torsdag 16 februari 2012

Umami

...har ni hört talas om Umami? Det hade jag inte gjort innan det att jag läste en annons om att man kunde tillbringa en kväll på restaurang Sjömagasinet. Där skulle man få lära sig lite mer om smakernas fysiolog och de fem grundsmakerna?!?
Själv har jag bara hört talas om fyra grundsmaker: sött, surt, salt och beskt. Numera finns det ytterligare en smak UMAMI.

Detta var jag tvungen att googla på, här kommer Wikepedias förklaring;

Umami som kallas "den femte smaken" skulle man kunna säga är smaken av protein. Umami fungerar som en förstärkare för många andra smaker.
Exempel på produkter, där smaken naturligt förstärks av umami:
sojasås
miso
fermenterade svarta bönor
orientalisk fisksås
torkade räkor
torkad svamp
parmesan (och annan lagrad ost)
serrano- och parmaskinka
lufttorkad salami
soltorkade tomater
svamp som shiitake och matsutake (goliatmusseron.

Många andra typer av fria aminosyror och liknande ämnen ger umamieffekt. Dessa ämnen kan bildas i stora mängder när proteiner bryts ner på rätt sätt. När mat lagras sker ofta en explosion i umamismaken. Även färska livsmedel som lök, tomat, skaldjur och selleri har en del umamismak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar