fredag 11 januari 2013

Pasta med valnötssås


Bilden är från Vernazza

För drygt två år sedan var vi i Italien. Vi var i Rom, sedan körde vi runt i Toscana och de sista dagarna tillbringade vi uppe i Rapallo som ligger i Ligurien.
En av dagarna delade familjen på sig, jag och Theo åkte till Vernazza som är en städerna i Cinque Terre. Vi strosade runt, solade, badade och käkade lunch. Vi åt den absolut godaste pasta jag någonsin ätit. Det låter lite som detta recept. Tyvärr har jag inte hunnit provlaga rätten ännu men testa ni.

Det här behöver du till 4 personer:

85 g valnötter, skalade (cirka 175 gram oskalade)
0.5 st vitlöksklyfta
0,5 skiva bröd
0,75 dl standardmjölk
25 g parmesanost, riven
2 msk olivolja
salt
peppar
1 kvistar persilja
500 g pasta

Koka upp en stor kastrull vatten. Rosta valnötterna i en stekpanna tills det börjar dofta rikligt av nötter.
Skär bort kanterna på brödskivan och lägg den i en skål. Häll över mjölken.
Krossa vitlöksklyftan.
Lägg hälften av valnötterna i en mixer, tillsammans med vitlöken, brödet med mjölken och parmesanosten.
Blanda tills konsistensen är jämn och krämig. Häll då i oljan och krydda med salt och peppar. Blanda igen och häll över i en skål.
Koka pastan efter anvisningarna på paketet. Spara en kaffekopp av pastavattnet. Häll pastan i ett durkslag. Lägg över pastan i en stor skål medan den fortfarande droppar lite. Stänk lite olivolja över för att hindra att pastan klibbar ihop.
Om valnötssåsen är för tjock, blanda i lite av det sparade pastavattnet. Blanda såsen med pastan.
Hacka resten av valnötterna grovt och strö dem över pastan tillsammans med lite mer parmesanost och hackad persilja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar