tisdag 10 mars 2015

Svartkål

Första gången jag hörde talas om svartkål var för någon månad sedan. Det var min kompis Anette som hade fått gräddstuvad svartkål som tillbehör till en lunch hon blivit bjuden på.
I lördags var jag ute och käkade i Göteborg på SPISA. Där åt jag en förrätt som innehöll bl a svartkål, jag tyckte det var jättegott! Så testa denna grönsak.

Svartkål
Denna grönsak är en korsning mellan savoykål och grönkål och har varit en mycket uppskattad kålsort sedan 1700-talet framförallt i italienska Toscana. I Sverige kallas svartkålen även för palmkål då växtsättet påminner om palmens.
Smaken är mild, den passar bra i wok, att bräsera och att först koka några minuter för att sedan fräsa den i lite grädde.

Själv har jag bara (ännu så länge) ätit den bräserad. Konsistensen påminner lite om grönkål. Håll ögonen öppna så kommer det recept framöver.
Idag såg jag svartkål i en av våra livsmedelsaffärer här i Varberg, den kostade 24 kr för 200 g ursprung var Spanien.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar