söndag 20 oktober 2019

Långbakad fläsksida a la Hong Kong style

I lördags blev det lite asiatiskt här hemma.

Receptet är lite "hitte-på" men det blev väldigt gott! Så planera och låt köttet stå i ugnen över natten, det är det som tar tid.

Ingredienser:
1 kg fläsksida, utan svål eller benfri karré
1 dl hoisinsås
2 stora vitlöksklyftor
2 msk ketchup
2 msk äppelcidervinäger
2 msk kinesisk soya

Börja med att smöra en eldfast form och sätt på ugnen på 125 grader.
Rör ihop ingredienserna till såsen och häll över köttet.
Sätt in köttet i ugnen och låt stå i 3 timmar. Ös med såsen med jämna mellanrum. Sänk ugnstemperaturen till 90 grader och låt köttet stå i ugnen ytterligare cirka 5 timmar. Blir det för mycket färg på köttet så lägg på lite folie.
Köttet ska ha en innertemperatur på 90 grader när det är klart. Ta ut formen och häll av såsen och spara den till serveringen. Förvara köttet i kylen tills ni ska äta

En halvtimma innan ni ska äta ska grönsakerna förberedas. Ta de grönsaker ni tycker om.
Jag hade röd spetspaprika, sockerärtor och broccoli.
Ansa grönsakerna och skär röd paprika i ganska stora bitar. Sockerärtor lät jag vara hela och broccolin skar jag i små buketter.
Ta fram köttet och skär det i cm tjocka skivor, pudra på lite potatismjöl.

När du har kommit så här långt kokar du ris, gärna basmati ris.
Ta fram en tjockbottnad kastrull och häll i rapsolja, nu ska det friteras.
Börja med att fritera grönsakerna, bara ett par minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper. Sedan friterar du köttet, cirka 3-5 minuter så att det blir genomvarmt.
Värm såsen du tidigare hällde av.

Servera på ett stort fat, ris och grönsakerna blandat med köttet. Sist häller du över såsen.

Hoppas det smakar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar