söndag 29 mars 2015

Almas goda kladdkaka

Min Alma kommer nog alltid att älska bakning! En av hennes favoriter är kladdkaka.

Här kommer hennes recept:

Ingredienser:
100 g smält smör
2 ägg
3 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk vaniljsocker
0,5 dl kakao

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och låt det svalan. Blanda de torra ingredienserna, tillsätt äggen och de smälta smöret.
Blanda väl. Smöra och bröa en pajform (ca 24 cm i diameter). Häll i smeten.

Grädda i 175 grader varm ugn i ca 220 - 30 min beroende på hur välgräddad du vill ha kakan. Alma vill ha sin lite lös i mitten och gräddar då i 22 minuter.

Låt kakan svalna något, servera med lättvispad grädde eller med glass.

torsdag 26 mars 2015

Gnocchi

Idag är en grå och trist dag så vad ska man göra?
Gnocchi - det kanske man skulle testa att göra. När jag googlade på gnocchi fick jag fram följande:

Ordet gnocchi betyder "bitar". Rätten har varit en traditionell italiensk pastasort, förmodligen med ursprung i Mellanöstern, sedan romarriket. Under de senaste 2000 åren har varje land utvecklat sina egna varianter av klimpar, av vilka många har gnocchin som ursprung. Under romarriket gjordes gnocchi på mannagrynsgrötliknande deg blandad med ägg och tillverkas fortfarande i bla på Sardinien. Användandet av potatis är en relativt ny idé som uppkom efter introduktionen av potatis i Europa under 1500-talet.
Gnocch kan göras på mannagryn, vetemjöl, potatis, brödbitar eller liknande ingredienser.

Hos mina goda vänner Nina och Magnus åt jag gnocchi för första gången, den var gjord på mannagryn och var väldigt god. Annars har jag köpt färdiglagad gnocchi på Aldardo i Göteborg.

Här kommer det recept jag testar idag:
4 - 5 potatisar (ca 400 g kokta)
100 g vetemjöl
flingsalt
1 äggula

Skala och koka potatisen, låt den sedan svalna. Pressa potatisen ner i en skål, tillsätt mjölet, smula ner flingsaltet och tillsätt äggulan.
Blanda försiktigt ihop degen med fingrarna. Dela degen i mindre bitar och rulla ut en längd i taget på mjölat bord, rullen ska vara ca 1 cm i diameter.

Skär gnocchin i bitar, ca 1 cm stora. Tryck till dem lite med en gaffel för att få lite mönster.

När du ska äta gnocchin kokar du upp en kastrull med mycket vatten, tillsätt lite salt och därefter gnocchin. När gnocchin flyter upp till ytan är den klar.

Recept på hur du serverar gnocchin kommer senare. Receptet är till ca 4 personer, lite beroende på om du ska ha dem som förrätt eller som huvudrätt.

Så här blev resultatet;

torsdag 19 mars 2015

Gräddstuvad svartkål

Detta har blivit min nya favorit! Receptet har jag gjort lite efter eget tycke och smak.
Har serverat denna kålen som grönsak till till en huvudrätt men du kan lika gärna ha den som en förrätt.

Ingredienser:
400 g svartk ål
0,5 finhackad gul lök
1-2 pressade vitlöksklyftor
2 dl grädde
0,75 dl pinjenötter
olivolja att steka i
salt, peppar
hyvlad parmesanost

Börja med att skölja svartkålen. Dra bort de tjocka nerverna i bladen, strimla kålen och låt den rinna av.
Skala vitlöken och löken, finhacka den gula löken. Rosta pinjenötterna i en torr och het stekpanna.
Fräs lök, den pressade vitlöken och den finstrimlade svartkålen i olivolja och låt detta fräsa i ca 5 - 10 min på svag värme. Salta, peppra och tillsätt därefter grädden och låt detta puttra på svag värme i ett par minuter.
Strö på parmesanost och pinjenötter.

Servera till kött, fisk eller kallskuret. Receptet är lagom till 4-5 portioner.

tisdag 10 mars 2015

Svartkål

Första gången jag hörde talas om svartkål var för någon månad sedan. Det var min kompis Anette som hade fått gräddstuvad svartkål som tillbehör till en lunch hon blivit bjuden på.
I lördags var jag ute och käkade i Göteborg på SPISA. Där åt jag en förrätt som innehöll bl a svartkål, jag tyckte det var jättegott! Så testa denna grönsak.

Svartkål
Denna grönsak är en korsning mellan savoykål och grönkål och har varit en mycket uppskattad kålsort sedan 1700-talet framförallt i italienska Toscana. I Sverige kallas svartkålen även för palmkål då växtsättet påminner om palmens.
Smaken är mild, den passar bra i wok, att bräsera och att först koka några minuter för att sedan fräsa den i lite grädde.

Själv har jag bara (ännu så länge) ätit den bräserad. Konsistensen påminner lite om grönkål. Håll ögonen öppna så kommer det recept framöver.
Idag såg jag svartkål i en av våra livsmedelsaffärer här i Varberg, den kostade 24 kr för 200 g ursprung var Spanien.