söndag 9 december 2012

Sandwichbröd eller formfranska

Nu ska ni få ett recept på ett gott vitt bröd. Det är lite pyssel men inte så farligt, är man bara hemma så funkar det bra. Det här behöver du till 3 bröd:

Steg 1:
450 g vatten
450 g vetemjöl special
10 g jäst
50 g honung

Steg 2:
Poolishen ovan
30 g jäst
1 äggula
200 g vetemjöl special
100 g rågsikt
75 g rumstempererat smör
15 g flingsalt
ägg att pensla brödet

Börja med att göra poolishen, steg 1:
Blanda alla ingredienserna till en smet i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 tim eller i kylen över natten.
Tänk på att poolishen jäser tills in dubbla storlek (minst).

Steg 2:
Blanda poolischen med jäst, äggula och mjölet. Arbeta i en hushållsmaskin i minst 10 min. Tillsätt smöret i småklickar successivt.
Tillsätt sedan saltet och arbeta degen i 5 minuter till. Låt degen vila i degskålen i 20 min.

Forma tre runda bullar och låt dem vila i 10 minuter.

Platta försiktigt till bullarna och vik en kant mot mitten, tryck till med handloven, rulla sedan till ett jämt bröd.
Lägg bröden i smörade formar och låt dem jäsa 1,5 till 2 timmar eller i kylen över natten.

Sätt på ugnen på 250 g.

Pensla bröden med ett uppvispat ägg, strö över valfri topping. Typ sesamfrön eller vallmofrön.
Ställ in formarna i ugnen och sänk värmen till 175 grader. Efter 30 minuter tar du ut bröden ur ugnen och lirkar ur dem ur formarna. Sätt in dem i ugnen i ytterligare ca 10 min. Kontrollera så att brödens innertemperatur är 98 grader.
Låt bröden svalna på galler.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar