onsdag 14 december 2011

Rödbetsgravad lax


Laxen ser du i högra översta hörnet

I påskas gravade jag lax enligt följande recept. Laxen blev supergod och framförallt var den så himla vacker! Det här behöver du:

1 kg laxfilé med skinn
1 dl strösocker
0,5 dl havssalt
2 färska rödbetor
2 tsk hel vitpeppar
3 msk vodka

Så här gör du:
Börja några dagar innan och frys din färska lax i åtminstone 3 dygn. När du ska påbörja gravningen tinar du upp laxen. Dra ut alla ben. Lägg laxen med skinnsidan ner på ett fat.
Gnid in laxen med sockret och saltet. Skala och skiva rödbetorna och lägg dem på laxen. Krossa pepparkornen i en mortel och strö dem över fisken, stänk sedan över vodkan.
Täck fisken först med plastfolie och stoppa sedan in den i en plastpåse. Lägg den sedan påsen med fisken på ett fat och skinnsidan upp.
Låt laxen gravas i 2 - 3 dygn i kylskåp.

Vid servering skrapar du bort rödbetena och skär sedan laxen i tunna skivor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar