När vi planerade vår påskfest så visste vi precis vad vi skulle bjuda på förutom vad vi skulle ha till dessert. Sedan blev det självklart - då vi skulle göra ceasardressing så fick vi en massa äggvitor över så då bestämde vi oss för att göra pavlova. Här kommer receptet:
Marängbottnar
3 äggvitor
3 dl socker
1 tsk citronsaft
2 tsk maizena
25 gmörk choklad, finhackad
2 tsk kakao
Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa upp äggvitorna riktigt hårt, bunken skall gå att vända upp och ner.
Tillsätt sockret och citronsaften och vispa tills marängen är glansig.
Blanda i maizena, den finhackade chokladen och kakaon. Häll marängsmeten i en sprits eller plastpåse och spritsa ut runda bottnar, ca 10 cm i diameter på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa en botten och seda ett varv med högre kant runt bottnarna.
Grädda 15 minuter i 150 grader, sänk sedan värmen till 100 grader och grädda i ytterligare 30 minuter. Låt svalna på galler.
Apelsincurd
1 apelsin, saften från hela samt skalet från halva frukten
saften från en lime
25 g smör
0.75 dl socker
1 äggula
1 ägg
Gör så här:
Koka upp vatten i en stor kastrull till vattenbad för att sjuda curden. Riv skal från halva apelsinen och pressa ur saften ur apelsinen och limen.
Smält smöret i en kastrull och blanda i socker, äggula, ägg, apelsinsaft, limesaft och apelsinskalet. Ställ kastrullen i vattenbadet och vispa tills curden tjocknar, ca 5 minuter. Låt svalna.
När du serverar desserten breder du på apelsincurd ca 2 tsk per maräng, klicka på vispad grädde och garnera med physalis och syltade kumquats.
Recept på de syltade kumquatsen hittar du på bloggen under safta och sylta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar