl rengjorda burkar.
Sylten håller ca 2 månader i kylen. Den går även bra att frysa.

tisdag 25 september 2012

Nyponsoppa med mandelbisvier

Till helgen har jag tänkt se om jag hittar några nyponbuskar!
Visst skulle det vara roligt att laga sin egen nyponsoppa.

Det finns massa olika recept men det här har jag tänkt att testa. Receptet ger ca 4 port

1 liter nypon
1 liter vatten
1 dl råsocker
1,5 msk potatismjöl

Sätt på ugnen på 110 grader.
Skölj nyponen och dela dem. Lägg dem på en plåt i ugnene tills dess de blivit hårda. Plocka ut kärnorna.
Mixa nyponen med en mixer tills det blir ett mjöl. Lägg mjölet i en kastrull, tillsätt vatten och råsocker. Koka upp och låt de sjuda några minuter.

Ta av kastrullen från värmen. Rör ut potatismjölet i lite kallt vatten och rör ner det i soppan.
Sätt tillbaks kastrullen på värmen och koka upp soppan under uppvärmning.
Låt soppan kallna.

Mandelbiskvier:
125 g mandelmassa
0,5 dl socker
1 äggvita

Sätt ugnen på 200°.
Blanda mandelmassa och socker. Tillsätt äggvitan lite i taget. Spritsa ut små biskvier på en bakpappersklädd plåt.
Grädda mitt i ugnen 10-12 min. Lossa biskvierna från pappret och låt kallna.

Servera nyponsoppa med vaniljglass och mandelbiskvier.

måndag 24 september 2012

Ostbrickan

Om ni vill läsa om ost och få tips, recensioner mm så gå in på denna sidan.....det som inte står här om ost är inte värt att veta :)

Du kan även bli medlem på sidan helt gratis.
Som medlem kan du sätta betyg och kommentera ostar, upptäcka och hålla koll på nya ostar som du vill köpa och testa samt lära dig nya saker om ostar.
En väldigt fin sida!

Ostbrickan

söndag 23 september 2012

Trattkantareller

I måndags var Leif ute i skogen och plockade "trattisar". På någon timma hade han plockat närmare 8 liter.
Det fanns väldigt gott om dem, så kanske ger vi oss ut idag igen.

En del är lite rädda för att plocka svamp men just trattkantareller är lätta att känna igen.

Så här står trattkantarellen beskriven i svampguiden:

Växer ganska sent på hösten och kallas även höstkantarell. En läcker matsvamp som passar all sorts matlagning.

Beskrivning:
• Hatt tunn, navlad till trattformad, ovansidan är gulbrun till brunsvart.
• Hattens undersida har gula till gråa grenade åsar som löper ner på foten.
• Fot ihålig, brungul till gul.

Kommentar:
Vanlig i mossig barrskog över hela landet. Ibland stöter man på trattkantareller som saknar ett färgpigment, de uppträder då i en helgul form.

Det finns inga giftsvampar i Sverige som liknar trattkantarell. Trots detta förekommer rapporter om människor som av misstag fått med sig toppig giftspindling när de varit ute för att plocka trattkantareller. Bilden nedan visar en toppig giftspindling -

lördag 22 september 2012

Prosciuttorulle med rostad paprika och basilika

I lördags var vi på middag hos goda vänner och till förrätt och drinktilltugg fick vi lite plock. Recepten var hämtade ur Systrarna Eisenmans mingelmat. Rullarna var verkligen supergoda!

Det här behöver du till ca 24 skivor:

150 g prosciuttio i skivor
100 g philadelfiaost
0,5 rostad röd paprika
1 msk hackad basilika
salt och peppar

Börja med att täcka en skärbräda med plastfolie, lägg ut prosciutton omlott på folien.
Blanda philadelfiaosten med hackad rostad paprika. Smaka av med salt och peppar.
Bred ut röran på prosciutton fördela basilikan ovanpå.

Rulla med hjälp av plastfolien ihop till en rulle. Låt den ligga i kylskåp minst 30 min. Skär sedan ca 2 cm breda skivor med en vass kniv.

Servera rullarna som dom är eller på en rostad baguettskiva.

fredag 21 september 2012

Sparrissmaksatt vitvinssås

Den här såsen görs i två moment, först kokas en sparriskräm. Den blandas senare med en vitvinsås som du finner under ett separat recept.

För att göra sås till 6 personer behöver du:

Ett halvt knippe grön sparris
25 g smör
0,75 dl grädde
lite salt och peppar

Skär sparris in ca cm stora bitar, lägg den tillsammans med smör och grädde i en kastrull. Koka sparrisen mjuk på svag värme. Mixa den tillsammans med smör- och gräddblandningen.

Nu har du gjort basen till såsen. Denna sparriskräm tillsätter du sedan till en vitvinsås.

Denna sås är avsedd till någon typ av fiskrätt, jag hade den till mina kantarellfärserade bergtungarullader.

torsdag 20 september 2012

Kantarellfärserade bergtungsrullader

Denna rätt skulle från början blivit laxfärserad bergtunga men vi skulle ha Lina och Stefan på middag och Lina tycker inte om laxfärserad fisk.

Tidigare på dagen hade vi varit på Mickelsmäss på fästningen och där köpte jag färska kantareller.
Då föreslog Lina att vi skulle göra bergtunga som vi färserade med kantareller, så blev det.

Till 6 personer hade vi 1 kg bergtungafilé och till kantarellröran hade vi ca 400 g kantareller, 1 scharlottenlök och 1 msk smör att steka i.

Vi hade en hel stor bergtungafilé per person, den delades på längden.
Kantarellerna ansades och bryntes väl med scharlottenlök, salt och peppar.
Varje fiskfilé kryddades med lite salt, därefter la vi på ca 1 msk kantarellröra, fisken rullades ihop och lades i en smord form med skarven neråt. Formen täcktes med folie och sedan in i ugnen i 200 gr varmluft i ca 15 - 20 min.

Till dessa rullader hade vi potatispuré och en sparrissås. Supergott blev det! Tyvärr glömde jag att fota :(

Receptet på såsen finns i ett separat inlägg.

onsdag 19 september 2012

Vitvinssås

Finns det något godare än en smarrig vitvinssås?
Så här gör jag min sås, som vanligt är jag dålig på mängden av ingredienserna men jag ska försöka ange mått.
Det här receptet är till 6 pers och då behöver du:

1 scharlottenlök
1 vitlöksklyfta
ca 100 g rotselleri
100 g palsternacka
2 msk smör
3 dl vitt vin
2 dl vatten
fond eller 1 fiskbuljongtärning
några kvistar timjan
3 dl grädde
lite vitvinsvinäger

Smält smöret i en kastrull. Skala och hacka scharlottenlök, skiva vitlöksklyftan i tunna skivor. Fräs i smöret.
Skala och hacka rotselleri och palsternacka, låt dem fräsa med löken, tillsätt färsk timjan. Låt detta fräsa i 5 - 10 min.
Häll sedan på vin och vatten, tillsätt din fond eller buljongtärning. Låt detta reducera tills dess det återstår ca hälften.
Häll i grädden, låt såsen koka upp. Smaka av med salt och cayennepeppar och kanske en 1 tsk vitvinsvinäger för att få lite syra i såsen. Sila av såsen och den är klar att serveras.

tisdag 18 september 2012

Jordärtskockspuré


lånad bild

Denna puré passar bra att servera till fisk istället för den vanliga potatisen.
Våga variera - här kommer ett recept:

400 g skalade jordärtskockor (ca 600 g oskalad)
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt
ev lite citronsaft

Skala jordärtsskockorna och koka dem mjuka tillsammans med hackad lök och vitlök i grädde och mjölk.
Sila av gräddmjölken och mixa de kokta skockorna.
Späd försiktigt med vätskan tills purén är lagom tjock.
Smaka av med salt och eventuellt lite citronsaft.

Receptet är till 4 pers men jag tycker att portionerna blir ganska små.....

måndag 17 september 2012

Pasta Arribiata

Pasta arrabiata betyder arg pasta, kanske beror det på hettan i såsen. Det är en vegetarisk sås med sting i.

Det här behövs till 4 portioner:

250 g penne pasta
8 körsbärstomater eller 2 vanliga tomater
2 msk olivolja
1 msk socker
0,5 gul lök
10 cm purjolök
2 vitlöksklyftor
chiliflakes
0.5 röd chilifrukt
2 msk hackad persilja
saften av en halv citron, rivet skal
flingsalt och svartpeppar
1 msk balsamvinäger
hackad persilja till garnering

Koka pastan i en stor kastrull med riklig mängd vatten. Dela tomaten i fyra klyftor.
Skiva chilin. vitlöken, purjon och löken. Värm en stekpanna med olivolja, strö i socker och fräs vitlök, lök, purjo och chili
Häll i tomater, persilja, citron och pasta och rör om.
Krydda med chiliflakes, salt och peppar och ringla över vinäger, servera genast med riven parmesan.

Enkelt och gott!

söndag 16 september 2012

Tomatsylt

Denna tomatsylt passar väldigt bra till en god ost.
Det kan vara till en getost, en gruyere eller vesterhavsost.
Sylten är väldigt enkel att laga.

Det här behöver du:
300 g körsbärstomater
0,5 dl vitt vin
1 dl strösocker
1 msk honung
2 tsk timjan
1 tsk rosmarin

Halvera tomaterna, koka ihop tomater, vin, socker och honung i en kastrull ca 25 minuter.
Ta av kastrullen från plattan. Hacka örterna och tillsätt dem till sylten. >p>Sylten smakar allra mest om den är ljummen eller om den är i rumstemperatur men naturligtvis kan du äta den kylskåpskall också.

lördag 15 september 2012

Sveriges mästerkock

Imorgon är det dax!
Då ska jag till Göteborg på audition i Sveriges mästerkock 2013, känns väldigt spännande!

Någon gång i början av juli skickade jag in ett anmälningsformulär, ett par veckor senare så blev jag uppringd av en kille som arbetade med programmet. Han intervjuade mig i ca 25 min.
Det var alla möjliga frågor, så som:

Vilken av kockarna i programmet föredrar du?
Kan du berätta om ditt bästa matminne?
Hur länge har du varit matintresserad?
Vilket gör du helst, bakar eller lagar mat?
Är du konflikt rädd?
Är du en ledartyp?
Kan du nämna vilka ingredienser som ingår i en beá?

Med mera, med mera......efter ytterligare en vecka fick jag ett mail. Där fanns det instruktioner om den kommande audition.
Där fick man veta att man ska ha med sig en maträtt. Det kan vara en förrätt, en varmrätt eller en dessert. Vilken av rätterna du väljer så kommer den att presenteras kall - alltså inte någon möjlighet att värma den. Du ska även ha med dig porslin att servera på.

Jag kommer att ha 5 min på mig att lägga upp min rätt. Därefter så får jag träffa några från tv-produktionen samt någon matkunnig.

Efter denna informationen så blev jag ganska lugn, det innebär att jag kan inte på något sätt påverka denna tävling utan jag tror att det mesta i denna första uttagning handlar om att man ska ha rätt personlighet. Det ska ju trots allt bli ett tv-program.

När alla deltagarna som anmält sig till audition fått presentera sig så kommer ett antal att gå vidare till måndagens audition.
Hur många som väljs ut vet man inte, kan det kanske vara 20 personer??? Jag har ingen aning. De som får komma tillbaka på måndagen ska då ha med sig råvaror och får då laga en rätt som ska bedömas av den "riktiga" juryn.

Att komma med är nog lite som att hitta en nål i en höstack men vi får se. Jag tror att jag skulle ha en möjlighet om jag bara blir uttagen.

Så håll TUMMARNA för mig!

fredag 14 september 2012

Morbergs Collection Cabernet Sauvignon

Det har väl inte undgått någon att se reklam för Per Morbergs nya viner?
Själv så "föll" jag för reklamen och köpte en flaska rött. Känns kul att testa då jag är väldigt glad i hans mat så borde jag väl gilla vinet?

Det var riktigt gott, kanske lite dyrt - 99 kr för en flaska.

Så här presenterar Systembolaget hans röda vin:

Morberg Collection nr 6804.
Ursprungsland är Chile och vinet är gjort på Cabernet Sauvignon.

Årgång 2011
Alkoholhalt 13,0
Serveras vid 16-18°C till rätter av lamm- eller nötkött.
Smaken är fruktig med ungdomlig smak av fatkaraktär, inslag av svarta vinbär, blåbär, örter och vanilj.

Vi följde inte rekommendation utan drack vinet till en fläskfilé vilket trots allt smakade fantastiskt gott. Så ska du lyxa till det lite så testa.

torsdag 13 september 2012

Fläskfilé med örter

Häromdagen var det Leifs födelsedag, vi brukar inte fira med presenter men däremot lagar vi en god middag.
Då Leif är barnsligt förtjust i fläskfilé så köpte jag det men vad skulle jag göra med den?!?

Det blev en egen kombination som blev väldigt god, det här ingredienserna behöver du för att laga mitt recept:

800 g putsad fläskfilé
smör att steka i
salt
peppar
paprikapulver

Sås:

1,5 dl vatten
2 dl creme fraiche
1 dl grädde
1-2 tsk dijonsenap
ca 1 msk kinesisk soya
1/3 kruka persilja
1/3 kruka gräslök
1 ask kryddkrasse

Gör så här:
Skär filén i sneda 1,5 cm tjocka skivor, platta ut dem med handen och krydda. Sätt på en stekpanna, lägg i smöret och låt det bli brynt. Stek köttet hastigt på båda sidor, lägg över det i en traktörpanna eller ugnsfast form.

Såsen:
Häll vattnet i stekpannan och koka ur pannan, häll i creme fraiche, grädde, senap och soyan. Låt det puttra på svag värme under tiden du hackar eller klipper örterna. Häll i örterna, smaka av såsen med salt och peppar.
Lägg i köttet och låt det puttra i såsen ca 5 min.

Servera med rostad potatis, gratäng eller ris och så en god sallad.

Då det var födelsedag så lyxade vi till det med Per Morbergs nya rödvin. Det blev en väldigt smarrig middag!

onsdag 12 september 2012

Picklad rödlök

Ibland tycker jag att det känns svårt med vad jag ska servera till fisk.
Personligen så tycker jag inte att det passar med sallad till fisk (jag är väl omodern :(). Oftast har jag grön sparris, smörslungade sockerärter eller broccoli. Om jag inte anstränger mig och gör julienne.

Till fisk är det gott med picklad rödlök men du kan även servera den till grillat kött, rostbiff mm.

Här kommer receptet:
2 rödlökar
0,5 dl ättikssprit
1 dl socker
2 dl vatten
2 lagerblad

Skala och skiva löken tunt, gärna på en mandolin.
Koka upp ättika, socker, vatten och lagerblad.
Lägg i löken och låt svalna.

tisdag 11 september 2012

Clafoutis med plommon

Denna helgen har vi haft lite kalas för Leif som fyllde år tidigare i veckan. Till dessert lagade jag en Clafoutis som är en fransk fruktkaka. Väldigt gott och lättlagatat.

Receptet nedan är avsett till en springform (24 cm diameter).

5 plommon
4 ägg
140 g florsocker
1 citron
100 g smör
1,5 dl grädde
1 dl vetemjöl
0,5 tsk sal
5 g ny stött kardemumma
1 tsk vaniljsocker
100 g sötmandel

Börja med att halvera och kärna ur plommonen. Stek dem sedan med snittytan ner någon minut.
Vispa ägg och florsocker pösigt. Tvätta citronen och riv den. Rör sedan ner citronskalet, rumstempererat smör och grädden.
Tillsätt därefter den malda sötmandeln, mjölet, saltet, kardemumman och vaniljsockret. Rör till en jämn smet.

Häll smeten i en smörad form, lägg i plommonen med snittytan uppåt.
Grädda i 180 grader i ca 30-35 minuter.

Vid servering pudras kakan med florsocker, servera kakan ljummen med vispad grädde, glass eller råkräm.

Till min kaka serverade jag råkräm, det smakade jättebra!

måndag 10 september 2012

Mickelsmäss på fästningen

I helgen har det varit Mickelsmäss på fästningen.
I lördags var jag och mina tjejer där - Mickelsmäss är en halländsk skördefest och marknad.

Där var massa olika utställare med ex: sylt, marmelad, senap, knäckebröd, marsipan, växter, örter, korv, potatis, bröd, tomater, glass och mycket mycket mer.
Överallt kunde man provsmaka och handla med sig hem. Mitt köp blev 1 kg svenska kantareller och 1 kg tomater från Trollåsens.

Där fanns även arrangemang av Träslövs trädgård samt av någon konstnär som jag dessvärre inte minns namnet på.

Denna mässan återkommer varje höst.

Bilden nedan visar arrangemang av Lena Svensson/Floristisk Design

söndag 9 september 2012

Det söta livet

Är det någon av er som sett programmet "Det söta livet"?
Det var en dansk konditor, Mette Blomsterberg som man fick följa i programmet. Själv har jag inte lyckats se programmen.
I varjefall så har Mette öppnat en butik på Grönnegade 43 i Köpenhamn. Tidigare har hon drivit konditoriet på Glyptoteket.
I butiken kan du köpa fantastiska bakverk, tyllar och redskap samt råvaror såsom polynesisk vaniljstång, frystorkade hallon, fin kakao etc.

När vi var i Köpenhamn så var vi där och jag köpte massa grejor - vaniljstången var helt otroligt fin. Är ni på besök i danska huvudstaden så gör ett besök. Om du inte ska till Danmark så har dem även en nätshop.
Titta in på hemsidan:  Blomsterbergs


lördag 8 september 2012

Olsegården

Måste berätta om mitt besök på Olsegården igår!
Min favoritfiskhandlare och jag diskuterade potatis - ring Olsegården sa han, dom kan potatis!

Sagt och gjort, jag ringde och fick prata med en man som hette Dan, det han inte kunde om potatis var inte värt att kunna!!! Vi bestämde att jag skulle komma dit, så igår var jag på Olsegårdens i Tvååker. GUD vad roligt!!! Tänk att få gå omkring bland alla dessa fantastiska grönsaker, rotsaker, frukter, svampar etc och med en sådan fantastiskt kunnig säljare!!!.


Rooster är den röda potatisen och högra bilden är Anya

Jag fick verkligen en lektion i potatis, hade även med mig en stor låda hem så i helgen ska jag försöka bestämma mig för om jag ska ha:

Svensk delikatesspotatis
Anya - kockarnas favoritpotatis
Mandelpotatis - laga mandelpotatispuré
Rooster - Dans personliga favorit som kan användas till puré, rostad, bakad eller pommes
Balmoral - handplockad i perfekt storlek

Till sist fick jag även med mej en stor påse jordärtskockor - hur ska jag kunna bestämma mig!!

Dan visade mig runt bland alla örter, ovanliga och vanliga "blad".

Hat ni hört talas om ostronblad? Det var ett vackert grågrönt blad som sägs smaka ostron - en riktig dyrgrip var det. Verkligen vackra blad:

Tyvärr är inte Olsegården en butik för allmänheten. Tänk om man hade kunnat få handla här alltid! Alla dessa fantastiska råvaror.

fredag 7 september 2012

Osttårta med pinjenötter

Det här receptet hittade jag en gång för flera år sedan i en Ica buffé tidning. Sedan har jag helt "glömt" bort receptet.
Osttårtan passar bra på en buffé eller om du vill ha lite ost efter maten.

Här kommer receptet:
1 mini brieost (ca 300 g)
150 g chèvre
1 dl vispgrädde
0,5 dl rostade pinjenötter
0,5 dl rostade valnötter
0,5 dl russin
2 msk finhackad persilja
2 msk finhackad gräslök

Gör så här:
Dela brieosten i två "bottnar". Blanda getosten och grädden till en jämn smet och rör därefter i nötter, russin och hälften av örterna.
Bred fyllningen över ena osthalvan och lägg på den andra som lock. Pressa ihop så att tårtan blir kompakt.
Rulla tårtan i resterande kryddgrönt, linda in i plastfolie och låt vila ett par timmar i kylen.
Servera med lite kex och fikonchutney eller någon frukt.

torsdag 6 september 2012

Svamplasagne

Förra söndagen lagade Lina och jag färsk pasta. Som jag tidigare har berättat så gjorde vi ravioli, tagiatelle och svamplasagne.
Receptet är från Lina och den är verkligen smarrig. Den kan serveras till både kött och fisk.

750 g skogschampinjoner
1,5 lök
3 vitlöksklyftor
5 kvistar timjan
1,5 dl vitt vin
1,5 dl vatten
1,5 dl grädde
2,5 dl creme fraiche
1 mozarella
riven parmesan
färska lasagne plattor

Skala och hacka lök och vitlök. Skiva champinjonerna tunt. Fräs champinjonerna i lite smör tills vätskan kokat bort, lägg i en klick smör, lök och vitlök.
När löken har mjuknat lägger du i timjan samt häller på vin och vatten, låt det koka tills det reducerats till hälften.

Häll sedan på grädde och creme fraiche, låt såsen småkoka i ca 10 min.

Smörj en eldfast form.
Börja med att täcka botten med lasagne plattor. Lägg på champinjonsås, lite mozarella och riven parmesan. Varva på detta sätt med ca 5-6 lager plattor, avsluta med sås och riven ost.

Grädda i 200 grader i ca 25 min.

Äts som den är med en sallad eller som tillbehör till en god köttbit.

onsdag 5 september 2012

Saffranstorsk

En del har lite svårt för saffran. Min gamla pappa sa alltid att han inte tyckte om saffran men när jag bjöd honom på denna fiskrätten så åt han med god aptit. Jag tror nog att han förknippade saffran med lussebullar........

Den här fisken är väldigt lättlagad, receptet är till 4 personer och är du inte jätteglad i saffran så minska ner lite på den mängden.

1 purjolök
2 tomater
500 g torskfilé
1 fiskbuljongtärning
1 pkt saffran
1 pkt matlagningsgrädde
0,5 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 msk smör
2 dl vatten
1 knippe gräslök

Börja med att skålla tomaterna, skär ett kryss på toppen av varje tomat. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten, när skalet börjar krulla sig tar du upp tomaterna. Då kan skalet lätt dras av.

Skiva purjolöken och fräs den i smör tills den mjuknar. Häll på vattnet och lägg i buljongtärningen och koka upp.
Stöt salt och saffran i en mortel. Tillsätt saffransblandningen, grädde och peppar till buljongen. Låt koka upp och smaka av.
Skär torsken i kuber och lägg ner i såsen, sjud sakta tills fisken är klar, ca 5 - 10 min beroende på fiskbitarnas storlek.
Tärna de skållade tomaterna vänd ner i fiskgryta. Strö över rikligt med finklippt gräslök.

Servera med ris eller pressad potatis och lite nykokta sockerärter.

tisdag 4 september 2012

Marinerade björnbär

Nu när björnbären är mogna så får ni ge r ut att plocka det naturen erbjuder!
Det finns ju en hel massa saker att göra av björnbär: saft, sylt, marmelad etc.

Björnbär som marineras i balsamvinäger och farinsocker serverad med cambozola eller ädelost blir en god dessert eller mellanrätt. Salt ost och söta bär är en super kombination!

Så här gör du för att marinera björnbär:
0,25 dl vatten
1 dl farinsocker
1 msk balsamvinäger
250 g björnbär

Koka upp vatten, farin och balsamvinäger i en kastrull. Vänd ner björnbären och stäng av värmen. Låt bären dra i lagen i ca 10 minuter. Rör försiktigt om då och då. Ställ in dem i kylskåpet i minst två timmar.

När du serverar så skär osten i mindre bitar. Lägg upp tillsammans med de marinerade björnbären och servera med t ex rågknäcke eller något gott bröd.
De marinerade björnbären kan serveras både varma och kalla.

måndag 3 september 2012

Köpenhamn

Denna helgen har vi tillbringat i Köpenhamn.
Vi åkte tillsammans med våra vänner Barbro och Roderic. Det är alltid lika mysigt att komma till Köpenhamn!
Vi har ägnat åt oss att lösa världsproblemen, att äta, att dricka och att shoppa!
Både jag och Barbro har gjort flera fynd :) och vi var rörande överens om att alla expediter var så trevliga och hjälpsamma, det är kul.

Vi har väl fått i oss en och annan kalori också, i form av öl, vin, pizza, pasta, ägg o bacon, wienerbröd mm.

Vi var också på Restaurang Den lille Fede.
Har ni inte varit där så kan jag rekommendera ett besök. Vi åt en femrätters meny, den kostar 325 d kronor. Ville man ha en fördrink, vinpaket och kaffe efter maten så var priset 660 danska kronor, väldigt prisvärt!!!
Här kan ni se vad vi åt:

Skummig, krämig fisksoppa med torsk, räkor och dragon
bild saknas



Färsk citronpasta på en bädd av tomatkompott med squash, pinjenötter, parmesan och en friterad courgette


Kalv med vitkål, mandelpotatispuré, friterade potatisklyftor, en krokett på kalvkött, lingon och en skysås

Vesterhavsost med aprikosmarmelad och stekt maltbröd
bild saknas


Yoghurtsorbet men en varm mazarin

Vi har verkligen haft en kanonhelg!
Ska ni till Köpenhamn så titta in på denna sidan: Den lille fede

söndag 2 september 2012

Potatis

Hur skulle vi klara oss utan potatis?
Denna underbara fantastiskt goda grönsak som kan användas till en hel massa olika rätter som: kokt potatis, stekt potatis, ugnsbakad potatis, pommes, klyftpotatis, rostad potatis, potatiskaka, puré, gratänger, stomp, bakad etc, etc.
På våren längtar man så mycket efter den svenska färskpotatisen!
Nu är det så att jag ska vara med i en tävling och då är jag angelägen om att få tag i en riktigt god potatis som nu i månadsskiftet augusti-september ska smaka som nypotatisen gör i maj och juni - det är inte enkelt att hitta det..
I varjefall så googlade jag och fann då denna superintressanta sida. Här presenteras flera olika sorters potatis och det unika är att d smakbeskrivs nästan så som man gör när man provsmakar vin.

Här kommer länken:Svensk potatis - potatisens smakord


lördag 1 september 2012

Valnötspesto


Bilden visar hemlagad ravioli med tomatsås och valnötspesto.

För två år sedan var vi i Italien, vid ett tillfälle åt jag pasta med valnötssås. Detta var bland det godaste jag någonsin har ätit! Här hemma jag försökt att göra en valnötssås men den blev inte bra.
Skam den som ger sig - förra helgen så provade jag att göra valnötspesto och den blev så himla god.
Det här behöver du för att göra "min" Valnötspesto:

2 dl valnötter
1 dl olivolja
1,5 skiva surdegsbröd
två vitlöksklyftor
saften av en halv citron
1,5 dl riven parmesan
0,5 tsk salt
lite vatten
svartpeppar

Koka upp en kastrull med vatten, lägg i valnötterna och låt dem koka i 30 min.

Skala valnötterna och mixa dem med olivolja, smulat bröd, hackad vitlök, citronsaft, finriven parmesan, olivolja, salt och peppar, späd ut peston med ett par matskedar av vattnen om du tycker att den är för tjock. Ta inte i all citronsaften med en gång utan smaka dig fram.

Peston ser lite färglös ut men den är fantastiskt god!