måndag 11 mars 2013

Gurkmeja

Många med mej har nog lite okunskap om olika kryddor.
Många kryddor är vi bara vana vid att se på en burk från ex Santa Maria......

Häromdagen var jag på Kungsgatans frukt och grönt och där låg en lite "grej" som såg ut som en mini ingefära som var svagt orangefärgad. Visste ni det här om gurkmeja:

Växtens jordstam kokas, torkas och males till ett gult pulver som är vanligt som krydda i indisk matlagning.
Gurkmejans smak är svagt bitter, aningen skarp och påminner lite om ingefära. Den används sällan ensam och gör sig bäst som ingrediens i curry. Det är gurkmeja som ger en del currysorter deras skarpt gula färg. Gurkmeja används även som billig utdrygning (förfalskning) av det mycket dyra äkta saffranet (*indisk saffran").

Gurkmejan har flera egenskaper som kan vara nyttiga. Den är en mycket kraftig antioxidant, tio gånger starkare än vitaminer. Antioxidanter ger skydd mot fria radikaler, de instabila syremolekyler som kan skada celler och viktiga molekyler i kroppen. Detta var dagens fakta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar