fredag 1 juni 2012

Gazpacho med chilimarinerad mozarella

Gazpacho är en spansk kall soppa, som är gjord på råa grönsaker. De ursprungliga receptet kommer från Andalusien. Grunden i en gazpacho är tomat, torrt bröd, vitlök, olivolja, salt och vinäger.

Du kan äta soppan som ensam rätt till lunch eller som en förrätt.

Det här behöver du:
50 g ljust lantbröd
3 dl vatten
1 st hönsbuljongtärning (eller grönsaksbulj)
500 g goda tomater
1 gurka
1 gul paprika
1 röd paprika
2-3 vitlöksklyftor
2 msk rödvinsvinäger
2 msk tomatpuré
1 tsk salt
2-3 krm tabasco
4 st salladslökar

Smula ner brödet i en skål. Värm vatten och buljongtärning i en kastrull tills buljongen löst sig. Låt buljongen svalna lite och häll den över brödet. Låt buljongen dra till sig i ca 10 min.
Skär ett kryss i tomaterna och skålla dem i kokande vatten. Spola av dem i kallt vatten och dra bort skalet. Skär tomaterna i bitar och lägg i en matberedare.
Skala gurkan och skär den i bitar. Kärna ut paprikan och skär även den i bitar. Lägg gurka och paprika i matberedaren. Tillsätt det blötlagda brödet samt buljongen och mixa alltsammans till en slät soppa.
Häll över i en skål och blanda ner vitlök, vinäger, tomatpuré, salt och tabasco.
Förvara soppan kallt tills den ska serveras. Du kan med fördel göra soppan dagen innan.

Till soppan kan man ha brödkrutonger eller vitlöksbröd.

Serveras soppan till förrätt så servera gärna med marinerad mini mozarella.

Marinera mozarellan dagen innan i en god olivolja, finhackad röd chili och lite pressad vitlök.
Vid servering tar du en lite mozarella ost och rullar i finhackad basilika, trä upp på en cocktailpinne och lägg på glaset.

2 kommentarer:

  1. Testade receptet, supergott. Har letat efter ett bra recept på just gazpacho, och detta var tom bättre än soppan som jag åt i barcelona, den andalusiska varianten är lite tråkig.
    Men jag fuskade lite, använde krossade tomater istället :-)

    SvaraRadera
  2. Testade receptet, supergott. Har letat efter ett bra recept på just gazpacho, och detta var tom bättre än soppan som jag åt i barcelona, den andalusiska varianten är lite tråkig.
    Men jag fuskade lite, använde krossade tomater istället :-)

    SvaraRadera