tisdag 29 januari 2013

Pulled pork

Denna rätt är helt ny för mig men jag har förstått att det är en karré som man först marinerar och sedan "bakar" i ugn i närmare 5 timmar.
När köttet är klart drar man isär det med två gafflar.

Du kan äta det genom att lägga det på tortillas eller hamburgerbröd eller varför inte två skivor surdeg. Äts med grönsaker till, gärna colewlaw.

Det här ingredienserna hade jag till min pulled pork:

1,5 kg fläskkarré
1 msk farinsocker
2 tsk spiskummin
1,5 tsk rökt paprikapulver
1 msk flingsalt
1 tsk peppar
1 msk olivolja
1 gul lök
1 röd lök
2 morötter
4 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
2 dl öl
1 dl barbeque så

Dag 1:
Blanda ihop de torra kryddorna och gnid in i köttet. Blanda de krossade tomaterna med öl. Skala löken och vitlöken, klyfta löken och pressa eller riv vitlöken. Lägg det i marinaden. Skala och skiva morötterna och lägg ner i marinaden. Häll marinade i en plastpåse, lägg i köttet och knyt posen. Låt detta ligga i kylskåp över natten.

Dag 2:
Sätt på ugnen på 125 grader. Nu behöver du en stor stekgryta, helst av gjutjärn. Viktigast är att du kan ha den i ugnen.
Sätt på grytan på spisen och värm oljan, bryn köttet hastigt runt om. Tillsätt sedan marinaden med grönsaker och allt.

Ställ i grytan i ugnen och låt köttet steka där i 5 timmar. När köttet nästan faller isär och ”trådar” sig när du drar isär det med två gafflar då är det klart.

2 kommentarer: