torsdag 26 mars 2015

Gnocchi

Idag är en grå och trist dag så vad ska man göra?
Gnocchi - det kanske man skulle testa att göra. När jag googlade på gnocchi fick jag fram följande:

Ordet gnocchi betyder "bitar". Rätten har varit en traditionell italiensk pastasort, förmodligen med ursprung i Mellanöstern, sedan romarriket. Under de senaste 2000 åren har varje land utvecklat sina egna varianter av klimpar, av vilka många har gnocchin som ursprung. Under romarriket gjordes gnocchi på mannagrynsgrötliknande deg blandad med ägg och tillverkas fortfarande i bla på Sardinien. Användandet av potatis är en relativt ny idé som uppkom efter introduktionen av potatis i Europa under 1500-talet.
Gnocch kan göras på mannagryn, vetemjöl, potatis, brödbitar eller liknande ingredienser.

Hos mina goda vänner Nina och Magnus åt jag gnocchi för första gången, den var gjord på mannagryn och var väldigt god. Annars har jag köpt färdiglagad gnocchi på Aldardo i Göteborg.

Här kommer det recept jag testar idag:
4 - 5 potatisar (ca 400 g kokta)
100 g vetemjöl
flingsalt
1 äggula

Skala och koka potatisen, låt den sedan svalna. Pressa potatisen ner i en skål, tillsätt mjölet, smula ner flingsaltet och tillsätt äggulan.
Blanda försiktigt ihop degen med fingrarna. Dela degen i mindre bitar och rulla ut en längd i taget på mjölat bord, rullen ska vara ca 1 cm i diameter.

Skär gnocchin i bitar, ca 1 cm stora. Tryck till dem lite med en gaffel för att få lite mönster.

När du ska äta gnocchin kokar du upp en kastrull med mycket vatten, tillsätt lite salt och därefter gnocchin. När gnocchin flyter upp till ytan är den klar.

Recept på hur du serverar gnocchin kommer senare. Receptet är till ca 4 personer, lite beroende på om du ska ha dem som förrätt eller som huvudrätt.

Så här blev resultatet;

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar