måndag 30 juli 2012

Lättstuvad vitkål

Nu på sommaren är kålen som godast.
Det är verkligen supergott med stuvad kål, en maträtt vi ofta glömmer bort. Allra godast är det med spetskålen men även "vanlig" färsk vitkål är gott att stuva. Så här gör du:

750 g kål, gärna spetskål
50 g smör
1 dl mjöl
4 dl standardmjölk
2 dl grädde
2 dl turkisk yoghurt
1,5 tsk salt
0,5 dl finhackad dill (kan uteslutas)
lite olivolja

Skär kålen i grova bitar, koka den en kort stund med salt. Häll av vattnet och låt kålen rinna av.
Smält smöret i en kastrull, tillsätt mjölet och blanda till en smet. Häll på mjölken och grädden. Låt detta småputtra i 10 min tills stuvningen har tjockat . Tillsätt yoghurt, salt, peppar och dillen.
Ska du inte äta stuvningen med en gång så vänta med att tillsätta kålen. Annars blandar du i den nu. Ringla över lite olivolja vid servering.

Kålen kan du servera till grillat kött, bräckt kassler eller vara tillstekt korv.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar