måndag 19 december 2011

Inlagda rödbetor

Det finns många olika recept på inlagda rödbetor. Så här brukar jag göra.

Ingredienser:
1 kg rödbetor

Inläggninslag:
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl socker
3 dl vatten
3 cm pepparrot
3 vitpepparkorn
3 kryddpepparkorn
5 kryddnejlikor
1 lagerblad
1 krm salt

Gör så här:
Tvättar rödbetorna noga. Lägg dem i en kastrull med kokande vatten. Koka dem i ca 30 min, tills dem känns mjuka.
Under tiden kokar du upp inläggningslagen, rör tills sockret löst sig. Se till så att lagen håller sig varm.
Skala och tärna pepparroten.

När rödbetorna är mjuka heller du av kokvattnet, skölj dem sedan i kallt vatten. Skala dem och ev skiva dem eller lägg in rödbetorna hela.
Lägg rödbetorna i varma väl rengjorda glasburkar, häll på den varma lagen och lägg i några tärninag peppparrot. Sätt på locket fast lagen och rödbetorna är varma. Rödbetorna är klara att äta efter 4-5 dagar.

Vill du så dubbla receptet, då vi enbart äter rödbetor till vår leverkorv så räcker denna mängd till oss.

3 kommentarer:

  1. Detta är ett stående recept i min recept samling.Sista rödbetan tagen= ny omgång med rödbetor.

    SvaraRadera
  2. jag trodde man kunde spara till vintern, - 8 månader??
    ser ut somdet är bara en vecka i reseptet!!

    SvaraRadera
  3. Kan inte riktigt svara på hur länge dem håller sig men det är ganska länge. Kanske missuppfattade du receptet, rödbetorna är klara att äta efter ca 5 dgr

    SvaraRadera