Dag 1 morgonen
Blanda 60 g fint rågmjöl med 120 g vatten i en burk, täck med lock.
Dag 1 kvällen
"Mata" surdegen med 60 g fint rågmjöl och 60 g vatten, blanda runt och täck med lock. Förvara burken i rumstemperatur.
Dag 2 morgonen
"Mata" surdegen med ytterligare 60 g fint rågmjöl och 60 g vatte, blanda runt och täck med lock.
Om din surdeg har kommit igång så att det bubblar i den kan du nu förvara den i kylen. Har den inte kommit igång så tillsätt 1 tsk naturell yoghurt och låt den stå kvar i rumstemperatur.
Dag 3 morgonen
Mata surdegen igen med 60 g fint rågmjöl och 60 g vatten, rör om och täck med lock, ställ in i kylen.
Dag 4
Nu ska surdegen vara klar att användas. När du tagit av surdegen eller om du inte använder den så förvarar du den i kylen och matar den någon gång per vecka.
När surdegen är klar och har rätt konsistens ska den se ut som en tjock våffelsmet, så är den för tunn så lägg i lite mer mjöl eller tvärtom.
Lycka till
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar