Den här skaldjursrisotton tillsammans med ett gott vitt vin tycker jag är en perfekt avslutning på veckan.
Receptet är avsett för 2 personer:
2 st schalottenlökar
3,5 dl vatten
1 dl torrt vitt vin
0,5 st hönsbuljongtärning
1 msk olivolja
2 dl (knappt)arborioris
1 dl parmesanost
Grönsaker:
4 körsbärstomater
3 salladslökar
4 gröna sparrisar
1 msk olivolja
0,5 hönsbuljongtärning
0,5 dl torrt vitt vin
Skaldjur:
4 havskräftor
2 hg skalade räkor
lite finhackad chili
1 msk olivolja
Börja med grönsakerna:
Ansa och skiva sparrisen, skär tomaterna i små bitar, ansa och skiva salladslöken.
Fräs sparrisen i olja i en stekpanna någon minut. Tillsätt tomater och salladslök, smula ner buljongtärningen och fräs ca 1 minut. Blanda i vin och sjud några minuter tills grönsakerna är nätt och jämnt mjuka.
Risotto:
Skala och finhacka schalottenlöken. Koka upp vatten, vin och buljongtärningar i en kastrull.
Fräs löken mjuk i olivolja i en gryta under omrörning. Tillsätt riset och fräs ca 1 minut. Häll på hälften av buljongen och koka på svag värme, rör om hela tiden. Tillsätt sedan mer buljong i omgångar allteftersom den sugs upp av riset. Fortsätt tills riset är nätt och jämnt mjukt, ca 20 min. Vänd ner parmesan och grönsakerna med sitt spad.
Skaldjur:
Fin hacka chili, bara lite chili. Fräs den i olivolja. Vänd ner de havskräftstjärtarna och de skalade räkorna och värm försiktigt.
Lägg upp risotton som bas, fördela grönsakerna över och toppa med skaldjuren och lite hyvlad parmesan.
Servera med ett glas väl kylt vitt vin.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar