måndag 11 februari 2013

Béchamelsås

Nu var det ett tag sedan jag skrev något historiskt :)

Känner ni till béchamelsåsens historia?

Som de flesta av er vet så är Béchamelsås en vit sås eller fransk vit sås, som i sin enklaste form består av redd (med mjöl och smör) mjölk.
I italiensk matlagning kan den smaksättas med muskotnöt. Såsen är en viktig komponent i bland annat lasagne och moussaka. Smaksatt med senap eller kryddpeppar serveras den i svensk matlagning till lutfisk.

Såsen har sitt namn efter Louis de Béchameil, marquis de Nointel som levde mellan 1630–1703. Louis var hovmästare hos Ludvig XIV av Frankrike.
Om han själv komponerat såsen eller bara populariserat den var länge oklart, men troligen är det en av Ludvig XIV:s kockar som vidareutvecklat ett äldre recept.
Också en hertig d'Escar gjorde anspråk på att ha uppfunnit såsen och hävdade att han serverat den långt före Béchameil.

I Italien har man länge hävdat att det var Katarina av Medicis kockar i Toscana som uppfann såsen under 1500-talet, men det finns inga historiska belägg för den uppgiften, och den kände italienske mathistorikern Massimo Alberini har visat att hela historien om Katarina av Medici och hennes kockar är en myt.[källa behövs
Såsen fick troligen det namn den bär idag för att smickra Béchameil.

Här kommer en variant av receptet:

2 msk vetemjöl
2 msk smör
4 dl mjölk
1 dl grädde
salt och vitpeppar

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Låt det värmas en stund, men utan att ta färg, för att bli av med den råa mjölsmaken. Tillsätt sedan mjölken och grädden, lite i taget och vispa samtidigt för att få en slät sås.
Låt koka upp under omrörning. Koka på svag värme 3–5 minuter och rör om då och då. Smaka av med salt och vitpeppar.

Såsen är väldigt användbar!

Smaksätts med senap till en senapssås, färskriven pepparrot till en pepparrotssås, naturell till lutfisk, med lite riven muskot till en lasagne etc.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar