torsdag 8 november 2012

Biff Stroganoff

Denna rätt är den andra att ingå i min serie "mathistoria".

Biff Stroganoff är en maträtt som kommer från Ryssland.
Rätten är skapad av en kock som vann en matlagningstävling i Sankt Petersburg med just denna rätt.Rätten är uppkallad efter ovannämnda kocks arbetsgivare, greve Alexander Sergejevitj Stroganov (1733–1811).Stroganov var en rysk köpmannafamilj från Novgorod som sedermera adlades och kom att spela en viktig roll i rysk historia fram till den ryska revolutionen.

Enligt historien var greve Stroganoff tandlös på äldre dar och hans betjänt tvingades skära köttet i små strimlor. Men det är konstaterat att både namnet och receptet fanns före det. Huruvida rätten skall innehålla tomatsås eller ej är omtvistat, men nötkött, svamp, citron, fransk senap och smetana (sur, tjock grädde) bör ingå. Det sistnämnda kan ersättas av crème fraîche eller gräddfil.

Så här gör jag "min" biff Stroganoff, till 4 personer behöver du:

500 g ryggbiff
1 msk smör
1 gul lök
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
2 msk tomatpuré
1 tsk dijonsenap
1 burk smetana eller creme fraiche
1 msk kalvfond
1 dl grädde

Skär köttet i strimlor. Skala och finhacka löken. Bryn löken i lite smör.
Lägg upp den på ett fat.
Bryn köttet i smör i en het stekpanna, krydda med salt och peppar, låt det fräsa några minuter.
Rör i grädde, smetana, tomatpuré och dijonsenap. Låt rätten koka några minuter.

Denna rätten kan du nästan göra på vilket kött du vill, det funkar med fransyska, fast då får köttet koka lite längre, du kan laga det av oxfilé men då får det inte eftersteka. Till vår stroganoff brukar vi bara ha kokt potatis till och lite grönsaker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar