torsdag 17 januari 2013

Lågtempad forell med picklad rödlök, knaperstekt sidfläsk och jordärtskockskräm


lånad bild

Förra helgen åt vi en fantastiskt god fisk! Då min lokala fiskhandlare haft stängt under två veckor var vi nu sjukt sugna på fisk - det blev forell.

Lågtempad forell med picklad rödlök, knaperstekt sidfläsk och jordärtskockskräm.

Här kommer receptet:

4 forell filéer à 150 g, helst med skinn
olivolja
salt och svartpeppar

Picklad rödlök
2 rödlökar, tunt skivade
1/2 dl ättikssprit
1 dl socker
2 dl vatten
4 lagerblad

Jordärtskockscrème
400 g skalad jordärtskocka, ca 500-600 g oskalad
1 gul lök, grovhackad
1 vitlöksklyfta, hackad
2 dl grädde
2 dl mjölk
salt
lite citronsaft

Övrigt
150 rökt sidfläsk, tärnat
1/2 ask smörgåskrasse
surdegskrutonger
citronskal

Gnid in fisken med olja, salt och peppar. Baka i ugnen med skinnsidan uppåt på 100 grader tills fisken har ca 45 grader i inner temperatur. Dra skinnet före servering.

Koka upp ättika, socker , vatten och lagerblad. Lägg i löken och låt svalna.

Koka jordårtskocka, lök och vitlök mjuk i grädde och mjölk. Sila av vätskan och mixa slät. Späd försiktigt med vätskan så att krämen inte blir för lös. Smaka av med salt och citronsaft.

Stek sidfläsk knaprigt i stekpannan på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper före servering. Garnera med sidfläsk, krasse, krossade surdegskrutonger och citronskal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar