fredag 29 juni 2012

Pata Negra

På semestern besökte vi en restaurang vid 2 tillfällen och pratade en del med restaurangägaren. På restaurangen hade de en Pata negra skinka som det skar upp och serverade ifrån, vi frågade lite om skinkan och fick berättat för oss hur Pata negra tillverkas.

Vet man bakgrunden så förstår man varför priset är högt - helt plötsligt är det inte högt.
Skinkan görs av den svarta iberiska grisen (annars får den inte kallas Pata Nega).

Efter avvänjning från "mamman" föds smågrisarna upp på korn och majs i flera veckor. Grisarna får sedan beta i ek dungar och äta av naturligt gräs, örter , ekollon och rötter, tills dess att tiden för slakt närmar sig. Den sista tiden är kosten ofta strikt begränsad till oliver eller ekollon för bästa kvalitet.
Skinkorna från slaktade grisar saltas och lämnades att torka under två veckor, varefter de sköljs för att sedan torka under ytterligare fyra till sex veckor. Därefter ska skinkan lagras minst tolv månader. Den Pata negran som heter Reserva är lagrad under minst 24 mån. Kallas Pata negran Grand Reserva minst 36 mån.

Någon riktig finsmakare är jag inte så om jag skulle blindtesta olika skinkor så tror jag inte att jag kan skilja dem åt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar