Själv brukar jag ha västerbottenspajer med gula kantareller men här är en variant som passar bra att servera. Receptet ger ca 20 mini pajer:
2,5 dl mjöl
100 g smör
2 msk kallt vatten
Fyllning:
1 gul lök
1 burk matjessill
1 dl grädde
2 ägg
salt och peppar
Börja med att blanda ihop smör och mjöl till en grynig massa (enklast i en matberedare). Tillsätt de kalla vattnet och arbeta ihop till en deg.
Låt degen vila minst i 30 min.
Sätt på ugnen på 200 grader. När degen har vilat rullar du ut den och delar rullen i 20 bitar. Degen trycks sedan ut i små aluminiumformar, nagga lite med en gaffel och förgrädda dessa i 10 min i 200 grader.
Börja sedan med fyllningen. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i lite smör.
Låt sedan sillen rinna av och hacka den i ganska små bitar, blanda ner sillen i stekpannan..
Vispa sedan i hop äggen med grädden och kryddorna. Blanda ner sillen och löken i äggstanningen.
Häll äggstanningen i pajskalen och grädda i ytterligare 15 min.
Pajerna ska serveras ljumma så lagar du dem innen så värm dem vid servering. Garnera med rikligt med finklippt gräslök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar