fredag 29 mars 2013

Gorgonzolapaj med päron

Snart är det dax för vår påskfest, i år blir det tredje året vi har denna fest. Det är en hel del jobb men har jag väl satt menyn så är det ett kärt besvär............det blir buffé i år igen. Jag verkligen älskar buffé och att det finns något för alla.

Nytt i år blir denna lilla portionspajen - jag provbakade en halv sats för en vecka sedan, man vet ju inte om man tycker om det även om det låter gott. Pajen var helt klart godkänd. Här kommer receptet:

Ingredienser:

Pajdeg
2 dl mjöl
1 krm salt
0,75 dl sesamfrön
100 g smör
1 msk vatten
20 muffinsformar i aluminium

Fyllning:
2 dl creme fraiche
2 st ägg
150 g gorgonzola
2 krm salt
1 - 2 mogna päron
1 msk smör, smält

Pajdeg:
Kör snabbt ihop degen till pajskalet i matberedare. Tryck ut degen i aluminiumformar. Ställ kallt minst en halvtimme.

Sätt ugnen på 225°. Nagga pajerna i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalen i mitten av ugnen 10 minuter.

Fyllning:
Kör snabbt ihop creme fraich, ägg, gorgonzola i mindre bitar och salt i matberedare. Fördela fyllningen i de förgräddade pajskalen.

Dela päronen i fyra klyftor. Skär bort kärnhuset och skiva päronen tunt. Placera skivorna omlott ovanpå fyllningen. Pensla med smält smör.

Grädda pajerna i mitten av ugnen ca 25 minuter tills äggstanningen stannat.

Servera dem till välkomstdrinken eller till osten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar