Som jag säkert redan tidigare berättat så var min mamma finska. Hon lagade sin kålpudding på ett lite annorlunda sätt - vet inte om det var hennes eget påhitt eller om det är så finnarna lagar sin kålpudding?
Alla mått är tagna på en "höft" men jag har försökt att konstruera ett recept.
Till en stor form för ca 6 - 8 pers så behöver du dessa ingredienser:
1,5 - 2 kg färsk vitkål
smör
1 kg blandfärs
1 stor lök
ca 6 dl mjölk
4 ägg
salt
vitpeppar
ströbröd
ca 25 g smör.
Börja med att skära ner kålen i strimlor (2 cm), kassera den innersta stocken. Bryn därefter kålen i en stekgryta tills dess den sjunkit ihop och fått lite färg, salta och peppra. När all kålen är brynt hälls den över i en stor kastrull (5 l).
Skala och hacka löken, bryn den i lite smör och lägg därefter i färsen och låt den steka tills den blivit lite brynt och grynig, salta och peppra.
Häll sedan färsen över kålen och blanda runt.
Mät upp mjölken i en skål, tillsätt de 4 äggen och vispa upp detta till en äggstanning. Häll blandningen över kål och färsröran, blanda runt.
Smöra en stor eldfast form och häll sedan i alltihopa. Strö över lite ströbröd och hyvla på smöret.
Låt kålpuddingen "mogna" i ugnen ca 1 tim på 200 grader.
Till detta har vi kokt potatis, lingon och en liten smörklick. Vill man så kan man naturligtvis ha lite brunsås till.
Visst är husmanskost det godaste som finns?
Själv tycker jag detta är den godaste kålpuddingen!
Har du inte glömt rundkorniga riset för att det ska vara äkta finsk kålpudding?
SvaraRaderaReceptet ovan är så som min mamma gjorde sin kålpudding, hon hade aldrig ris i.
SvaraRadera