torsdag 3 oktober 2013

Örtrubbad lax med picklade grönsaker

Den här laxen var också en del av vår påskbuffé, den var fantastiskt god!

Ska du köpa fin fisk och bor i trakten av Varberg så åk till Läjets fisk - du kan inte få tag i finare och färskare fisk än där!

Till vår buffé för 16 personer hade jag 3 kg lax men det hade räckt med 2 kg men det som blir över blir goda matlådor. Det här var ingredienserna:

1,5 kg laxfilé med skinnsidan kvar
2 msk färsk hackad persilja
2 msk färsk hackad basilika
skalet från 1,5 citron
salt och svartpeppar
1 msk olivolja

Sätt på ugnen på 150 grader.
Hacka örterna fint och riv skalet av citronerna, blanda ihop dessa ingredienser. Tillsätt olivoljan och smaka av med salt och svartpeppar.

Lägg laxsidan i oljad form eller på en plåt med skinnsidan ner. Massera in örtoljan på ovansidan och sätt in laxen mitt i ugnen.

Laxen är klar när innertemperaturen är 54 grader. Det tar ca 25 - 30 min. Kontrollera graderna med en stektermometer.

Låt fisken svalna innan du garnerar med grönsakerna. Till påsk gjorde jag min lax dagen innan men jag tog fram den drygt 1 timma innan vi skulle äta då den får mer smak om den inte är kylskåpskall.

Laxen blir jättevacker om du garnerar den med sallad och picklade grönsaker. Till det behöver du:

100 g blandad sallad, maché och ruccola
1 bunt grön sparris
3 - 4 polka betor
3 - 4 morötter
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
5 kryddpepparkorn
3 lagerblad

Gör så här:
Skölj salladen och slunga den torr.
Bryt av den nedersta delen av sparrisen, skala den och koka den någon minut i saltat vatten. När den är klar så lägg den i en skål med isvatten för att den ska behålla sin vackra färg.

Skala och ansa morötterna och polkabetorna, skär dem i tunna skivor gärna på en mandolin.
Koka upp ättika, socker, vatten och kryddorna. Låt lagen svalna lite och häll den sedan över rotfrukterna. Låt dessa dra i lagen i 1 - 2 timmar. Låt dem inte ligga för länge får då tappar de färgen. De picklade grönsakerna gör jag samma dag jag ska servera min fisk.

Strax innan servering garnerar du fisken genom att först lägga på salladen, klyv sparrisen på längden och lägg på, sist lägger du på de picklade grönsakerna.

Du kan servera detta med kokt potatis och en kall sås eller en potatissallad. När jag serverade min lax hade jag en rostad örtpotatissallad till, spenatsås och en basilikasås. Recept på detta kommer vid ett annat tillfälle.

Smaklig spis! Håll med om att det ser vacker ut!!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar