onsdag 23 januari 2013

Palsternackssoppa

Vad passar bättre en kall vinterdag än en rykande het soppa.

Denna soppan har palsternacka som bas. En rotfrukt som vi kanske oftast använder när vi kokar grönsakssoppa.

Receptet är för 4 portioner:

1 gul lök, 1 - 2 vitlöksklyftor
1 msk smör
500 g palsternacka
2 tsk hackad färsk rosmarin
1,5 dl torrt vitt vin
6 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärninar
2,5 dl grädde
salt och vitpeppar

Gör så hör:
Skala och hacka lök och vitlök. Fräs den hackade löken och vitlöken i smör i en kastrull. Tillsätt den hackade palsternacka, vin, vatten, rosmarin och buljongtärningarna. Koka under lock tills palsternackan är mjuk, 10–15 min.
Häll i grädden, låt soppa småputtra på svag värme ca 5 min. Mixa soppan, smaka av med ev lite vitvinsvinäger, salt och peppar. Servera med lite getostcreme.

Getostkräm:
Mosa ca 100 g getost med 50 g creme fraiche och 50 g naturell färskost.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar