Tycker du om jordärtskockor så kommer du att tycka om denna rätten!
Det är lite olika moment och lite "jobbigt" att göra men jag tycker att den är helt värd besväret. Det blir ca 35 rutor av receptet.
Ingredienser:
75 g smör
150 g kavring
400 g skalade jordärtskockor
2 dl grädde
1 dl standardmjölk
3 gelatinblad
1 dl créme fraiche
100 g philadelfiaost
1/2 tsk salt
1/2 krm cayennepeppar
Smält smöret och låt det svalna. Mixa kavringen i en matberedare. Häll i smöret under fortsatt mixning.
Häll smulet i en form, 18 x 25 cm, klädd invändigt med plastfolie. Packa det hårt och ställ i kylen.
Skala jordärtskockorna och lägg dem i kallt vatten. Ta upp ca 100 g och fintärna. Koka tärningarna mjuka i lättsaltat vatten, ca 15 min. Sila av vattnet.
Skiva resterande jordärtskockor och lägg i en kastrull tillsammans med grädde och mjölk. Låt dem småkoka under lock tills de blivit mjuka, ca 15 min. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 min.
Mixa de skivade jordärtskockorna slätt med crème fraiche och färskost. Krydda med salt och cayennepeppar. Värm blandningen försiktigt på spisen och rör ner jordärtskockstärningar och gelatinblad. Låt svalna något.
Häll smeten över kavringen och ställ i kylen att stelna, 4–6 timmar.
Tillbehör:
6 dadlar
2 pkt bacon
1 ask krasse
Kärna ur och skär dadlarna i små tärningar.
Tärna och stek baconet knaprigt i en stekpanna. Tillsätt dadlarna och låt dem steka med ca 1 minut. Låt rinna av på hushållspapper.
Ta cheesecaken ur formen och skär i små bitar med vattensköljd varm kniv. Toppa med bacon- och dadelkrispet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar