onsdag 14 november 2012

Sjötunga Walewska

Denna fantastiskt goda fiskrätt har också ett historiskt förflutet.

Maria Walewska var dotter till en adelsman. Hon gifte sig 1804 vid arton års ålder med en mycket äldre greve och födde 1805 en son, som troligen hade en annan biologisk far än maken.
Napoleon I och Maria träffades första 1807. Napoleon blev förälskad i den blåögda och blonda Maria och paret inledde ett förhållande. Hon följde med honom på hans fälttåg till Ostpreussen, men tycks inte ha följt honom på hemresan till Frankrike. Däremot gjorde hon honom sällskap i Wien under hans ockupation av staden 1809. Den 4 maj 1810 födde Maria sin andra son, Alexander Walewski.
Maria Walewska fick efter födseln ett underhåll och en bostad i Paris och 1812 även en civil skilsmässa från sin make. På grund av sitt förhållande med Napoleon kallades hon informellt "kejsarens polska hustru".
Maria Walewska har inte givit namn åt sjötunga Walewska, utan maträtten skapades som hyllning åt Walewskas sonhustru i andra giftet som också bar namnet Maria.


lånad bild

Här kommer receptet på hur jag lagar Walewska, receptet är för 4 pers.

Det här behöver du:
600 g sjötungsfilé
2 tsk citronsaft
1,5 dl torrt vitt vin
1,5 dl stark fiskbuljong
1 msk smör + 1 msk mjöl
4 - 5 dl grädde
1 äggula
2 msk smör
salt och cayennepeppar

Tillbehör och garnering:
Pommes duchesse
4 lättkokta champinjonhattar
4 bitar tryffel
4 bitar hummer

Börja med att göra pommes duchesse:
12-14 potatis
3 msk smör
2 äggulor
1 tsk salt + 1 krm vitpeppar.

Koka potatisen och häll av vattnet. Pressa potatisen och arbeta sedan in smör, äggulor och kryddor.
Spritsa ut moset på kanterna av ett stort eldfast fat, gärna medans det fortfarande är varmt.

Smöra en traktörpanna, lägg i sjötungsfileérna dubbelvikta. Fyll på med citronsaft, vin och fiskbuljong. Sjud fisken ca 10 min eller tills fisken är klar.
Sätt på ugnen på 250 gr. Lägg upp sjötungsfileérna väl avrunna på ett stort smort fat.
Koka ihop spadet från fiskkoket till hälften. Blanda under tiden ihop smör och mjöl till en beurre manié. Klicka smörsmeten i spadet under vispning och späd med 4 dl av grädden. Låt det koka kraftigr under fortsatt vispning till en ganska tjock sås. Vispa 1 dl av den resterande grädden till skum. Tag såskastrullen från värmen och vispa i äggulan samt 2 msk smör. Smaka av med salt och ev lite citronsaft och dofta över lite cayennepeppar.
Vänd till sist ner den vispade grädden försiktigt och häll den över fisken.
Gratinera hastigt och garnera med hummer, svamp och tryffel.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar