Denna lussekatt är nog den godaste jag ätit. Det var min Lina som bakade dem förra julen och kanske ger jag mig på att göra en sats till helgen.
Receptet är hämtat från Mannerströms julkokbok.
Ingredienser:
100 g smör
1 g saffran
5 dl mjölk
50 g jäst
250 g kesella (1%)
2.25 dl socker
1 msk kardemumma, nystött
0.5 tsk salt
1.5 l vetemjöl, ca
Gör så här:
Smält smör i en kastrull tillsammans med saffran. Häll i mjölken och värm tills det är fingervarmt.
Smula ner jäst i en bunke och rör ut den i lite av mjölkblandningen. Tillsätt resten av mjölkblandningen, kesella, socker, kardemumma, salt och det mesta av mjölet.
Arbeta degen tills den blir blank, smidig och släpper kanten på bunken. Låt din saffransdeg jäsa med bakduk i 30 minuter.
Lägg saffransdegen på ett lätt mjölat bakbord.
Arbeta den smidig och dela i två delar. Rulla dem till längder som delas i 20 bitar vardera.
Rulla varje bit saffransdeg till en smal rulle och forma lussekatter eller lussebullar. Lägg lussekatterna på plåtar med bakplåtspapper och tryck ner russin djupt ner i bullarna.
Jäs i ytterligare 30–40 minuter under bakduk.
Värm ugnen till 225 grader. Pensla lussekatterna med ägg.
Grädda lussekatterna i mitten av ugnen i 6–8 minuter tills de är gyllenbruna.
Låt svalna under bakduk.
För att göra lite lyxigare bullar kan du göra en rund bulle som du fyller med mandelsmör och kanel.....blanda mandelmassa med smör och kanel.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar