tisdag 29 november 2011

Berns - ett bröd på vetesurdeg

När jag gick surdegskursen på Kustbageriet så var just brödet Berns en av de fyra olika brödsortena som vi bakade.
För att baka detta bröd så behöver du vetesurdegsgrund.
Det finns ett recept på vetesurdeg här på bloggen, använd dig av det eller något annat. Här kommer brödreceptet

Berns
500 g vatten
250 g vetesurdeg
15 g jäst
600 g vetemjöl special
175 g halländskt stenmalet durumvete
15 g flytande honung

Häll i alla ingredienser och kör i degblandare 2 min på låg hastighet så att allt blandas. Öka därefter till hög hastighet och kör i ca 8 min.
Tillsätt sedan 25 g havssalt och kör ytterligare 6 min på hög hastighet.
Låt degen vila i 1,5 tim.

Väg degen i tre lika stora delar, runddriv och slå upp som limpa. Jäs i korg pudrad med durumvete. Verket ska vara uppåt. Du kan också låta bröden jäsa på plåt.

Jäser du i korg så låt dem jäsa upp till kanten av korgen. Vänd och snitta fem långa snitt och baka av i 250 g i nedre delen av ugnen.
För att få ånga kan du ställa in en form med isbitar i.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar