onsdag 9 januari 2013

Boeuf bourguignon

Denna goda köttgryta lär jag mig aldrig att uttala! Annars är det detsamma som burgundisk köttgryta men det låter inte lika gott - konstigt?!?

Maträtten är fransk husmanskost och kommer ursprungligen från regionen Bourgogne, rätten heter egentligen bœuf à la bourguignonne, enkelt sagt en vinkokt köttgryta.
Grytan kan varieras på många sätt men så här gör jag ming.

Det här behöver du till 8 personer:
1,5 kilo högrev eller fransyska
lite mör till stekning
1 dl vatten
2 lökar
0,5 dl mjöl
2 msk tomatpuré
2-3 vitlöksklyftor
1 tsk salt
5 svartpepparkorn
1 tsk torkad timjan
1 lagerblad
2 tärningar mörk oxbuljongtärningar
35 cl rödvin
0,5 l vatten
0,25 dl kinesisk soja, kinesisk

Tillbehör:
24 små steklökar
200 g färska champinjoner
300 g rimmat rökt fläsk
lite persilja

Skär köttet i mindre bitar. Skär bort synligt fett och senor.
Bryn köttet i smör i omgångar. Lyft över det till en stekgryta efter hand. Vispa ur stekpannan med vatten och häll spadet över köttet i grytan. Skala, klyfta och stek löken på svag värme ca 5 min. Lägg över den i grytan.
Pudra över mjölet. Tillsätt tomatpuré, vitlök, salt, svartpeppar, timjan och lagerblad. Smula i buljongtärningarna. Späd med vin, vatten och soja. Blanda väl och låt grytan koka upp.
Sjud sedan på låg värme, med locketpå glänt cirka 2 timmar. Köttet är färdigt när det nästan faller sönder.

Tillbehör:
Fräs hel steklök i smör på medelvärme. Låt löken sjuda med i grytan de sista 10 minuterna.
Fräs även svampen i smör och rör ner den i grytan. Skär fläsket i mindre bitar. Bryn i stekpanna och strö över klippt persilja i grytan före servering.

Servera med potatispuré.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar