söndag 3 mars 2013

Citronpaj

En härlig frisk citronpaj är väl inte fel! Receptet som ni får gjorde jag för första gången när jag gick på matlagningskurs på 80-talet.
Det är en citronpaj utan marängtäcke.

Här kommer receptet, blir ca 10 bitar:

3 dl vetemjöl
2 msk strösocker
125 g smör
1 äggula

Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vispgrädde
2 msk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal och pressad saft av 1 citroner

Gör så här:
Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa.
Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt bottnen vila i kyl 30 min.
Sätt ugnen på 200°.

Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna och smaka av smeten. Vill du har starkare citronsmak så tillsätt mer citron. Häll fyllningen i pajformen.

Grädda pajen i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt kallna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar