Till 6 personer behöver du:
1 gelantinblad
150 g vit choklad
3,5 dl grädde
2 äggvitor
1 msk citronsaft
0,75 dl socker
Basilikasockerlag:
2 msk socker
3 msk vatten
1 msk citronsaft
3 msk finhackad basilika
Jordgubbsröra:
1,5 l jordgubbar
1,5 dl florsocker
skalet av en halv citron
1 msk basilika
Mousse: Lägg gelantinbladet i kallt vatten.
Hacka chokladen, koka upp 1 dl av grädden och häl den över chokladen. Rör tills chokladen smält och det är en slät kräm.
Ta upp gelatinbladet och tillsätt det i den varma krämen, rör tills gelantinet löst sig. Låt krämen svalna till rumstemperatur.
Vispa de resterande 2,5 dl grädde (inte för hårt). Vänd ner den rumsvarma chokladen.
Vispa äggvitorna med citronsaft och en tredjedel av sockret. När det blivit ett hårt skum tillsätter du resterande socker under vispning, det tar lite tid.
Vänd sedan ner marjängen i chokladmoussen, häll upp i en skål och täck med plastfolie. Ställ in i kylskåp.
Basilikalagen: Koka upp socker, vatten och citronsaft i en kastrull. Låt det svalna. Blanda sedan ner basilikan.
Jordgubbsröra: Rensa jordgubbarna och skär dem i fina tärningar. Smaka av med florsockret, tillsätt citronskal och basilikan. Blanda samman och låt detta stå i rumstemperatur till servering.
Servering: Lägg en rundel med jordgubbröran, platta till den. Skeda upp ett "ägg" av moussen och lägg på jordgubbsröran, droppa lite basilikasockerlag runt om. Garnera med ett basilikablad.
Moussen och sockerlagen kan göras någon dag innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar