lördag 6 oktober 2012

Portergryta

Denna gryta har jag lagat av fransyska men om du har möjlighet att få tag i vilt, såsom rådjur så går det alldeles utmärkt.

600 g fransyska
33 cl porter
5 dl vatten
1 lö
2 morötter
100 g rotselleri
några vitpepparkorn
1,5 tsk salt
6 katrinplommon

Katrinplommonsås
1 msk smör
1 msk mjöl
4 dl buljong med katrinplommonen (de du kokte köttet i)
2 dl grädde
2 dl hackade katrinplommon
salt och vitpeppar

Gör så här:
Skär köttet i 2 x 2 cm stora tärningar, lägg det i en kastrull. Häll på porter och vatten tills köttet täcks, salta och låt koka upp, skumma.
Skala och skiva lök, rotfrukter, lägg i det i grytan. Lägg även i plommon i köttgrytan, tillsätt kryddorna. Låt koka tills köttet känns mört, ca 45 min. Ta upp kött, lök och rotfrukter.
Till såsen, smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Häll i buljongen med katrinplommonen. Tillsätt grädde och koka ihop till en simmig sås.
Lägg ner köttet i såsen och låt allt bli genomvarmt. Tillsätt de finhackade katrinplommonen. Servera grytan med kokt potatis och lite haricot vertes.

Detta blir en riktigt höstig smarrig söndagsmiddag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar