måndag 28 november 2011

Surdeg på vete

Lite längre fram i denna veckan har jag tänkt att baka bröd på surdeg av vete. Här får du nu ett recept på en vetesurdegsgrund som är enkel att lyckas med. Så här gör du:

Dag 1, morgon
35 g ljummet vatten
25 g ekologisk naturell yougurt
50 g vetemjöl

Rör ihop allt till en jämn smet. Täck bunken med plastfilm och låt den stå på en varm plats.

Dag 3, morgon
100 g ljummet vatten
100 g vetemjöl

Skaka eller för smeten varje morgon och kväll. På kvällen dag 3 är surdegen klar att användas. Surdegen ska se ut som en tjockare våffelsmet

Om du inte använder din surdeg på 7 - 10 dagar så blanda i lika delar vetemjöl som ljummet vatten, typ 50 g ljummet vatten och 50 g vetemjöl. Då håller sig surdegen ett tag till. När du har "matat" din surdeg så låt den stå framme i 10 - 12 tim så att jäsningen kommer igång.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar