lördag 26 oktober 2019

Het tomatsoppa med basilikaolja och parmesankräm

Soppa tycker hela min familj om. Den här soppan är lite het men du kan minska på mängden sambal oelek om du vill ha den mildare.
Här kommer ingredienserna till soppan.

Tomatsoppa
1 dl olivolja
3 burkar tomater, gärna Mutti
3 – 5 tomater
2 grönsaksbuljongtärningar
2 tsk salt
2 tsk socker
2 vitlöksklyftor
1 msk vit balsamvinäger
2 – 3 tsk sambal oelek
2 – 3 dl grädde

Gör så här:
Skär ett kryss i botten av tomaterna, skålla dem och skala dem. Dela dem i bitar
Hetta upp oljan i en kastrull. Tillsätt tomater, grönsaksbuljong, socker, salt och den pressade vitlöken.
Låt detta koka upp och sänk sedan värmen och låt soppan småputtra i cirka 30 minuter.

Under tiden soppan kokar kan du göra iordning parmesancremen och basilikaoljan
När soppan har puttrat klart tillsätts balsamvinägern och sambal oelek. Häll i grädden och smaka av med ev lite mera salt.

Parmesancreme
Blanda ner cirka 75 g riven parmesan i 2 dl creme fraiche. Smaka av med lite salt och peppar.

Basilikaolja
Du behöver 1 kruka färsk basilika och 1 dl olivolja.
Plocka av basilikan och ta bort de grövsta stjälkarna. Mixa samtidigt som du häller i oljan i en fin stråle. Kör med mixen till oljan är jämn.

Servera soppan i en djup tallrik. Ringla i lite basilikaolja och servera parmesancremen i en skål bredvid. Så att gästen får ta så pass man vill.
Servera gärna med ett nygräddat vitlöksbröd till soppan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar