Halloumi är en ost av fåtmjölk som tillverkas på Cypern men som idag görs även av get- och komjölk. Osten är ganska salt och lite gumjmiaktig i konsistenten. Då den är både hård och salt passar den bra att grillas.
Första gången jag åt halloumi var på en grekiskt restaurang i Stockholm för drygt 10 år sedan.
Vi äter ofta halloumi som en enklare förrät här hemma. Här kommer lite olika tips på hur du kan använda halloumi.
Grillad halloumi med tomatsalsa
Skär halloumin i 0,5 cm tjocka skivor, stek den i lite olivolja och servera med en tomatsalsa gjord på goda kvisttomater, finhackad rödlök och balsamvinäger. Ät med en skiva gott bröd.
Grillad hallomumi med chili och honung.
Skär halloumin i 0,5 cm tjocka skivor. Pensla demmed olivolja och grilla dem. Passa dem för de bränns lätt. Strö över finhackad chili och ringla över lite honung.
Gör du en god matig sallad som ensamrätt så är det väldigt gott att ha tärninga av stekt halloumi i salladen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar