lördag 3 november 2012

Baguette på surdeg

Det här brödet tar sin tid att göra då du börjar med att starta en surdeg men låt dig inte avskräckas för det. Det mesta sköter sig själv.

Dag 1:
Starta din surdeg genom att blanda 130 g vetemjöl med 130 g ljummet vatten i en burk. Lägg över ett löst sittande lock och låt degen stå 1 dygn eller ev mer. När det har börjat bubbla i degen så är den ok.
Skulle du inte få den att bubbla så har den förmodligen stått för varmt eller för kallt.

Dag 2 eller 3:
Nu ska surdegen matas. Tillsätt 250 g vetemjöl special och 150 g ljummet vatten. Blanda väl och låt degen stå framme tills dess att det bubblar i den. Tänk på att lägga degen i större bunke då den ökar rejält i volym. Ställ sedan degen i kylskåp 1 dygn.

När du har kommit så här långt så kan du baka av surdegen när du vill. Skulle det vara så att du inte bakar på någon vecka så kassera hälften av surdegen och mata den på nytt.
Då matar du den om tidigare med 250 g vetemjöl special och 150 g vatten.

Ingredienser till baguetterna:
375 g surdeg
500 g vetemjöl
50 g fint rågmjöl
3 dl vatten
15 g salt

Väg och mät upp alla ingredienser. Blanda allt utom saltet och blanda degen i en degblandare i 10 min. Gör du degen för hand tar det dubbelt så lång tid.
Tillsätt sedan saltet och blanda i ytterligare 2 min. Låt sedan degen vila 1 timma

Ta upp degen och "vik den i fyrkant" genom att vika vänster sida över degen, rotera egen ett kvarts varv, och upprepa tills ett helt varv. Lägg tillbaka degen i en oljad bunke och låt den vila ytterligare 1 timma.

Ta upp degen och dela den i tre eller fyra bitar beroende på hur stora baguetter du vill ha.
Rulla degbitarna till baguetter och lägg dem på en vanlig plåt med en rullad handduk emellan eller lägg dem på en bauettplåt och låt dem jäsa 1,5 till 2 timmar till. Om du inte vill baka ut baguetterna nu så kan du efter 1 timmas jäsning ställa in dem i kylen och låta dem jäsa där över natten.

När du ska grädda baguettenar sätter du på ugnen på 225 grader. Gör några sneda snitt med en vass kniv på varje baguette.
Sätt in plåten i ugnen, samtidigt sätter du in en form med is i botten på ugnen. Då kommer ångan från isen att ge bröden en knaprig skorpa. Efter 10 min sänker du värmen till 150 gr och grädda ytterligare 15-20 min. När det gått ca 15 min från det att du påbörjat gräddningen så kan du öppna ugnsluckan och lufta ut lite ånga.

När baguetterna är klara låter du dem svalna på ett galler utan bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar