lördag 28 juli 2012

Sillpajer

Snart så börjar det vankas kräftskivor och är man många gäster så kanske man vill servera något mer än kräftor.
Själv brukar jag ha västerbottenspajer med gula kantareller men här är en variant som passar bra att servera. Receptet ger ca 20 mini pajer:

2,5 dl mjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning:
1 gul lök
1 burk matjessill
1 dl grädde
2 ägg
salt och peppar

Börja med att blanda ihop smör och mjöl till en grynig massa (enklast i en matberedare). Tillsätt de kalla vattnet och arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila minst i 30 min.
Sätt på ugnen på 200 grader. När degen har vilat rullar du ut den och delar rullen i 20 bitar. Degen trycks sedan ut i små aluminiumformar, nagga lite med en gaffel och förgrädda dessa i 10 min i 200 grader.

Börja sedan med fyllningen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite smör.
Låt sedan sillen rinna av och hacka den i ganska små bitar, blanda ner sillen i stekpannan..
Vispa sedan i hop äggen med grädden och kryddorna. Blanda ner sillen och löken i äggstanningen.
Häll äggstanningen i pajskalen och grädda i ytterligare 15 min.

Pajerna ska serveras ljumma så lagar du dem innen så värm dem vid servering. Garnera med rikligt med finklippt gräslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar