torsdag 22 december 2011

Julmust

Visst är det väl gott med julmust?

Lite historia:
Att julmust är en svensk jultradition har nog inte undgått många. Julmust skapades för första gången 1910 av Harry Roberts som tillsammans med sin pappa grundade företaget Roberts AB i Örebro. De ville ta fram ett alkoholfritt alternativ till öl, och därför finner man, precis som i öl, malt och humle i julmust. Det som skapar julmustens mycket speciella smak är den komplexa kryddblandningen.
Julmustens kryddblandning är så hemlig att endast en person känner till receptet, han heter Göran Roberts. Göran Roberts är fjärde generationens ägare av företaget och det är han som personligen blandar samman de extrakt som sedan säljs till bryggerierna. Att de olika leverantörernas drycker smakar olika beror på att de alla använder olika extrakt och sötningsmedel. Det var under 1920-talet som julmusten fick sitt nuvarande namn.

I Sverige dricks det ungefär 60 000 000 liter must varje år, det är nästa sju liter per person. Drygt 45 000 000 liter av den must som dricks, dricks under december, detta svarar till halva läskförsäljningen i december.

På Allt om Mats hemsida har man idag en test av julmust. Bifogar här länken

http://www.alltommat.se/Jul/Arets-basta-julmust-2011-1.51214

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar