söndag 18 december 2011

Olivoljebolaget

Visst låter det spännande - Olivoljebolaget!
Bakom detta namn står Calle och Kristina Widmark. För snart två år sedan blev dem ägare till ett hus med ca 30 tillhörande olivträd. Där har dem nu för andra året skördat och pressat sin "egen" olivolja. Huset ligger i byn Abbateggio i regionen Abruzzo.

Idag hade jag förmånen att få provsmaka olja samt höra dem berätta om hela processen, väldigt intressant! Att prova olivolja var en speciell teknik att smaka mot främre övre delen av gommen och samtidigt suga in lite luft. Vi smakade på tre olika olivoljor. En olja från förra årets säsong och sedan Madonna Dell'Elcina som kommer från utvalda småjordbrukare i och runt Abbateggio. Den tredje oljan är familjen Widmarks egen, helt fascinerande!

Calle och Kristina berättar med stor entusiasm om sin odling. Skörden av deras 30 träd blev i år 420 kg handplockade oliver. Oliverna skördades av 6 personer under en dag, på kvällen rensar man dem och inom 24 timmar är oliverna pressade i de lokala presseriet. Av dessa 420 kg oliver blev det 50 liter olja. Oliverna är av sorten Levandos som är ett lokalt namn för en olivsort med hög kvalite som ger god smak och får benämnas som extra virgine då de fria fettsyrorna är mycket låga. Odlingen sker helt utan bekämpningsmedel.

Titta gärna in på deras fina hemsida och läs mera http://www.olivoljebolaget.se

Deras "egen" olja heter Ventisei. Den är lite grön i färgen och smakade väldigt gott....lite kryddigt, örtigt......fantastiskt gott. Tänk att tillverka sin egen olja!

Tusen tack Calle och Kristina, jag känner mig hedrad som får ta del av er fina goda olja! Sedan vill jag bara säga att om ni är i Abbateggio och känner er ensamna så hör av er - jag kommer direkt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar