fredag 24 februari 2012

Rödvinssås/balsamico sås

När det gäller rödvinssås så finns det väldigt många olika recept. Den här såsen gjorde jag första gången för ca 10 år sedan. Den är väldigt koncentrerad i smaken och gör att man inte behöver så mycket sås. Av de recept jag har lagat så är detta den godaste. Det här behöver du:

2 hela vitlökar
1 msk olivolja
3 msk socker
2 msk tomatpuré
5 msk balsamvinäger
5 dl rött vin
5 msk kalvfond
2 tsk maizena majsstärkelse
25 g smör
2 krm salt

Sätt på ugnen på 200 grader. Bryt isär vitlöken i klyftor (behöver ej skalas). Lägg vitlöken i en oljad eldfast form och rosta den i ca 20 min. Smält socker med tomatpuré i en kastrull. Tillsätt vitlöksklyftor, balsamvinäger, rödvin och kalvfond. Låt detta koka ihop tills det återstår ca 4 dl. Sila bort vitlöksklyftorna och häll tillbaka såsen i kastrullen. Red av med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Rör ner smör och smaka av med salt.

Så var såsen klar, skulle du få sås över så går den bra att frysa. Receptet är beräknat för 10 personer men det räcker den inte till. Tror nog att jag skulle göra en sats till 6 personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar