tisdag 6 november 2012

Pavlova

Detta inlägg är nr 1 i men serie "mathistoria".

Pavlova är en efterrätt vars upphovsland är oklart.
Australien och Nya Zeeland gör båda anspråk på rätten och båda länderna anser den som sin nationalrätt men formellt visar forskning att Nya Zeeland är ursprungslandet.

Dessert tros ha skapats för att hedra balettdansösen Anna Pavlova antingen under eller efter en av hennes turer till Australien och Nya Zeeland på 1920-talet.

Anna Pavlova levde mellan 1881 - 1931, hon var en rysk ballerina i slutet av 1919 och början av 1920-talet. Hon betraktas allmänt som en av de finaste klassiska balett dansare i historien och var mest noteras som en huvudsaklig konstnär kejserliga ryska baletten och Ryska Baletten i Sergej Diaghilev.
Anna Pavlova var mest känd för att skapa rollen den döende Svanen, hon blev den första ballerina att turnera balett hela världen.

Under flera år diskuterades det om desserten skapades i Australien eller i Nya Zeeland

På bloggen hittar ni två olika recept på Pavlova. Se under etikett dessert.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar