lördag 10 november 2012

Ambrosiatårta

Visst låter det väl 50-tal eller 60-tal om denna kakan? Fast den är nog lite underskattad och förtjänas att lyftas fram.

Idag fyller min grabb 15 år han är inte så mycket för tårtor och grädde så kanske bakar jag den här kakan.

Ingredienser:
150 g smält smör
3 ägg
2 dl socker
2 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
skalet av en riven apelsin

Fyllning:
4 dl vaniljkräm

Glasyr:
2 dl florsocker
1 - 2 msk färskpressad apelsinjuice
rivet apelsinskal

Sätt på ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en springform.
Smält smöret och låt det svalna
Vispa äggen poröst, tillsätt sockret och fortsätt att vispa några minuter. Rör ner apelsinskalet.
Blanda mjölet och bakpulvret. Vänd ner mjölblandningen och det smälta smöret i äggsmeten. Häll smeten i formen och grädda i ca 30 minuter.

Låt kaka svalna, dela den sedan i två bottnar- Bred ut vaniljkräm på del ena och lägg över den andra bottnen som ett lock.
Blanda florsocker och den färskpressade apelsinjuicen till glasyren. Bred glasyeren på tårtan och strö över rivet apelsinskal.

Vaniljkräm, ca 4 dl
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång
3 äggulor
60 g socker
20 g majsena
15 g smör

Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Lägg fröna, stången och mjölk i en tjockbottnad kastrull. Koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen och låt den dra i 15 minuter.
Vispa äggulor, socker och majsena luftigt i en bunke.
Ställ kastrullen med vaniljmjölken på spisen och häll i äggsmeten under vispning. Koka upp, ta av kastrullen från värmen och vispa i smöret. Sila krämen och låt den svalan i kylskåp.

Du kan naturligtvis göra vanlig marsansås om du inte vill göra egen vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar