måndag 7 november 2011

Köttbullens historia

Måndag igen och idag ska Leif få laga middag, köttbullar blir det. Han är faktiskt riktigt bra på att göra köttbullar. På skoj brukar barnen ge maten poäng, typ du får 5 poäng av 10. Senast Leif lagade detta fick han 11 poäng av 10, inget dåligt betyg!

Jag har googlat lite för att få veta lite om köttbullens historia, det här hittade jag på Wikipedia:

Köttbullar förekommer i olika former i många länder. Köttbullen introducerades på 1700-talet, tillsammans med kaffe och kåldolmar, efter Karl XII:s återkomst från Osmanska riket.
Kajsa Warg upptar i sin Hielpreda i hushållningen för unga fruentimmer, köttbullar av hackat kött (kalv, men även får- eller oxkött sägs fungera), rivet bröd och ägg. De kryddas med peppar, salt och muskot. I Husmanskost sägs köttbullarna, som skall vara av ox- eller kalvkött, vara kryddade med peppar, ingefära och muskot. Köttbullar innehåller ännu i början av 1900-talet i de flesta kokböcker inte lök.
Stora kokboken 1944 tar med en mängd olika recept för köttbullar. De flesta med ox- eller kalvfärs, men även för skinkfärs. Här finns flera varianter med köttbullar innehållande såväl gul som rödlök, vitpeppar, paprikapulver, tomatpuré och grädde eller mjölk.
På 1700- och 1800-talen var dock frikadeller vanligare än köttbullar.

Visst är vår mathistoria intressant?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar