lördag 14 juli 2012

Finska köttfärs piroger


Bilden är lånad

När mamma levde så gjorde hon dessa piroger någon gång då och då, vi älskade dem! Recept hade hon fått av sin mamma som också var finska.
Har du inget för dig denna regniga sommar så prova att göra dessa, det är lite jobb men dem är otroligt goda att hitta i frysen.

Fyllningen:
Hårdkoka 4-5 ägg.
Skala och hacka en normal stor lök, bryn den lätt. Tillsätt ca 8 hg nötfärs, låt den steka tills dess den blir grynig. Salta och peppra. Häll på lite grädde, ca 1,5 dl. Låt detta puttra en stund.

Skala och hacka äggen, blanda ner dem i köttfärsröran. Låt detta stå och svalna.

Deg:

12 dl mjöl
200 g smör
2 ägg
50 g jäst
2-3 dl grädde

Hacka ihop smöret och mjölet. Lös upp jästen i grädden, vispa sedan i äggen där och sist blandar du allt med mjölet och smöret. Har du en matberedare så är det lättast att göra degen där.

Dela degen i 3 delar, täck över de delar du inte arbetar med.
Kavla ut degen till en stor platta som ska vara ca 0,5 cm tjock, inte tunnare. Ta ut rundlar som är ca 10 cm i diameter.
Lägg ca en matsked av köttfärsfyllningen (kanske lite mer) mitt på varje rundel. Lägg i så mycket fyllning du får plats med.
Stryk vatten runt ytterkanten på rundeln, vik ihop till en halvmåne. Tryck ihop kanten med en gaffel.

Lägg pirogerna på en bakplåtspappersklädd plåt, pensla med uppvispat ägg. Grädda i 10-15 min i 200 gr eller tills dess dem fått färg.

Hoppas ni tycker om pirogerna!

11 kommentarer:

  1. Ska pröva detta ikväll, låter mumsigt och vi har Finlands-tema :) En liten fråga bara: ska degen aldrig jäsa?

    Mvh Gabriella.

    SvaraRadera
  2. Hejsan, degen behöver inte jäsa utan du kan börja arbeta ut pirogerna direkt.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. Hej! Ska ha ett firande med 14 personer. Kommer vara buffé på finsk mat så tänkte slänga in 14 piroger. Behöver jag dubbla satsen?

    Hoppas på ett snabbt svar nu, bilen går till ica imorgon.

    Tack på för hand.

    SvaraRadera
  4. Hej Nathalie....tror att det blir ca 25-30 piroger beroende på hur stora du gör dem men på en buffé äter man väl inte mer än max 2 per person så då borde en sats räcka. Lycka till och hoppas ni tycker dom blir goda!

    SvaraRadera
  5. åh, vad glad jag blir att hitta detta recept! :-) Jag tror det är samma som min finska svägerska gjorde, fast hon friterade dem....tappade bort receptet på degen , så nu ska jag prova ditt få se :-P

    SvaraRadera
  6. Ska man värma grädden?

    SvaraRadera
  7. Nej, grädden ska inte värmas, lycka till

    SvaraRadera
  8. Hejsan ! Älskar att laga mat och ville prova dessa piroger , konstigt att degen inte ska jäsa eftersom det är jäst i. Blir det bra ändå.

    SvaraRadera
  9. Hej, dessa piroger ska inte jäsa - i vår familj går dom åt som smör i solsken :)
    Lycka till!

    SvaraRadera
  10. Om inte degen ska jäsa har man i jästen för att ge smak? /Karin

    SvaraRadera
  11. Hej, vet faktiskt inte....det är min mormors gamla recept och hon är borta sedan länge så jag kan inte fråga henne.
    Kanske blir dom lite luftigare utav jästen

    SvaraRadera