torsdag 17 oktober 2013

Basilikasås

Denna sås är god till fisk, till en bulgursallad eller till en pastasallad - jag den är god till det mesta. Såsen serverar jag ofta när jag har en buffé. Receptet är till ca 10 personer:

200 g färsk basilika, gärna lösvikt
2 vitlöksklyftor
2 dl turkisk yoghurt
2 dl creme fraiche
salt och nymald svartpeppar

Om du inte får tag i basilika i lösvikt så bhöver du ca 3 krukor basilika.
Nyp av alla bladen och lägg i en mixer, pressa ner vitlöken och mixa.
Blanda därefter ner creme fraichen och yoghurten, smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Gott och enkelt, gör gärna såsen några timmar innan du ska servera den.

lördag 12 oktober 2013

Spenatsås

Denna sås kan du ha till vilken fiskrätt du vill. I påskas serverade jag den till vår ugnsbakade lax.Följande ingredienser behöver du till ca 10 personer:

250 g färsk spenat
1 - 2 vitlöksklyftor
0,75 dl olivolja
1 dl creme fraiche
1 dl turkisk yoghurt
1 tsk salt
nymald svartpeppar

Gör så här:
Skölj spenaten. Ge den ett snabbt uppkok och kyl den genast i iskallt vatten så att färgen inte bleknar. Låt den sedan rinna av.
Mixa spenat, skalad vitlök och olivolja med en mixerstav
Blanda i creme fraiche och yoghurt, smaka av med salt och peppar. Gör gärna såsen några timmar innan den ska serveras så att den får dra till sig lite

tisdag 8 oktober 2013

Kungsgatans frukt och grönt

Var gång vi ska ha någon större tillställning så beställer jag mina grönsaker på Kungsgatans frukt och grönt. Där kan du verkligen få vilka grönsaker du vill om du bara är ute i lite tid.
I år lärde jag mig något nytt - det var att man kan köpa basilika i knippen istället för i krukor, mycket billigare och bättre om du ska ha mycket. Denna basilika är större och kraftigare än vad basilikan i krukor är.
Oftast är man bekväm och köper sina grönsaker på COOP eller på ICA men ta er tid att gå hit. Dessutom är killarna alltid supertrevliga!
Titta gärna in på deras hemsida: Kungsgatans frukt och grönt

torsdag 3 oktober 2013

Örtrubbad lax med picklade grönsaker

Den här laxen var också en del av vår påskbuffé, den var fantastiskt god!

Ska du köpa fin fisk och bor i trakten av Varberg så åk till Läjets fisk - du kan inte få tag i finare och färskare fisk än där!

Till vår buffé för 16 personer hade jag 3 kg lax men det hade räckt med 2 kg men det som blir över blir goda matlådor. Det här var ingredienserna:

1,5 kg laxfilé med skinnsidan kvar
2 msk färsk hackad persilja
2 msk färsk hackad basilika
skalet från 1,5 citron
salt och svartpeppar
1 msk olivolja

Sätt på ugnen på 150 grader.
Hacka örterna fint och riv skalet av citronerna, blanda ihop dessa ingredienser. Tillsätt olivoljan och smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg laxsidan i oljad form eller på en plåt med skinnsidan ner. Massera in örtoljan på ovansidan och sätt in laxen mitt i ugnen.

Laxen är klar när innertemperaturen är 54 grader. Det tar ca 25 - 30 min. Kontrollera graderna med en stektermometer.

Låt fisken svalna innan du garnerar med grönsakerna. Till påsk gjorde jag min lax dagen innan men jag tog fram den drygt 1 timma innan vi skulle äta då den får mer smak om den inte är kylskåpskall.

Laxen blir jättevacker om du garnerar den med sallad och picklade grönsaker. Till det behöver du:

100 g blandad sallad, maché och ruccola
1 bunt grön sparris
3 - 4 polka betor
3 - 4 morötter
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad

Gör så här:
Skölj salladen och slunga den torr.
Bryt av den nedersta delen av sparrisen, skala den och koka den någon minut i saltat vatten. När den är klar så lägg den i en skål med isvatten för att den ska behålla sin vackra färg.

Skala och ansa morötterna och polkabetorna, skär dem i tunna skivor gärna på en mandolin.
Koka upp ättika, socker, vatten och kryddorna. Låt lagen svalna lite och häll den sedan över rotfrukterna. Låt dessa dra i lagen i 1 - 2 timmar. Låt dem inte ligga för länge får då tappar de färgen. De picklade grönsakerna gör jag samma dag jag ska servera min fisk.

Strax innan servering garnerar du fisken genom att först lägga på salladen, klyv sparrisen på längden och lägg på, sist lägger du på de picklade grönsakerna.

Du kan servera detta med kokt potatis och en kall sås eller en potatissallad. När jag serverade min lax hade jag en rostad örtpotatissallad till, spenatsås och en basilikasås. Recept på detta kommer vid ett annat tillfälle.

Smaklig spis! Håll med om att det ser vacker ut!!!

tisdag 1 oktober 2013

Vitello tonnato

Vill börja med att TACKA alla er som skrivit kommentarer och peppat mig att komma tillbaka, ännu en gång TACK.

Idag publicerar jag det första inlägget på nästan 6 månader. Om några dagar är det ett halvår sedan min man dog helt oväntat i en massiv hjärtinfarkt. Det har varit en tung och jobbig tid men livet måste gå vidare.
Tyvärr har jag tappat mitt matintresse - vem vet om det kommer tillbaka??? Det positiva är att jag gått ner 20 kg i vikt och lagt tid på att motionera.

De inlägg jag nu publicerar skrev jag redan i våras och det är mat som vi hade på vår påskfest den 31 mars. Om det blir några fler inlägg en dessa vet jag inte ännu. I såfall blir det förmodligen spontana inlägg.

Detta är en italiensk rätt som passar antingen som förrätt eller på en buffé. Jag serverade detta på vår påskfest och det var strykande åtgång.

Översatt på svenska så är det kalv med tonfisksås, det låter ju aningen skumt men det är gott!I många recept så kokar man köttet men så här gjorde vi. Receptet kan du beräkna till 20 personer på en buffé.

Ingredienser:
1,5 kg kalvytterfilé
smör att bryna köttet i
timjan och vitlök

Gnid in köttet med salt, peppar, färsk timjan och lite vitlök. Bryn det runt om. Lägg över köttet i en eldfast form och låt det steka i 175 grader tills köttermometern visar 58 - 60 grader. Köttet kan du göra någon dag före det ska serveras.

Tonfisksås:
400 g tonfisk i olja (burk)
4 msk pressad citron
2 hårdkokta ägg
4 msk kapris
1 - 2 dl creme fraiche
nymald svartpeppar

Mixa tonfisken (med sin olja) med pressad citron, skalat och delat ägg, sardeller, väl avrunnen kapris och svartpeppar. Kör till en slät dressing. Är den för tjock så späd den med creme fraiche, tycker du att den är lagom tjock så uteslut creme fraichen.

Vid servering:
Skär köttet i tunna skivor, lägg upp på fat och häll lite dressing över.
Garnera med kapris, parmesan i skivor, ruccola och semitorkade tomater. Resten av dressingen serveras i en skål bredvid.