lördag 28 januari 2012

Lökpaj

Min favoritpaj är lökpaj. Många rynkar på näsan och säger usch men det är fantastiskt gott! Första gången jag åt det var hemma hos Birgitta en fd arbetskamrat. Sedan dess är den min favvo.

Här kommer receptet:

Pajdeg: 3 dl vetemjöl 125 g smör eller margarin 2 msk vatten

Häll mjölet i en matberedare, tillsätt smöret i tärningar. Kör tills det blir en grynig massa. Tillsätt vattnet och kör tills det blir en deg. Låt degen vila i kylskåp minst i 30 minuter. Har du ingen matberedare går det lika bra att göra för hand. Hacka ihop smöret väl med mjölet innan du tillsätter vattnet. Knåda sedan ihop till en slät deg, låt vila på samma sätt som ovan.

Fyllning: 2 - 3 stora lökar, du kan även blanda röd, gul och purjolök 1 msk smör 3 dl mjölk (eller 2 dl mjölk och 1 dl grädde 100 - 200 g lagrad ost.

Sätt på ugnen på 225 grader. Kavla ut pajdegen eller tryck ut den i en pajform, nagga med en gaffel. Grädda ca 15 min. Under tiden föbereder du fyllningen. Skala och skiva löken, stek den mjuk och glansig utan att den får färg. Vispa samman ägg och mjölk (och ev grädde) och lite svartpeppar + ev lite salt. När pajskalet är förgräddat lägger du i den stekta löken och strör över den lagrade osten. Sist häller du över äggstanningen. Sänk värmen till 200 grader och grädda pajen i 20 - 25 min eller tills äggstanningen har stelnat.

Servera med en god sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar